Ledarskapsjante

LULEÅ
Norrbotten ligger efter i företagsledande. Det anser konsulten Anders Dahlquist.

-Företagsledare ska kunna se människors olikheter, förvalta sin personal och därmed också ge människor kraft att gå vidare, säger han.

Anders Dahlquist arbetar med utbildningar i företag och organisationer. Något han pratar sig varm för är att företag bör inse att det är personalen – inte de hårda varorna som är vägen till framgång.

Han jämför med barn som får leksaker.
-Leksakerna är roliga för stunden. Men vad barn behöver är kramar och mjukhet. Vi vuxna är likadana, säger han.

Anders Dahlquist har varit officer i 18 år, han har varit företagsledare i olika företag, han har gjort en konkurs och han har också varit svårt sjuk.

Sammantaget är det erfarenheter han anser vara värdefulla när han går ut och arbetar i företag. En annan kunskap som han tycker bör värdesättas högre i länet är att han – uppvuxen i Boden -under 20 år arbetat i södra Sverige.

Han anser att det i Norrbotten behövs en större öppenhet för de erfarenheter som återvändare och inflyttare kan dela med sig av.

Jantelagen ser han som ett stort hinder i länet.
-Vi har återvändarveckor och försöker få folk att flytta hem. Men vi tar inte hand om de som flyttar tillbaka och frågar efter deras erfarenheter. Istället säger vi: Den där ska inte komma upp hit och tro att den är något.

Anders Dahlquist hävdar att många företag i länet inte hänger med i de tankegångar som finns inom företag söderut.

-Där satsar man på att skapa grupper som jobbar positivt tillsammans. Där stiger företagsledaren eller projektledaren tillbaka och förvaltar främst sin grupp. I Norrbotten är det istället ofta så att företagsledaren vill styra själv.

-Han ser det som att det är han som är chefen och har kunskapen och att de anställda bara ska jobba. Idag har vi ett klimat i Norrbotten som innebär att vi inte hänger med i de tankegångar som finns söderut, säger han.

Den brist han anser att många företagsledare i länet har är att de anser att deras arbete handlar om att styra över personalen.

Han vill istället att fler ska inse att det är personalen som är viktigast för ett företags eller en organisations framgång.

-Den norrbottniska varianten är ofta en näve i bordet och två personer som är förbannade på varandra. Det får man ju inte ut något vettigt av, säger han.

En god ledare ser enligt Anders Dahlquist att det är människorna runt omkring honom som är företagets resurser. Den som ser de resurserna vågar också delegera ansvar till andra människor.

-Företagsledare måste våga ge ansvar åt andra människor. Den person du delegerar till känner sig värdefull och både personen och företaget utvecklas, säger han.

Han anser att ledare som inte vågar delegera istället dödar utvecklingen.

-Ofta beror det på rädsla för konkurrens. Det var som en person sa: Här är det jag som är företagsledare. Det är jag som bestämmer. Dom andra ska bara jobba. Men det är ju tvärtom. Låt personalen ge signalerna istället, säger han.

© Helena Viita
11-06-2003
NSD