Maja Lundgren om Liza Marklund

Författaren Maja Lundgren skrev boken ”Myggor och Tigrar” vilket plötsligt ledde till att en rad kulturarbetare – som väl knappast har någon psykiatrisk kompetens överhuvudtaget  - plötsligt började diagnosticera Maja Lundgren som galen.

Såg att Maja Lundgren har en ny bok på gång.

Och att hon bloggar.

Därmed letade jag mej fram till hennes blogg – och hittade många nya tankar, åsikter och faktauppgifter som jag inte kände till tidigare.

Den här tjejen Maja Lundgren är sannerligen modig.

Det tro fanken att hon inte längre tas emot med  öppna armar i storstadens kulturkotteri.

Jo, nog tycks vi ha lite kulturkotteri här i Luleå också.

Jag kommer ihåg när jag flyttade tillbaka till Luleå efter att ha bott i Göteborg under den tid när Anton Svedbergs nådde riksberömmelse och tillhörde de norrbottniska progressiva musikgrupper som närmast blev kultförklarade.

Stadspuben var en av kulturklickens högsäten.

Ibland gick jag dit; och upptäckte då att när vi andra dödliga fick stå i långa köer i en vinterkyla med många minusgrader; så knallade kulturelitens progressiva företrädare rakt in via en egen gräddfil, bakvägen.

Jag hoppas innerligt att kulturpolitiken i Luleå inte kommer att bli en del av i kulturkotteriet; och inte bara ser de redan utnämnda – eller självutnämnda – kulturutövarna.

Att Luleås kulturpolitiker är tillräckligt kunniga och alerta för att inte bli tillskyndare av kulturella gräddfiler.

Utan i lika hög grad ser de som går på sidan om.

Som jag tror att jag skrivit om tidigare; så har jag haft förmånen att arbeta med en kulturredaktör här i Luleå, Stig Carlsson, som förutom att han var mycket kunnig vägrade att kulturklickskorrumperas.

Han frotterade sig inte med kulturarbetarna på sin fritid; och han hade en obönhörlig integritet när han recenserade; alltifrån teateruppsättningar till konstutställningar och litteratur.

Heder åt honom.

Kommentarer (12) »

 • Anders Nilsson skriver:

  Integritet var ordet, men fasen så svårt när du är gladiator i lejongropen, då faller många ideal. Heder åt Maja som vågar utmana.

 • helena skriver:

  Ja, månne hur mycket integritet eller äkta tyckande det finns.

  Och hur högt priset blir?

  Det var länge sedan jag läste en bok som heter ”Drabbad av Sverige” av Marianne Alopaeus.

  Men som jag minns boken gjorde den intryck just för att den ifrågasatte en kultur; ett tyckarklimat; och en brist på civilkurage; som - om jag minns det rätt -  författarinnan – inflyttad från Finland -chockades av att finna i Sverige.

 • Anders Nilsson skriver:

  När jag flyttade från Stockholm i slutet av 80-talet så var den viktigaste ansleninge den du beskriver, ryggkliandet och slickandet både här och var. Det är inget skapande klimat, så jag valde att flytta långt bort från centrum för att få jobba ifred helt enkelt, bort från den ängsliga sneglandet, tyckandet, tjänster och gentjänster. Jag är en sån som gillar at säga vad jag tycker och går inga omvägar, ”Intressant!” är ett fy-ord hos mig och det lönar sig sällan med den hållningen.

 • helena skriver:

  Ja, där sa du något intressant :) :)

  Försöker hitta nya färger på min blogg; blev spyless på den gamla utformningen.

  Men jag går bet på tekniken här.

 • helena skriver:

  Äsch, det var skönt med lite omväxling i färgerna; men nu finns det ingenstans där jag själv kan logga in; för att skriva inlägg.

  Åt h…e med bloggandet. :P

 • Bert skriver:

  Snygg blogg. Men det var lite svårt att hitta kommentarsfunktionen.

 • helena skriver:

  Hej Bert.
  Jo, rätt snygg faktiskt. Himla skönt med lite omväxling.
  Det är en färdig WordPressmall.
  Tyvärr försvann min bloggroll; med tips om andras bloggar nu; och jag har inte lyckats lista ut hur man gör för att lägga in en bloggroll.
  Om det ens går.

 • helena skriver:

  Anders; Hur länge bodde du i Stockholm; och vad arbetade du med där; var det med regisserande; och kultur?
  Blev det bättre av att lämna storstadskotteriet?
  Ibland tycks det som att de som arbetar utanför storstäderna har väldigt svårt att bli sedda i sin utövning.

 • jag skriver:

  Maja Lundgren ljuger och ljuger, i sin bok och på sin blogg. Ju fler som genomskådar henne och hennes smutsiga syften desto bättre är det.

 • helena skriver:

  Aha.
  Det vore intressant att höra vad hon ljuger om.
  Jag vet ju egentligen varken det ena eller det andra.
  Vilka är hennes syften?

 • Anders Nilsson skriver:

  Helena, jag jobbade på Gränges aluminium fram till 1977 då jag sa upp mig och sökte DI/taterregi. Jag flyttade då till Stockholm och bodde där till 1988, drygt elva år, som regissör på Riks och fria grupper. Jo det blev mycket bättre eftersom jag slapp attpositionera mig, slapp att välja rätt krog, rätt bord, rätt sällskap, jag fick jobba ifred helt enkelt och jag har använt tiden till att göra många uppsättningar och varit med om att bygga upp två regionteatrar under de här 20 åren, jag har jobbar varje dag och väl så det, och fått glädjen av att vara skapande på det som jag uppfattar som egna villkor. Ingen talar om för mig vad jag skall göra. Avsakanade av uppmärksamhet från etablissemanget är väl priset man får betala, uppmärksamhet från 100 000-tals åskådare räcker mer än väl.

 • helena skriver:

  Vad härligt det låter. Du tog sannerligen stora kliv; verkar det som.
  Från Gränges – var du arbetare där – till Dataregi och fria teatergrupper.
  Och så flyttning till Stockholm.
  Vad roligt det måste vara att jobba med teater; det har jag aldrig gjort; att skriva manus för film och teater vore kul att lära sig.
  Jo, du har rätt; det där positionerandet verkar fullständigt vidrigt.
  Uschiamej; vad hemskt; att välja rätt fik, rätt kulturtidskrift också kan jag tro…
  Ibland verkar de som positionerar sig som mest skapa som minst.
  Eller det kanske är att generalisera för mycket.
  Jag har känt fläktar av det här också; de självutnämnda kulturhögdjuren är faktiskt ganska odrägliga.
  Inga namn, inga namn….
  Jo, du 100 000-tals teaterbesökare under årens lopp – det är inte direkt kattlort :)

  Tack för att du lagt in mej i din bloggroll.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>