Myten om de rusande sjukskrivningarna

Hittade ett blogginlägg som strimlar myterna om Sveriges rusande sjukskrivningar och sjukskrivningsfusk jäms med fotknölarna.

Så det var egentligen mitt enda ärende idag; att länka till Ett hjärta rött; i förhoppningen att många fler kommer att läsa det inlägget.

Låt oss hoppas att den borgerliga alliansens försök att pulvrisera sjuka människors rätt till ett värdigt liv är den fråga som slutgiltigt klätt av och visat upp alliansens och moderaternas rätta ansikte.

Låt oss hoppas att det här blir den fråga som slutgiltigt kommer att bidra till ett regeringsskifte.

Helt enkelt för att varje människa med en normal etisk kompass måste uppröras i sitt inre.

Och känna; om jag accepterar det här så kommer jag att både förakta mig själv och förlora min självrespekt.

Oavsett partitillhörighet.

politik, , , Permalink

9 Responses to Myten om de rusande sjukskrivningarna

 1. Helena says:

  Tack Leif. Jag har lagt in det filmklippet i något av mina tidigare inlägg. Men det skadar ju inte med en repetition :)

 2. Leif says:

  Länken till Reinfeldts tydliga klargörande inför hela svenska folket kom tydligen inte med. Här är den: aeroe.araneo.org.uk/?p=1474

 3. Helena says:

  Stig-Björn:
  Jasså, minsann, du tror att sjukdom beror på hur man själv VÄLJER att känna det.
  Ja, det finns ju även de som tror att man kan bli frisk från cancer genom att lära sig att tänka positivt.
  Ansluter du dej till dem?
  ”Hur sjukdomskänslan vägs in i andra omständigheter. Trivsel på jobbet. personliga förhållanden”.
  Om vi då leker med tanken att någon blir utbränd eller får posttraumatisk stress på grund av grav mobbning på sin arbetsplats – är den personen utifrån ditt resonemang inte sjuk då??!!!
  Den som blir sjuk i en mer lättbevisbar sjukdom som exempelvis cancer; är den inte sjuk om det är oklart hur cancern har uppstått?
  Om det exempelvis är miljöfaktorer både på arbetsplatsen och i bostaden som kan ha orsakat cancern?
  Jag har inte utgått från någon digital skala.
  Människor kan vara sjuka i olika omfattning; vilket ju gällt i synnerhet för flera av de fall som relaterats i medierna.
  Det vill säga människor som orkat arbeta deltid skulle enligt vår nuvarande regerings regelverk tvingas lämna deltidsanställningar och deltidsarbeten som de klarat av – för att istället ställa sig till arbetsmarknadens förfogande på heltid.
  Att just du säger dig VETA att det finns människor som missbrukar systemet har knappast någon större statistisk relevans än om vem som helst skulle säga sig VETA det.
  Ditt vetande faller i det avseendet säkerligen inom den statistiska felmarginalen.
  Tyvärr, finns det alltför många som utnämner sig själva till medicinskt sakkunniga och som saknar kunskap om att sjukdom inte nödvändigtvis måste innebära att människor brutit både armar och ben.
  Många människor som kanske inte tros om att vara sjuka – för att de i somligas ögon tycks alltför rosiga om kinderna – kan trots det vara svårt sjuka.
  Ja, det fattades åtskilligt i det regelverk som Socialdemokraterna skapade på sin tid.
  Karensdagarna vilka slog de hårdast mot?
  Ja, givetvis mot de som hade de blygsammaste inkomsterna som därmed valde frisknärvaro istället för sjukskrivning många gånger.
  Dessutom även om det fanns handläggare på Försäkringskassan som gjorde vad de kunde för att hjälpa människor tillbaka efter sjukdom; så innebar regelverket att deras handlingskraft blev helt beskuren i fall då sjuka hade arbetsgivare i total avsaknad av arbetsrättslig etik.
  Så ja, det fanns stora brister i Socialdemokraternas försök att få ner sjukskrivningarna.
  Men en sådan total inhumanism och absolut brist på regeringsduglighet som den borgerliga alliansen visat i de här frågorna hade jag knappast trott vara möjligt att få uppleva.
  ”Tycker du att det är problemfritt att kasta sig in i den mediala ruschen i den här frågan utan reflektion av de långsiktiga konsekvenserna så att Alliansen får exakt vad de vill ha: en Socialdemokrati som pratar bidrag bidrag bidrag och en Allians som pratar hela folket i arbete. Det tycker jag är bekymmersamt”.

  Ja, det är sannerligen bekymmersamt när du tolkar mina åsikter om att människor som är allvarligt sjuka inte ska misstänkliggöras och kastas ut i en omöjlig livssituation som ”bidrag bidrag bidrag”.
  Av någon anledning tycks du lida av någon slags chauvinistisk föreställning om att du är bäst skickad att ge dig in i en så här allvarlig debatt.
  Jag undrar om du någonsin varit sjuk överhuvudtaget?
  Borde vi inte överlåta fuskdebatten åt den borgerliga alliansen?
  Den debatten tycks dom ju klara av utmärkt själva; utan att behöva få ditt eldunderstöd.
  Det är just de som vridit debatten om sjuka till att bli en fuskdebatt som har bidragit till att man börjat behandla sjuka människor så inhumant att det blivit totalitärt.

 4. Leif says:

  Stig-Bjö[email protected]

  Att basera sitt resonemang på att några fuskar med systemet och därför måste alla sjuka, halta och lytta strypas. Det tycker jag är helgalet även fast Reinfeldt åtminstone en gång har hävdat att han inte alls trodde på välfärdssamhället för det var en omöjlig konstruktion. Se här.

  Den vrickade idén om att montera ned Försäkringskassan och utförsäkra folk, den är lika vrickad som med att förbjuda vinterdäck pga av att några tillverkare blandar i väl så mycket plast i gummiblandningen med följd att däcken blir väldigt hala vintertid, för att inte säga livsfarliga. Bara för att några tänjer på reglerna och vill tjäna lite pengar.

  Är det skäl nog att inte upprätthålla den höga standard som Nokia m.fl tillverkare av vinterdäck faktiskt upprätthåller?
  ———-
  * F.ö går det ISO-certifiera en livboj gjord av cement.

 5. Vi skiljer oss på flera sätt tydligen.

  För det första tror jag inte att sjuk/frisk är digitalt, utan det finns en glidande skala. Det handlar om hur man själv väljer att känna det, eller hur sjukdomskänslan vägs in i andra omständigheter, trivsel på jobbet, personliga förhållanden etc.

  Du tycks tro att antingen är man sjuk eller så är man frisk.

  För det andra tror inte du att någon missbrukar systemet, det VET jag att de finns dem som gör.

  För det tredje tycks du inte anse att socialdemokraterna gjort rätt som försökt få ner sjuktalen, dels med finurligheter som karensdagar, dels med att modifiera systemet så att fler kan komma ut i arbete.

  Jag tycker (s) har gjort rätt och att de ska fortsätta ta försäkringssystemets principer allvarligt och tydligt säga att den som kan arbeta ska arbeta. Det går utmärkt att hävda samtidigt som man kritiserar Alliansens politik.

  För det fjärde tycker du att det är problemfritt att kasta sig in i den mediala ruschen i den här frågan, utan reflektion av de långsiktiga konsekvenserna, så att Alliansen får exakt vad de vill ha: en socialdemokrati som pratar bidrag bidrag bidrag och en Allians som pratar hela folket i arbete.

  Det tycker jag är bekymmersamt.

 6. Helena says:

  Myten om kostnaderna för de rusande sjukskrivningarna kan läsas i den blogg jag länkat till.

  Tja, vilka insatser då?
  Tänker du på statistiska insatser; eller rehabiliterande insatser.
  Vi tycks ha lite olika utgångspunkter, Stickan.
  Du tycks ha utgångspunkten att det faktiskt finns människor som är sjukskrivna utan att vara sjuka.
  Det är väl just den agendan som lett till att alliansen utformat regler som innebär att svårt sjuka människor kastas ut med badvattnet.
  Att de förutom sjukdomar av olika svårighetsgrad ska tvingas in under svår ekonomisk press – när de blir utförsäkrade.
  Min utgångspunkt är den motsatta.
  Det finns dessutom mycket genus i den debatt som rasat apropå kvinnors ohälsa – bland annat utbrändhet – vilket främst kvinnor drabbades av.
  En diagnos som konsekvent ifrågasatts, misstänkliggjorts och förlöjligats.
  Kan det ha något samband med att det främst varit kvinnor som fått den diagnosen.
  Det har jag funderat kring en hel del.
  Du kan läsa det via nedanstående länk om det intresserar dig.

  http://www.viita.se/tidningsartiklar/genus/allt-fler-sjukskrivna-kvinnor-och-vad-de-kostar-sen/

 7. Är det någon som ifrågasätter att sjukfrånvaron ökade i början av 2000-talet för att sedan – tack vare insatser från socialdemokraterna – börja minska?

  Den som är sjuk ska ha ersättning från försäkringssystemet, men det ska inte utnyttjas av den som är frisk eller arbetsför. Det måste väl ändå vara grundprincipen?

  Låt inte den berättigade kritiken mot Alliansens politik leda fram till att barnet kastas ut med badvattnet.

 8. Helena says:

  Svea: Visst brukar det väl heta ungefär så här: På sig själv känner man andra.

  Trist att det är sådan skillnad på folk och folk.

 9. Svea says:

  Systemskapare och systemnyttjare.
  Riksdagsledamöter bör i framtiden redovisa såväl frånvaro som sjukfrånvaro och själva ha privata kontakter med socialförsäkringssystemet. När våra företrädare lever i en så diametralt skild och skyddad värld visavi medborgarnas kan man förstå om de börjar tro att de genom sig själva känner andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>