Kamp för att vårda sin mor

-Hade jag fått fortsätta att sköta om mamma så hade hon kanske levt idag.

Det är Göte Dunder från Seskarö utanför Haparanda som säger det.

Ni såg honom i TV2.s Magasinet i går kväll.

Där beskrevs hans långa kamp för att få vårda sin mor.

Göte Dunders mor fick hjärnblödning 1971. När Göte Dunder själv en tid därefter blev permitterad från sitt arbete på Assi-Sågen på Seskarö beslöt han sig för att vårda sin mor på heltid.

-Mamma var förlamad i högra sidan. Hon hade också andra besvär efter flera hjärtinfarkter. Hon hade högt blodtryck och det ena ögat var blockerat av starr.

-Hon behövde ständig passning och jag ville göra det möjligt för henne att bo kvar i sitt hem på sin ålders höst, säger Göte Dunder.

OKÄND FÖRMÅN

Vad Göte Dunder inte visste var att han kunde få hemsjukvårdsbidrag – och ingen talade om det för honom heller.

Först fem år senare, 1976, fick han veta det genom en bekant.

-Då tog jag genast kontakt med distriktssköterska och hemsjukvård. De undrade om jag inte vetat det tidigare. Då hade de ändå från kommunen varit hemma hos oss flera gånger, säger Göte Dunder.

750 KRONOR

Han sökte bidrag. I december 1976 kom beskedet. Han var berättigad till 750 kronor per månad, före skatt.

Bidraget var beräknat efter tre timmars vård per dag.

-Mamma behövde ständig tillsyn. Jag kunde ju inte släppa allting efter tre timmar. Men myndigheterna tyckte väl att de kunde utnyttja mig när de märkte att jag stannade hemma ändå, fortsätter Göte Dunder.

Han bad JO se på fallet. JO ansåg sig inte kunna rikta någon kritik mot vare sig Haparanda kommun eller Norrbottens landsting.

ANKLAGAD

-Först ansågs det att mamma inte hade behov av vård. Och sedan, förra året, beskylldes jag  plötsligt för vanvård och misshandel. Jag har vårdat mamma på samma sätt under sju års tid. Om de hade uppfattningen att jag vanvårdade henne borde de ju ha ingripit redan för sju år sedan.

-I slutet på 1978 drog de in mitt hemsjukvårdsbidrag som jag fått ett år tidigare. Skälet sades vara att jag vanvårdat mamma.

-Men jag har vårdat henne på bästa sätt och den hjälp hon har fått av mig har varit likadan under alla sju åren, säger Göte Dunder.

1978 tvingades Göte Dunders mor åka till lasarettet i Boden för sin starr.

Från lasarettet i Boden flyttades hon till ålderdomshem i Haparanda.

FICK INGET VETA

-De meddelade inte mig någonting. När de flyttade henne gjordes det mot mammas vilja för hon har alltid varit emot långvård och ålderdomshem.

1979 blev mamman åter dålig. Hon lades in på Kalix lasarett.

-Egentligen hade vi tänkt att hon bara skulle stanna där några veckor för att ta prover. Men de flyttade över henne till långvårdsavdelningen. Hon fick inte ens komma hem på besök. Senare fick hon hjärnblödning och då var det nödvändigt att hon låg kvar.

-I december 1979 hämtade jag henne. Jag ville att hon skulle få fira julen hemma. När jag tog hem henne hade hon magrat tio kilo och hade liggsår. Jag hade tänkt att jag skulle få upp henne i vikt igen, säger Göte Dunder.

AVLED

Men så blev det inte. I början av januari i år blev modern sämre igen, och någon vecka senare avled hon.

-Man beskyller mig för vanvård och misshandel. Men om det är någon som ska anklagas för misshandel så är det kommunen och landstinget när de inte gav henne rätt till den vård hon behövde.

© Helena Nordgren

Arbetet

21 februari 1980

En reaktion på “Kamp för att vårda sin mor

  1. Pingback: Viita skribent-journalist » Blog Archive » Rättsövergrepp mot gamla