Ljudböcker

Ljudböcker

Något som har blivit extremt populärt under de senaste åren är ljudböcker. Ett smidigt sätt att lyssna på böcker medan du gör annat. Du kan köpa både ljudböcker och prenumerera på tjänster där du kan lyssna på ljudböcker.

Vad är en ljudbok?

En ljudbok är en inläsning av en vanlig bok. Istället för att du själv läser boken kan du alltså lyssna på den som någon annan har läst in. Ljudböcker finns i olika format, det kan vara på en CD-skiva, en MP3-fil eller i en ljudbokstjänst där du streamar ljudboken. Du kan hitta såväl romaner som biografier som ljudbok. Ibland är boken inläst av författaren själv, men i de flesta fall är det en utomstående inläsare som har läst in boken.

Hur fungerar det när man lyssnar på ljudböcker?

Idag är det extremt smidigt att lyssna på ljudböcker och du kan få tillgång till väldigt många böcker till ett mycket förmånligt pris. Du kan nämligen prenumerera på ljudböcker via flera olika digitala tjänster. Men precis som att du köper vanliga böcker kan du även köpa en ljudbok. Du kommer då att ha tillgång till ljudfilen så länge som du själv har kvar den, precis som med en vanlig bok.

För att lyssna på en ljudbok behöver du en digital enhet. Digitala ljudboksprenumerationer använder du vanligtvis via en smartphone eller en surfplatta. Om du köper en ljudbok kan du lyssna på den i en dator, via en MP3-spelare eller i din mobil. Du kan även hitta ljudböcker på CD-skiva och behöver då en CD-spelare för att kunna lyssna på boken.

Stora plattformar för ljudböcker 

Du hittar idag ett gäng olika plattformar för ljudböcker. De vanligaste är en prenumeration där du betalar en viss summa pengar varje månad och får då tillgång till ett mycket stort utbud av ljudböcker.

De största prenumerationstjänsterna för ljudböcker i Sverige är:

  • Storytel
  • Book Beat
  • Nextory

Alla tre plattformarna har olika prenumerationer som kommer att ge dig olika funktioner. Dyrare prenumerationer kan ge tillgång till fler böcker per månad och även möjlighet att lyssna från flera digitala enheter samtidigt.

Köpa ljudbok

Är du inte ute efter en prenumerationstjänst utan vill köpa ljudböcker styckvis, precis som du vanligtvis köper böcker kan du istället vända dig till två av de största digitala bokhandlarna. Nämligen Bokus och Adlibris. I princip alla moderna böcker som säljs idag finns även att köpa som ljudbok. Bokus har prenumerationstjänst för ljudböcker, även om den inte är lika populär som de tre största plattformarna.

Vad kostar det?

Priset för att köpa en ljudbok varierar, precis som alltid när du köper en bok. Men i regel är en ljudbok nästan alltid billigare än både en pocket- och inbunden bok. Räkna dock med att priset för att ladda ner en ljudbok kan ge dig en månads prenumeration på en ljudbokstjänst.

Även för en ljudboksprenumeration kommer priset att variera beroende på vilken plattform du väljer och vilket prenumerationspaket du vill ha. Priset för den billigaste ligger runt 100 kronor och för den dyraste närmare 300 kronor i månaden. Med det billigare abonnemanget är du begränsad runt hur många timmar per månad du får lyssna. De dyrare abonnemangen har oftast obegränsad lyssningstid samt möjlighet för familjemedlemmar att dela konto.

Fördelar med ljudböcker 

Det är förstås ingen slump att ljudböcker har blivit riktigt populära. Fördelarna med ljudböcker är många och här är några av dem:

  • Du kan göra annat medan du lyssnar på en bok
  • Även personer med lässvårigheter kan njuta av böcker
  • Du får en annan känsla när ljudboken läses in än när du själv läser

Nackdelar med ljudböcker

Alla gillar dock inte ljudböcker och det finns några nackdelar.

  • Lätt att tappa koncentrationen och missa delar av boken
  • Du har inte kvar boken i bokhyllan efter att du läst klart den
  • Kan kännas svårare att uppslukas av boken när du lyssna på den jämfört med när du läser och inte kan sluta vända blad