Vad säger Borg? Egentligen…

Det känns ibland som att det behövs minst en akademisk grundexamen – helst med huvudämnena nationalekonomi och företagsekonomi – för att följa den politiska debatten.

För att inte tala om kvalifikationskravet: mycket goda kunskaper i det svenska språket.

Till det ekonomiska von-oben-språket kommer ett generellt politiskt fikonspråk som döljer mer än det klargör.

Yrkespolitiker – oavsett parti – tycks se halvsanningar som naturgivna i den politiska rävspelsretoriken.

Och många medborgare – bland dem invandrare – blir avskurna från att följa, tolka, analysera debatten och från att mejsla ut underbyggda åsikter.

Ett slags utestängning från demokratin.

Så här kan det låta när Anders Borg pratar ekonomi i Ekots lördagsintervju.

…..Om inte banksystemet fungerar då finns det en betydande risk för att vi får en kraftig kontraktion i det finansiella systemet och då går Europa in i fallande priser. Alltså, deflation…
….Men vi måste dessutom se att dom här länderna verkligen tar tag i produktivitet, tillväxtkraft och konkurrenskraft. Det vill säga att dom sänker sin regelbörda, öppnar upp sin inrikesekonomi, får en mer flexibel arbetsmarknad…
…Eurozonen ligger på ungefär två till tre procents underskott som helhet. Det som behövs nu är att vi får reformer som stärker tillväxtkraften och en penningpolitik som ger stöd för en återhämtning…
…Förra året kom vi till budgetförhandlingarna med en nedrevidering av offentliga finanser på två procent av BNP…
…Det har varit alldeles för mycket räntesnurrerier…Och har vi den här enorma diskrepansen där vi har stora möjligheter till ränteavdrag och andra har väldigt låga skattesatser…

Vid ett tillfälle uttrycker sig Anders Borg däremot ganska begripligt.
Det är när han talar om varför han inte kan tänka sig ett höjt tak i A-kassan.

”Det är ett av de mest robusta resultaten vi har i utvärderingar. Att sökaktiviteter, antalet jobb man söker, hur många timmar man spenderar på att söka jobb, i vilket område man söker jobb. Det går ner. Vi vet att det gör att människor dröjer längre kvar i A-kassan när man har en lite högre ersättningsnivå. Vi ser att löneökningstakten i genomsnitt drivs upp lite grann. Vi får mindre rörlighet på arbetsmarknaden.Så det finns ett antal faktorer. Varje sån här försäkring är en avvägning mellan drivkrafter och inkomsttrygghet”

Borg uttrycker sig med diskret middagselegans.
Det är nästan så att det går att ana det belevade middagssorlet och klirret av kristallglas i bakgrunden.

Borg säger inte att människor så att säga bör svältas ut – eller ens att hungriga vargar jagar bäst.

Han föredrar formuleringar som faktorer, incitament och drivkrafter.

”Det är en avvägning vi måste ta på allvar. Drivkrafter kontra omställning”

Månne hur Borg ska dechiffreras?

Vad blir följderna hemma vid köksborden?

Betyder det Borg säger att de som inte skaffat privata kompletterande försäkringar kommer att ha såpass att kronorna räcker till både bacon och lingonsylt; vilket ju kan förhöja smaken på den något enahanda rätten blodpudding?

Vad har Borg förresten för personliga incitament för sitt val av bostadsort?

Har han för övrigt tillräckliga drivkrafter för att överväga en flytt från Stockholm till exempelvis Kalix, eller varför inte Pajala, i Norrbotten?

Var tog förresten ABF vägen? Håller studiecirklar om vikten av affärsplaner?!

Politik , , , ,

1 response to Vad säger Borg? Egentligen…


 1. Läsvärt blogginlägg angående topic om politiker som inte pratar med folket.
  ”…

  Budskapet i platsannonser är oftast: vi vill ha kreativa individer som ”think outside the box”. Medan medarbetarna i verkligheten möts av: ”don’t think outside your boss”. Går det ihop? Såklart inte!

  Jag tror att vi är inne på en farlig och kortsiktig väg. Det stora i livet och i företagen uppstår ju i möten mellan människor och kulturer. Det är nya idéer som blir nya produkter, tjänster och marknader.

  Jag är övertygad om att vi måste vinna tillbaka samtalet och mötet mellan människor. Man kan förstås inte på demokratisk väg rösta om beslut, cheferna ska fortsatt vara tydliga ledare. Men jag tror att vi alla har känt skillnaden när alla i företaget – jag menar alla – är med på tåget. Det finns ingen större kraft! Hur många har inte känt hur bra det var på en ”kick off” eller konferens och några dagar senare är allt som vanligt igen…

  Bra chefer vågar möta sina medarbetare på riktigt och tar sig också tid att göra det. Det är i öppna, ärliga och trygga möten mellan människor som underverken uppstår!”

Kommentera