Svenska författare

Svenska författare

Gentemot resten av världen är Sverige ett litet land, med en väldigt liten befolkning. Trots det har vårt lilla land varit hem till några av världens största och kändaste författare genom tiderna. Många kända poeter och diktsamlingar har också kommit från vårt avlånga land.

En anledning till att Sverige lyckats frambringa några av världens största författare och poeter är landets allmänna inställning till litteratur. Genom tiderna har litteratur varit en viktig del i det svenska samhället. I skolan lär sig barn tidigt om svensk litteratur och kultur, vilket gör att barnen växer upp med det runt omkring sig.

Vad är svensk litteratur?

Det finns många olika sorters svensk litteratur, och det kan vara svårt att sätta ett finger på vad exakt svensk litteratur innebär. Dock finns det en rad kännetecken du ofta hittar i svenska böcker, texter och annan litteratur.

I Sverige har vi en stark tradition av realism i våra skrifter. Historiskt sett har vår litteratur varit präglad av ett fokus på vardagliga och realistiska teman. Selma Lagerlöf och Vilhelm Moberg är exempel på kända svenska författare som skildrade Sveriges natur och invånare på ett realistiskt sätt.

Ett starkt fokus på naturen och det svenska landskapet är ett annat kännetecken inom den svenska litteraturen. I de flesta svenska böcker, dikter, texter eller andra sorters skrifter hittar du ofta detaljerade beskrivningar av natur och omgivning. Det stämmer med klassiska skrifter såväl som dagens modernare böcker.

Svensk litteratur innefattar även en väletablerad och lång historia av poesi. Den svenska poesin har varit framträdande sedan 1300-talet och från Sverige kommer några av världens kändaste poeter som Karin Boye, Pär Lagerkvist och Harry Martinson.

Hur mår svensk litteratur idag?

Det må ha varit äldre författare som Selma Lagerlöf, Vilhelm Moberg och Astrid Lindgren som verkligen satte Sverige på kartan. Dock lever den svenska litteraturen kvar och är fortsatt stark och populär, både inom Sverige och utomlands.

De senaste åren har mycket svensk kultur anammats, tolkats och filmatiserats utomlands. Stieg Larssons böcker i Millennium-trilogin, vars första bok Män som hatar kvinnor, har till exempel blivit en enorm succé internationellt.

Camilla Läckberg är idag en av Sveriges absolut största författare. Hennes deckarböcker har tagit världen med storm och säljer i otroliga mängder. Flera böcker har också blivit filmer och serier som tas emot väl både innan- och utanför Sveriges gränser.

Thomas Erikson, Liza Marklund, David Lagercrantz och Fredrik Backman är också författare av olika genrer som fått stort genomslag både nationellt och internationellt. Alla har skrivit böcker som översatts på mer än 40 olika språk. Svensk litteratur mår med andra ord fortsatt väldigt bra, utan några tecken på motsatsen.

Populäraste genren inom litteratur

En av de absolut populäraste genrer inom svensk litteratur idag är deckare. Med deckarförfattare som Camilla Läckberg, Liza Marklund och Viveca Sten är det inte så konstigt.

Deras spännande mordmysterier drar in läsaren i världen och gör det svårt att lägga ner boken. Deckare är även en väldigt bra genre att göra film och tv-serier av, då den spännande handlingen passar perfekt för tv-skärmen.

Sveriges största författare historiskt

Det är svårt att mäta vilken svensk författare genom tiderna som varit störst. Onekligen är Camilla Läckberg och Stieg Larsson några av de största under modern tid. Historiskt sett har dock författare som Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och August Strindberg varit och är fortfarande otroligt populära världen över.

Hur ser framtiden ut

Framtiden för svensk litteratur ser bra ut. Med många stora aktiva författare fortsätter svensk litteratur att sprida sig. Bokförlag översätter idag fler svenska böcker än någonsin till andra språk, vilket tyder på en spridning av vår litteratur och kultur.

Med ett starkt litterärt arv och otroligt duktiga aktiva författare kan vi inte annat än se ljust på den svenska litteraturens framtid.