Kvinnors humor

Anna-Lena Brundin har ganska rätt. Kvinnors humor behöver erkännas.
Och i mitt tycke användas mer.

Själv är jag fullständigt humorbefriad ibland. Andra stunder kan jag närmast avlida av skratt när jag ser komiken i vardagssituationer.
På senare tid har jag allt oftare för min inre blick – i mina ljusa stunder – börjat se vardagssituationer omvandlas till Lars Molin filmer.

Anna-Lena Brundin pratar i den länkade artikeln om kvinnors humor men även om sina personliga erfarenheter av ett hälsoproblem som främst är kvinnors – - anorexia och bulimi.

Lite har det i alla fall gått framåt – för de kvinnliga stå-upp komikerna har väl blivit fler sedan det här samtalet med Anna-Lena Brundin.

När jag tänker efter måste jag tyvärr säga att jag känt och haft fler manliga vänner med vild humor än jag haft väninnor.

Men jag känner några.

När jag läst Mikael Niemis bok ”Populärmusik från Vittula” har jag stundtals tänkt att jag skulle vilja se en motsvarande – eller kanske borde skrivit den själv – om kvinnor i Tornedalen – men utifrån kvinnors verklighet och kvinnors humor.

Det finns åtskilligt som skulle behöva skämtas med vad gäller mansroller och chauvinism i Norrbottens Tornedalen.

Ja, i hela Norrbotten för övrigt.

När jag flyttade tilbaka från Norrbotten efter att ha bott i storstäderna i södra Sverige tyckte jag att jag kastades tjugo år tillbaka i tiden vad beträffade jämställdhet.

Ja, glastaket ligger oerhört lågt i Norrbotten.

Inte minst i medievärlden.

Arbete, Genus , , , , ,

Kommentera