Bästsäljande författare

Bästsäljande författare

I Sverige har vi många bästsäljande författare och många av dem har även blivit stora internationellt. Sverige är framför allt känt för sina däckarförfattare där vi har några riktigt stora namn.

Vilka är Sveriges bäst säljande författare

Om vi ser till historien skulle troligtvis några av Sveriges bäst säljande författare räknas som August Strindberg, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren och Vilhelm Moberg. De här är författare som har sålt riktigt många böcker och har haft stor betydelse för Sverige. Många skulle nog dock säga att de här författarna inte räknas som modern kultur. Men Sverige har också flera författare som även skriver populärkulturböcker som blivit riktiga bästsäljare.

Topplista över de som säljer bäst just nu

Några av de svenska författarna som säljer allra bäst just nu är:

 • Camilla Läckberg
 • Jonas Jonasson
 • Stieg Larsson (avliden men säljer fortfarande många böcker)
 • Jens Lapidus
 • Fredrik Backman
 • Jonas Hassen Khemiri
 • Lars Kepler (pseudonym för det svenska författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril)
 • Karin Smirnoff
 • Sofie Sarenbrandt

Några extra stora namn

En del av författarna på topplistan är mest kända i Sverige, även om de flesta har skrivit böcker som finns översatta på andra språk. Men några på listan är riktigt stora och är mer än väl kända även utanför Sveriges gränser.

Stieg Larsson

Författaren Stieg Larsson han tyvärr avlida i en hjärtinfarkt innan hans böcker blev riktiga bästsäljare. Vi pratar såklart om den omåttligt populära romanserien Millennium. Som tur var han Stieg Larsson skriva klart åtminstone de tre första böckerna i serien innan han gick bort. Däremot han böckerna aldrig ges ut, utan bokförlaget Norstedt började att ge ut böckerna 2004, alltså samma år som Stieg Larsson avled.

Trilogin blev populär direkt från start, men kanske var det när filmerna släpptes som böckerna fick sitt riktigt stora genombrott. De tre första böckerna heter Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Böckerna finns idag i över 50 länder och har sålts i närmare 90 miljoner exemplar.

Camilla Läckberg

En svensk kvinnlig författare som har varit mycket omdiskuterad, tyvärr inte enbart för hennes författarskap. Även hennes privatliv har varit en het diskussion för många. Camilla Läckberg är framför allt känd för sina deckare och har fått smeknamnet deckardrottningen här i Sverige. 

Störst framgång har hon haft med serien Fjällbacka som innehåller hela tio böcker. Första boken i serien heter Isprinsessan och redan där slog Läckberg igenom riktigt stort. Serien är inspirerad från platsen där hon själv växte upp, det vill säga Fjällbacka i Bohuslän.

Med åren har Läckberg även utvecklat sitt författarskap och skrivit barnböcker. Även inom den genren har hon gjort succé. Det är nog få av dagens barn som inte känner till Super-Charlie. Första boken i serien heter endast Super-Charlie, men idag finns det över tio olika böcker för barn med huvudkaraktären Super-Charlie. Läckberg har sålt över 22 miljoner böcker i runt 60 länder.

Jonas Jonasson

Namnet på den här författaren kanske inte är lika känt som de två andra vi har nämnt. Får du däremot höra titeln på en av hans bästsäljande böcker kommer du däremot med största sannolikhet ha koll på vem det här. Jonas Jonasson är nämligen författaren till den oerhört populära boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Boken blev en riktig storsäljare både i Sverige och utomlands.

Även hans andra roman, Analfabeten som kunde räkna blev en riktig bästsäljare både i Sverige och i många andra länder. År 2018 gav han ut en uppföljare på sin första roman, som fick namnet Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket.

Författare som är heta 2023

Självklart kommer flera svenska författare släppa nya böcker 2023 och några som är riktigt heta är:

 • Ann-Helén Laestadius
 • Sara Mofasser Johansson
 • Jan Guillou