Var är röstkortet?

Dags att börja leta rätt på röstkortet för att gå och rösta på söndag; har jag tänkt. 

Lite bekymrad över att inte komma ihåg i vilken pappersbunt det kan ha hamnat.

Samtidigt har jag grubblat fram och tillbaka över hur jag ska rösta.

Skulle jag som alltid varit en EU-förespråkare och minns Marita Ulvskogs brinnande politiska agitation mot ett svenskt EU-medlemskap plötsligt betrakta henne som en trovärdig företrädare i parlamentet?

Vänsterpartikvinnan som vägrar ta ut högre lön än 22 000 kronor per månad trots att hon sitter i parlamentet får mina sympatier just på grund av det –  men hon företräder ju ett parti som inte vill vara med i EU.

Ska jag rösta överhuvudtaget?

Lyssnar på EU-debatten och känner en allt starkare brist på tillit till att någon av debattörerna kommer att kunna företräda ett uns av vad jag upplever som viktigt i mitt liv och min vardag.

Kan EU-parlamentariker med skyhöga ersättningar överhuvudtaget ha någon som helst markkontakt med vanliga människors levnadsvillkor?

Tvinnar och vänder på vad de olika partierna säger sig vilja åstadkomma.

Det slutar med att jag inte tror på någon.

Månne är enfrågepartiet, Piratpartiet, ett alternativ?

Som företräder yttrandefrihet; fri tillgång till kultur, integritet, som är emot övervakningssamhället.

Javisst; det är säkert att köpa grisen i säcken; utifrån ett traditionellt partipolitiskt perspektiv.

Något uttalat feministiskt parti är det ju uppenbarligen inte; men det har väl å andra sidan inte heller socialdemokraterna varit; mer än på pappret.

Piratpartiet ger åtminstone inga generella politiskt storslagna löften om guld och gröna skogar utan vill i första hand kämpa just för rätten till yttrandefrihet och integritet på nätet.

Mina delvisa sympatier med Piratpartiet är definitivt inte oproblematiska.

Eftersom dom vill begränsa upphovsrätten; balansera den, säger PP. 

Upphovsrätten är det som inneburit grunden för inkomst;  för oss som med knapp möda försörjt oss på att skriva.

Upphovsrätten har varit hjärtefråga för mitt fackliga förbund.

Utan upphovsrätt ingen inkomst.

Men å andra sidan; vilka skrivande krämare är det som slår ner som hårdast på Piratpartiet.

Tja, Jan Guillou är ju en av dom.

Företräder han fattiga frilansare som knappt vet om de kommer att få ihop till nästa hyra; gratisbloggare som skriver av endast ett skäl; att de vill vara delaktiga och kunna påverka samhället.

Det är vad internet och bloggandet har bidragit till; att ge alla möjlighet att yttra sig fritt om vad som helst.

Utan att de behöver tillhöra en massmedielit, ha tillgång till vare sig egna bokförlag, tidningsredaktioner eller tryckpressar.

Det ser jag som den bästa formen av underifrånmakt.

Jag är väl troligen en riktig dålig demokrat; jag borde väl vara djupt tacksam för att jag har rätt att rösta överhuvudtaget.

Men jag kan inte låta bli att tänka en och annan mörk tanke kring det faktum att en massa gräsrötter förväntas jobba häcken ur sig för att övertyga andra gräsrötter om att de nu ska rösta på den traditionella politiska eliten.

När jag tänker sådär mörkt så funderar jag ungefär så här; vad är månne gräsrötternas uppgifter i de traditionella partierna?

Är de möjligen främst att bidra till att de som är yrkespolitiker kan försäkra sig om att få sitta kvar så pass många år så att de slutligen kan avgå med ekonomiskt fördelaktiga politikerpensioner?

En ökad gränslöshet mellan länder var ett viktigt skäl till att jag varit ja-sägare till EU.

En gränslöshet på internet är lika viktig.

Och så var det ju det här med gräsrötterna!!!

Kommentarer (20) »

 • Mattias skriver:

  Jag köper hellre ”grisen i säcken” som jag vet att har en bra grundtanke än att direkt gå och köpa skit från de etablerade partierna. Piratpartiets politik kan ses som tunn, men den bygger på de fundamentala grundstenarna i demokratin, vi måste värna om de rättigheter som vi har och förespråka ett öppet samhälle, utan demokrati kan vi inte driva några frågor alls.

  Arrogansen som Piratpartiets väljare möts av från de erkända politikerna visar på att de inte förstått allvaret i frågan, om man ser väljare som dumma och naiva bör man inte föra politik. Väljer man att rösta på Piratpartiet har man gjort ett aktivt val, ett val som bör respekteras i alla avseenden.

 • helena skriver:

  Jösses, är du vaken så här dags på dygnet. Eller det kanske är dag där.
  Här är klockan halv fem.

  Jo, det verkar tyvärr som att inget av de övriga  traditionella partierna driver den här frågan med någon större övertygelse.

  Roligt att se att du är vid liv för övrigt.

 • SBJ skriver:

  Största anledningen till att jag röstar på PP, nu borde jag väl egentligen inte rösta alls, eftersom jag inte är med i EU
  (Jag röstade nej till EU, ergo så är jag ej heller med i EU som en kompis till mig uttrycker det hela)

  Men PP känns vara det enda alternativet. Vänstern och MP är iof, tror jag, genuint för integritet, yttrandefrihet och rättssäkerhet precis som PP, men PP är det enda som har det som fokus, och garanterat inte kohandlar bort dom frågorna, så därför tänker kjag rösta PP fast jag inte är med i EU.

 • Anders Troberg skriver:

  Angående att tjäna pengar utan upphovsrätt, så visar flera undersökningar på följande:
   
  * Stora kreatörer förlorar lite på det. Folk känner redan till dem, och därför blir marknadsföringsvärdet av fri spridning av verken begränsat.
  * Små kreatörer tjänar på det. Deras problem är inte att flok inte köper för att de kopierar, det är att folk inte köper för att de inte känner till dem.  Här blir marknadsföringsvärdet i att folk kan prova på utan att riskera pengar på en eventuellt dålig produkt enormt, och kreatörerna kan hitta sina fans.
   
  Nu gråter säkert de stora artisterna för att de bara hade råd med 12 privatjets istället för 14, men ärligt talat så bryr jag mig inte. Tvärtom, så gillar jag att man jämnar ut spelplanen, som idag gynnar de stora oproportionellt mycket.
   
  Se det som en lösning liknande progressiv skatt, de som har mycket pengar betalar mer skatt, medan de som har lite får mer pengar tillbaka ur skattepotten. Robin Hood, ta från de rika och ge till de fattiga.
   
  Att det dessutom ger ett mer varierat och levande kulturliv gör bara saken ännu bättre.

 • Johan Pettersson skriver:

  Men Marita ska ju rädda jobben jobben jobben!!!
  Nu kommer det ju gå åt helsike med jobben om du inte röstar på henne!

  Men seriöst, är det inte bättre att ta chansen att kryssa in någon mer trovärdig kandidat och visa dina sympatier på så sätt.

 • Linus skriver:

  God morgon!

  Vill bara påpeka att om du röstar i ”din” vallokal på valdagen, söndag, behöver du enbart legitimation med dig. (Ifall du inte hittar ditt röstkort.)

 • helena skriver:

  Tack för kommentarerna.
  SBJ: He, he, jasså du är inte med i EU.
  Jo, det är väl just så att PP garanterat inte kommer att släppa sina hjärtefrågor.
  Men frågan är var dom hamnar i övriga frågor.
  Oavsett hur jag röstar så tror jag det kommer att gå bra för PP.
  Anders: Hm, små kreatörer gentemot stora. Intressant argumentation.
  Själv har jag den här veckan arbetat med ett ordentligt kvalificerat och krävande jobb med en lön som ligger många tusen under vad som skulle vara min lönenivå utifrån antal år i yrket.
  Ett jätteroligt jobb; men med det slags lönenivå som socialdemokraterna anser vara en styggelse när de ifrågasätter att företag i Sverige tar in arbetare från andra länder och ger dom löner långt under svenska avtal.
  Detta apropå att försöka leva på att skriva.
  Nu har ju internet samtidigt visat att det finns mängder med kunnigt folk – som inte har haft möjligheter att komma till tals förut – eftersom de inte blivit framsläppta av de som sitter på pengarna.
  Just att internet gör att så många olika röster och kunskaper får möjlighet att synas är ju för övrigt skälet till min hängivenhet för friheten på internet.
  Det finns ju massor med kunniga människor som inte fått synas tidigare för att de inte lyckats spränga sig fram till de etablerade medietribunalerna.
  Johan: Jo, det går så klart att kryssa någon annan. Socialdemokraterna har ju tack och lov både de som är för och emot EU.
  De borgerliga företrädarna reflekterar jag så klart inte ens över.
  Linus: Det hade jag glömt.
  Månne om det svårhittade röstkortet kan ha något samband med att jag tycker att det politiska landskapet inför just det här EU-valet är lite krångligt. :)

 • helena skriver:

  Sedan är det onekligen lite småintressant att en representant för mångmiljonmusikindustrin plötsligt går ut och sponsrar Feministiskt Initiativ.

  Nog är Gudrun Schyman en duktig politiker; men frågan är om Abba-Bennys sponsring i första hand handlar om ett feministiskt engagemang eller om en önskan att dra ljuset från Piratpartiet.

  Björn Ulvaeus har ju tidigare deklararerat vad han tycker.

 • Christina Meltin Westerlund skriver:

  Jag hade nog ungefär samma tankar som du Helena. Så läste jag denna insiktsfulla insändare i vår lokaltidning Tidningen Ångermanland:  http://allehanda.se/opinion/ordetfritt/1.1097874. Då insåg jag att världen inte blir bättre för att vi ensidigt ser till fri nedladdning och sk frihet i största allmänhet.
  Bland annat det avgjorde hur jag röstar i morgon. Det blir inte PP eller något annat enfrågeparti. Jag vill förhindra att Sverigedemokraterna tar sig in i EU-pralamentet på svenskt mandat.

 • Havsglimten skriver:

  Bra beskrivning Helena!

  Vilka yrkespolitiker ska vi fortsätta berika….fy-f-n  allt är ett enda stort teaterstycke, hade vi haft så duktiga politiker som de säger sig vara idag så skulle vårat samhälle/Eu varit annorlunda, för man en orättvis politik så får man det samhälle vi ser idag man behöver inte ens vara Einstein för att begripa detta :(
  När ska (S) fatta att dom är genomskådade det håller inte längre.
  Enligt Bert Karlsson så förstod inte folket att GP förde borglig politik och det verkar som om en del sosseväljarna inte gör det än fastän det sitter samma politiker kvar i ledningen.
  Lova går ju alltid när de vet att man kan ju skylla på Eu eller någon annan och komma undan sitt ansvar *Pust*
  Framtiden skrämmer…….men vi får ju dom politiker vi förtjänar Tyvärr!

 • helena skriver:

  Jo, där är vi helt överens, Christina. 
  Stöveltrampet i Europa är väldigt oroande.
  Sverigedemokraterna får bara inte komma in. Om dom gör det så kan dom ju dessutom använda sina ersättningar till att finansiera Sverigedemokraterna här hemma.
  Det är något som jag också funderat väldigt mycket på.
  Samtidigt; som det står i det inlägg du refererade till; de främlingsfientliga stämningarna har de svenska EU-parlamentarikerna sannerligen inte dryftat särskilt intensivt.
  När jag hörde EU-debatten; var det i Agenda, så höll jag på baxna.
  Programledaren ställde en fråga just kring främlingsfientligheten.
  Och vad fick man då höra – centerpartiets Ek – ge för svar på frågan om hur det problemet ska lösas
  Ökat ungdomsutbyte var hennes förslag.
  Ja, herreminje; krävs det verkligen inte större insikter än så för att bli EU-parlamentariker!!!!
  Vilket jag möjligen kan se som ett bevis på att du har rätt Havsvinden.
  Det vill säga att vi får de politiker vi förtjänar.
  Har även gått och småfunderat på Gudrun Schyman och Benny Anderssons oväntade politiska utspel.
  Jag är benägen att betrakta det som ett politiskt utspel från den musikindustri som tjänar mångmiljoner; och vill kunna fortsätta att göra det.
  Och som känner sig lite oroad över att Piratpartiet kan få för mycket röster.
  Gudrun Schyman är ju en jäkel på att övertyga; men lite tunt kändes det allt när hon försvarade den här mottagna miljonen med att Benny Andersson bidrag innebar ett värnande om demokratin.
  Måste man ha tillgång till miljoner för att försvara den?
  Gudrun Schyman är väl ändå vänsterpartist i grunden.
  Konstigt att inte Abbas Benny gav en slant även till Piratpartiet i så fall; har inte även dom haft vissa svårigheter att nå ut med sina valsedlar?
  Nog känns det som att det blir lite för mycket tjuv och rackarspel emellanåt.

  Jag hittade i alla fall röstkortet.

 • Björn Andersson skriver:

  Jo det som är så bra är ju att du inte behöver använda ditt röstkort idag! Själv har jag och hela min familj röstat på nummer 29.

 • Micke Håkansson skriver:

  Hej Viita !

  Jag tänker inte rösta på någon, för ingen av dom politiker jag bett om hjälp med att reda ut ett ärende, är ett smack intresserade vad som sker ute i samhället och än mindre värna om medborgarna.

  Se länkar, Här och Här

 • helena skriver:

  Hej Micke.

  Vad tråkigt att det inte gått att få hjälp.

  Är du samma Micke som just stängt ner din blogg?

  I så fall hoppas jag att du fortsätter att plugga.

  Sociologi är jäkligt intressant.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Hej Helena, du trodde visst att Mattias ovan var jag? Det var det inte, men hade lika gärna kunnat vara… Jag röstade också på PP och av precis samma skäl som min namne. Politik ska handla om demokrati och yttrandefrihet i första hand, om politikerlöner och fringisar inte ens i fjärde femte eller sjätte.

 • helena skriver:

  Hej Mattias S:

  Jag kom på det senare; att det nog var en annan Mattias; eftersom du brukar skriva ut hela ditt namn.
  Roligt att se att du lever!! :)
  Faktiskt så glädjer jag mej åt Piratpartiets framgångar; även om jag ju är medlem i ett annat parti; som du säkert vet.
  Det tråkiga är att partier med goda grundideologier tappar i förtroende när högt uppsatta företrädare försöker sko sig.
  Det hela blir ju inte heller bättre av att trogna partianhängare försöker tysta ner berättigad kritik.
  Vilket jag tror leder till ännu större skada.
  Det här valresultatet; med PP.s framgångar var nog väldigt hälsosamt; jag hoppas att det kommer att leda till djup politisk eftertanke;och i bästa fall till förändring av det traditionella sättet att bedriva politik.
  Det måste nog till; annars är de traditionella politikerna förlorade.
  Sedan blir det ju väldigt intressant att se åt vilket håll Piratpartiet kommer att gå.
  Om dom kommer att gå åt vänster eller åt höger?
  Att gå åt vänster tror jag vore den bästa vägen – inte bara för att jag själv är lagd åt vänster – utan för att unga människor ofta brukar vara lite mer radikala…
  Jag är inte alls så säker på att Piratpartiet kommer att få lika stora upprepade valframgångar om dom går åt höger.
  Väldigt intressant att fundera kring Piratpartiets storskräll.
  Har gått och småfunderat en hel del; och till min fröjd fått höra mina egna analyser bekräftas av andra debattörer.
  Kan inte låta bli att undra över om valstrategerna för de traditionella partierna är överraskade över det här valresultatet.
  Jag tycker nog att tecknen på att PP skulle ta många röster var övertydliga.
  Vi som betraktar Sverigedemokraterna som en demokratisk styggelse får väl för övrigt vara evinnerligt tacksamma för att många som kanske inte inte hade gått och röstat överhuvudtaget – nu tog sig upp och ut och gick för att rösta på Piratpartiet.
   

 • helena skriver:

  Björn: Nummer 29. Syftar du på Evin Cetin då?

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Sverigedemokraterna som demokratisk styggelse säger du? Jag är visserligen böjd att hålla med. Men det går också att se partiet som en påminnelse om en borttappad kompass, och en uppmaning att leta rätt på densamma. En utmaning alltså. Och NÅGOT kanske även SD har att komma med. Ja, jag säger kanske. Partiledaren har inte precis briljerat ifråga om djuplodande samhällsanalys.

 • helena skriver:

  MattiasS:

  Snyggt; ” bortappad kompass och uppmaning att leta rätt på densamma”.

  Där tror jag du har rätt.

  Nu höll jag nästan på att ge mig in i en diskussion.

  Men jag tänker inte göra det; vad gäller just det här partiet; för dom är ganska aktiva på nätet och jag vill slippa deras anhängare på min blogg.

  Månne hur det ska gå för Piratpartiet i riksdagsvalet?
  Och för den allians som jag tillhör?
  Få se åt vilket håll PP kommer att vända sig.

 • helena skriver:

  Ja; Hax blogg är ju uppdaterad på eftersnacket kring valet.

  Men inte kan det väl vara möjligt att de traditionella partierna kan undgå att fundera över vad de har missat; när ett nytt parti plötsligt sett dagens ljus.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>