Nu har Wanja Lundby-Wedin gjort en resa för mycket…

Wanja Lundby-Wedins resa till Italien är helt enkelt för mycket.

Det skattetekniska överlåter jag till de som behärskar det bättre.

Men fackpampsfasonerna får mej att se rött.

Och lögnerna.

Att Wanja Lundby-Wedin påstod att hon inte förstått handlingarna som låg på AMFs styrelsbord när hon satt i AMFs styrelse var en sak.

Men nu börjar det bli lite väl magstarkt.

Enligt Expressen har Wanja Lundby-Wedin varit styrelseordförande i Riva del Sole Spa sedan början av 2000-talet.

Under de senaste åren sägs hon ha tillbringat en vecka i slutet på maj på Riva del Sole – för att hålla sig informerad om semesteranläggningen.

När hon ska förklara varför hennes make bott gratis i hennes dubbelrum så säger hon  att det inte finns några enkelrum på hotellet.

Wanja Lundby-Wedin måste ha stora svårigheter med att ta till sig den allra enklaste information!!!

Riva del Sole har både hotell och lägenheter.

Att det finns enkelrum på anläggningen kan jag se bara genom att söka via internet  – utan att ha behövt göra en enda kostsam resa dit och ännu mindre ha behövt göra återkommande årliga resor.

De fackmedlemmar som är med om att finansiera Riva del Sole men aldrig ens kommit i närheten av semesteranläggningen kan ju klicka här och åtminstone drömma sig bort en stund.

Eller rent av roa sig med att räkna hur många enkelrum det finns att tillgå på anläggningen.

Den här anläggningen tycks vara ett litet hemligt exklusivt semesterparadis där fackpampar – och deras äkta hälfter -  alltid får plats.

Särskilt överraskande är det ju inte att även Erland Olauson passat på att semestra på Riva del Sole.

Inte är det väl någon som kan undgå att betrakta det fackliga arbetet på Riva del Sole som något annat än förtäckta semesterresor?

Med gratis boende i max sju dagar, ett styrelsearvode på 46 400 kronor samt gratis mat i minst tre dagar.

Tre dagar sägs handla om möten; och tre dagar om att följa verksamheten.

Men trots den generöst tilltagna tiden för att följa verksamheten har Wanja Lundby-Wedin inte ens lyckats informera sig om hur många enkelrum det finns på anläggningen.

Igår låg jag och läste det senaste numret av vår facktidning Journalisten innan jag skulle somna.

Där fanns en stor facklig annons med texten; ”Extra stipendier till Riva del Sole”.

Vårt förbund – som är ett TCO-förbund delar årligen ut rekreationsstipendier som ger rätt till en vistelse under 14 dagar på Riva del Sole.

De som får en sådan vistelse får även ett resebidrag på 3 000 kronor.

Långvarig sjukdom eller handikapp sägs ge företräde när stipendiet fördelas.

De pengar som fördelas till rekreationsstipendierna kommer från kopieringsersättning som betalas ut från föreningen Bonus Presskopia.

Jag har faktiskt sökt det där stipendiet för ett antal år sedan; även om jag grubblade en del över hur jag skulle få fram pengar till de merkostnader som en sådan resa givetvis skulle ha medfört.

3 000 i resebidrag skulle knappast ha täckt de verkliga kostnaderna; och till skillnad från fackpamparna hade jag inte några 46 000 i extra semesterarvode att tillgå.

Jag sökte stipendiet efter att ha varit sjukskriven under närmare tre och ett halvt års tid.

Först var jag sjukskriven på heltid; försökte gå tillbaka till mitt arbete redan efter några veckor; men klarade inte av det.

Så jag blev fortsatt sjukskriven på heltid, sedan på 75 procent, sedan på 50, sedan på 25 till dess att jag slutligen återgick till heltidsarbete.

Jag är inte särskilt bitter över att jag inte fick rekreationsstipendiet; det är många som konkurrerar om  platserna för att få välbehövlig rekreation på grund av ohälsa.

Möjligen hade det blivit plats för några fler – om det inte vore för att fackpampar med makar/makor vore så kostsamma och flitiga besökare på anläggningen.

Kommentarer (15) »

 • Bert skriver:

  Ja, du. Man blir aldrig klok på hur okloka samhällstopparna verkar vara.

  Det jag blir mest förbannad över är att de tror att vi inte fattar. De underskattar oss. Kanske har Vanja underskattat oss en gång för mycket nu.

 • Bertil skriver:

  Det är bara högerpamparna som vill ha kvar Vanja.
  Hon är rökt sedan länge men högerpamparna i toppen är de som håller henne kvar men samtidigt bäddar de för fackets undergång.
  Tragiskt men så är det. Det i en tid när facket behövs mer än någonsin tidigare.

 • helena skriver:

  Bert; Jo, det är otroligt konstigt; tror dom att människor i allmänhet saknar all förmåga att lägga ihop 1+1.
  Ja, vi på dom lägre nivåerna får väl nöja oss med att lägga ihop ensiffriga tal; till skillnad från fackpampar som väl får addera lite flersiffriga tal.

  Bertil; Jo, nog är hon rökt alltid.  Helrökt, skulle jag vilja säga!!!
  Det tycks sannerligen vara nya vindar som blåser på arbetsmarknaden, numera ska vi alla börja ta med oss vår partner när vi går till vårt arbete.

 • Bo Widegren skriver:

  Hur skulle det vara om vi inte använde Expressen som vår källa när det gäller att kritisera våra egna förtroendemän/kvinnor.  Att sprida borgarnas skit och kalla våra egna för pampar är en fråga om källkritik och hederlighet.  Det finns en del att be om ursäkt när man är så slarvig.
  Bo Widegren med http://www.blog.s-info.se/bowidegren/ 

 • helena skriver:

  Bäste Bo.

  Jag tycker att det som hänt runt Wanja Lundby-Wedin den senaste tiden – inklusive Italienresandet - utgör ett konglomerat av allt vad jag menar med just pampfasoner.

 • Per skriver:

  Jag tycker de senaste uppgifterna om hennes man som fick dubbla löner och arbetade några rum ifrån Wanja är de mest förskräckliga. Att du Bo inte vill att man skall kritisera våra förtroendevalda när det är så uppenbart att de bedrar oss och lever loppan på användarnas pengar säger mer om dig än om oss. Korruption, maktmissbruk och pampfasoner skall bekämpas, oavsett vilken politisk färg dessa element har. Den som inte håller med om detta tenderar ofta att vara en maktmissburkare själv. Ärlighet, solidaritet och rättvisa är mina rättesnören. Men så är jag ju bara en av alla gräsrötter inom organisationen. Tack fört ordet.

 • Britta_S skriver:

  Jag håller med dig Bo
  Jag tycker att det är sorgligt att vi ska vända Expressens lögner mot våra egna partikamrater

  Borgarna är verkligen desperata nu. Deras politik fungerar inte alls. De har ingenting att komma med. De håller åter på att köra landet i ekonomisk ruin.

  Då kastar sig Expressens hyenor över Wanja som egentligen inte gör något annat än vad som är brukligt för folk som är mycket upptagna och arbetar jämt. Man låter maken följa med på resan och hoppas få träffas nån stund på kvällen. och kanske någon eftermiddag. Jag har gjort så själv och jag känner ingen som inte har gjort det. För min del funkar det så att om hotellpriset är samma om man bor en eller två så är det OK. Annars betalar jag 33% privat.

  Sorgligt att se att partikamraterna sällar sig till hyenorna. Men kanske man trivs med en borgerlig regering Vad vet jag.

 • Britta_S skriver:

  Obs

  Jag glömde skriva att det inte är i partiet jag reser utan i jobbet så klart

 • Helena skriver:

  Helena Karlsson: Frånsett att jag avskyr det av alliansen adopterade och missbrukade ordet ”utanförskap” så är det ju tyvärr så att klyftorna mellan de som har och de som inte har blir allt djupare.
  Just därför är det särskilt viktigt att de som ska företräda vanligt genomsnittligt folk; faktiskt har något sånär likartade levnadsvillkor som vanligt folk.
  Och att de faktiskt också för vanligt folks talan; att de inte blir ett fackligt eller politiskt elitfrälse; och därmed förlorar all relevant kunskap om hur människor i allmänhet har det.

  Per: Tack själv för din kommentar. Personligen tror jag inte att det väcker något större gehör – eller förtroende – när människor som befinner sig vid den politiska maktens köttgrytor på ett rabiat sätt försvarar andra som också sitter vid den politiska maktens köttgrytor.
  Tvärtom!!!

  Britta S: Menar du allvar? Är det verkligen brukligt att resa på arbetsresa och ta med sig sin make/maka? Vilken verklighet lever du i?
  Känner du möjligen till att det finns en ganska stor grupp människor som inte har råd att resa på semester överhuvudtaget; arbetslösa, ensamstående mammor, långtidssjuka, lågavlönade singlar….
  Ännu mindre har dom möjlighet att resa bort på betald traktamenterad arbetstid; och dessutom ta med sig sina partners.
  För övrigt; det finns mängder med ensamhushåll i det här landet; de tycks leva ganska bra utan att behöva ha med sig en ”boytoy” på sina resor.
  Det kanske rent av är bättre att leva som singel för de som arbetar så mycket att de tvingas ta med sina partners på arbetsresor; för att hinna träffas överhuvudtaget.
  Hm, hyenor….?
  Vad är alternativet tycker du; ska vi lägga ner massmedierna; och skapa en enda stor partipolitisk pr-byrå istället?

 • Britta_S skriver:

  Ja det är faktiskt mycket vanligt i min värld att maken eller något barn följer med på resor.

  Det enda är att den medföljande  betalar resan själv, betalar sin mat själv och sina nöjen. Själv jobbar jag på dagarna och träffar maken eller dottern på kvällarna och så. På förra novemberlovet följde också dottern med. Naturligtvis samma villkor som för mannen. Resan betalades själv och en del av hotellrummet.

  Det kostar ingenting extra för samhället eller för forskningsanslaget eller var nu pengarna till min resa kommer. Men det ger en möjlighet att träffas lite i en annan miljö. Semester är det inte för mig när jag reser i jobbet.

  Men det känns lite lättare att resa iväg när man nu måste, om man slipper vara ensam på kvällen.

  På samtliga vetenskapliga konferenser finns det särskilda fru-program. Medföljande fruar, för det är mest såna, har särskilda utflykter ordnade så de har något att göra medan mannen sitter och lyssnar på föredrag eller själv håller föredrag. Det är absolut ingenting märkvärdigt med det. Hur de löser det med sina resp ekonomiavdelningar vet jag inte men jag har aldrig haft problem med vår. De brukar kunna sina saker.

  Jag har heller ingenting emot att Wanjas karl följde med till Italien. Han betalade själv sin resa och uppehälle. Att det har blåsts upp till ofantliga proportioner är inte heller konstigt. Det är ett led i borgarnas kampanj mot oppositionen. Var så säker det kommer mera.

  Vad ska vi göra åt det??  Jag tycker nog att man måste inse att det är så här vissa partimegafoner agerar. Har man ingenting att komma med i politiken så ljuger man och hittar på och kommer med skamliga personangrepp. Och just nu har regeringssidan ingenting att komma med. Man har misslyckats med allt. Vi som tycker att politiken är det viktiga får försöka ta reda på bakgrund och fakta och inte blåsa på åt samma håll.

  Tänk efter före……..

 • Britta_S skriver:

  Jo visst
  Jag vet att det finns människor som inte har råd att resa på semester. Men jag vet inte vad det har med saken att göra.
  När min man följer med så belastar det bara vår familjeekonomi.

  Eller tycker du att ingen borde får åka utomlands om inte alla människor i Sverige har råd???

 • helena skriver:

  Nu har jag förstås inte pratat om din familjeekonomi; utan om det stötande i att fackliga och politiska företrädare skapar sig alltför iögonenfallande förmåner och gräddfiler.

  Personligen har jag nog trott att socialdemokrater vill ge röst åt de som har de allra svagaste rösterna och de mest utsatta positionerna i samhället.
  De som inte tillhör de mest privilegierade och som kanske inte ens har resurser och ork att slåss för bättre villkor för sig själva.

  Det är där socialdemokratiska partiföreträdare har en insats att göra.

  Du tycks anse att det är viktigare att agitera och försvara de som redan är privilegierade; som har ansenliga årsinkomster; plus diverse andra förmåner.

  Till skillnad från dej så vill jag ha minskade klyftor och mer likvärdiga – och värdiga –  levandsförhållanden för fler människor – inte bara för en liten facklig och politisk elit eller för en välsituerad salongsröd medelklass i medelålder och övre medelålder.
  Som redan har arbetat ihop till en stabil ekonomi och en pension.

  Till skillnad från dej så anser jag inte att min främsta prioritet är att försvara de som redan lever privilegierade liv.

  Jag har svårt att tro att alltför bjärta gräddfilsbeteenden gör att alla tusentals arbetslösa ungdomar som nu försöker hanka sig fram mellan studielån och extrajobb lockas till sådana partier – eller sådana fackförbund.

  Vi får väl se hur de unga kommer att rösta i EU-valet.

  Däremot är jag liksom dej övertygad om att det kommer mera; vad gäller mediernas bevakning; mycket mera.

  Självklart väljer medierna åt vilket håll sökarljusen riktas.

  Men det är inte medierna som skapar verkligheten; de rapporterar om hur verkligheten ser ut.

  Någotsånär :)

   

 • Britta_S skriver:

  Jag förstår fortfarande inte vad du menar

  Tycker du att det är fel att en människa som har råd åker utomlands på semester. Det är ju det det handlar om. Wanja Lundby Wedins man betalade själv sin resa till Italien och stod för sina egna kostnader. Det enda var att han faktiskt sov i samma rum som sin hustru vilket antagligen inte hade någon som helst betydlelse för rumskostnaden. Vad har du och alla andra för problem med det???  Vad har det med gräddfil att göra?

  Jag har aldrig någonsin påstått att jag vill ha ökade klyftor. Tycker personligen att det är förskräckligt att ha fått stora skattesänkningar på bekostnad av de behov som nu växer i samhället i krisens spår. Gillar inte att du lägger ord i munnen på mig som jag aldrig skulle komma på tanken att själv formulera

  Men jag kan väl göra lika mot dig. Du kanske tycker att den nordkoreanska modellen är bra. Alla har det lika uselt utom diktatorn.

  Svara på min fråga i stället för att bluddra om sånt som inte hör hit!

  Tycker du att ingen borde få åka utomlands om inte alla människor i Sverige har råd??? Eller vad menar du egentligen?

 • helena skriver:

  Jag tycker nog att jag har förklarat mej så tydligt att till och med ett barn borde förstå skälen till min kritik.

  Om du inte gillar mitt bluddrande kan du ju söka efter någon annan hemsida/blogg som är mer lättbegriplig;  exempelvis LO.s hemsida.

 • Britta_S skriver:

  Nej du har inte varit särskilt tydlig. Jag kan inte se hur du kan få det till att en resa betald ur egen ficka kan ses som en gräddfil och förmån på grund av frugans fackliga uppdrag.

  Jag tolkar din brist på svar som att du faktiskt tycker att vi alla ska hålla oss i Sverige och inte nånsin åka utomlands. Såvida inte alla andra svenskar har råd att göra det. Vi ska helt enkelt bli NordKoreaner.

  Jo tack jag kommer nog att vara ytterst sparsam gäst på denna sida.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>