Nu har jag förstått alliansens begrepp utanförskap

Har alltid känt en mycket stark allergiliknande reaktion när jag hört ordet utanförskap.

Begreppet lanserades stort av alliansen.

Reinfeldt och i synnerhet Maud Olofsson tycktes gråta krokodiltårar så fort de nämnde ordet utanförskap.

Det är en skrattretande politisk ironi att erinra sig politikerna som med darr på stämman försökte ge intryck av att vilja inta täten i kampen mot något de döpt till utanförskap.

Nu har verkligheten istället visat att att det är de som påstod sig vara mot utanförskapet som har varit de främsta skrupelfria härförarna just när det gällt att skapa ett utanförskap.

Ett utanförskap som vi inte varit i närheten av i Sverige på evigheter.

Klassklyftorna ökar för var dag.

Människor som betalat till a-kassan och blir arbetslösa får efter bara ett år uppleva att de nu befinner sig i utanförskap vad gäller sin ekonomiska trygghet.

Människor som varit sjukskrivna i ett halvår, eller som mest ett år; har också fått lära sig vad alliansen egentligen syftade på när de hårdlanserade begreppet utanförskap.

För nu får sjuka människor inte längre ersättning för sin sjukdom efter ett års tid.

Då blir de sjuka utfösta  i ekonomiskt och hälsorelaterat utanförskap.

De värst ställda får räkna med ett annat utanförskap; de måste sälja allt de äger och har; hem och bilar och sommarstugor - vilket gör att de hamnar i ett utanförskap i förhållande till vad som brukar betraktas som mänskliga basbehov.

I nästa steg får de knalla in till socialkontoret och känna på hur utanförskapet definieras enligt socialtjänsten.

Socialtjänstens regler definierar nämligen ekonomiskt utanförskap med hjälp av något som kallas socialbidragsnorm.

Lärare som blir av med sina jobb; får uppleva utanförskapet; eftersom Anders Borg – charmen i hans hästsvans och runda glasögon har fullständigt falnat i mina ögon – inte anser det lämpligt att skjuta till mer pengar till offentlig verksamhet.

Barn i skola och förskola som behöver personal som gör att de blir sedda – hamnar i ett  kunskapsmässigt utanförskap -  när alltför få  lärare inte har tid att se vilka barn som behöver pedagogiskt stöd.

Barn i skola och förskola hamnar i ett socialt utanförskap för att personal inte har tid att släpa sig ut på rasterna för att stoppa eventuell mobbning som pågår på skolgårdar och i skolkorridorer när de vuxna inte finns i närheten.

Gamla hamnar i ett utanförskap vad gäller rätten att delta i aktiviteter i samhället, till stimulans på sina boenden, mänsklig kontakt och omvårdnad på sina boenden,  rätten att helt enkelt få gå ut i friska luften.

När alliansen tog över skapade den en ny politisk verklighet för människor som är gamla, barn, sjuka, arbetslösa, fattiga…

De skapade en utanförskapets politik!!!

Kommentarer (20) »

 • Havsglimten skriver:

  ÅÅHh..hur i hela friden kan sossarnas F.d finansminister Erik Åsbrink (gift med Ylva Johansson vice ordförande i Socialutskottet) sitta och vara ordförande på försäkringsakassan?  Vara med om att slänga ut sjuka människor på gatan?

  Plus att borgarna följer Sossens Anna Hedborgs utredning.
  Någon måtta måste det väl finnas i hyckleriet!

 • helena skriver:

  Anna Hedborg visade färg för länge, länge sedan vad gäller sin inställning till sjuka.
  Är hon verkligen socialdemokrat; jag är faktiskt inte ett dugg förvånad över att hon får sitta och göra utredningar – åt alliansen – om hur arbetsförmåga ska definieras.

  Den utredningen har lovats att bli färdig för länge, länge sedan; har den inte blivit det ännu???!!!!

 • Tord Oscarsson skriver:

  Jag har aldrig uppfattat Anna Hedborg och Erik Åsbrink som politiker. De är experter på Försäkringar och ekonomi. Experterna har ibland resultat som gynnar något av de politiska blocken – ibland inte. Just nu kan sägas att S har rätt gott stöd av de ekonomiska experterna i Finanspolitiska rådet och Konjunkturinstitut. När det gäller försäkringarna litar jag inte på experterna. Det är för få människor med kunskap från arbetsplatser och verkligheten knutna till försäkringstillämpningen. Alla representanter för fack och lokala företrädare har kastats ut av högeralliansen.

 • hans hellgren skriver:

  utanförskap:
  när s hade makten hade landet mer än 1 miljon arbetslösa i landet under högkonjungtur!!
  Nu ökar antalet arbetslösa igen pga den djupa internationella finanskrisen.
  Undrar hur många som hade gått utan jobb om s hade varit vid makten nu?

  från en allierad

 • Bengt Nilsson skriver:

  Ja, du Hans Hellgren, skönt att veta att det inte är denna högerregering utan sossarna som berikat de redan rika och ökat klyftorna i samhället genom att ta bort både förmögenshetsskatten och fastigetsskatten och ge 2/3 av jobbavdraget till den tredjedele som tjänade mest! Att det är sossarna som gjort att vi numera har en alltmer kommersialiserad välfärd inom skola, sjukvård och äldreomsorg som  drivs inom det ekonomistiska systemet kapitalism av insynsskyddade och ansvarslösa privata företagare som har som sitt primära mål och medel att enbart ge så stor vinst som möjligt åt sina (oftast okända) ägare. Och för att understryka denna kommersialiserande konkurrens inom de sk välfärdsmarknaderna åläggs den behövande människan en sk borgerlig ”välfärdspeng! Det skall  ju gå att göra vinstdrivande lönsamhetsalkyler på dig! Du vet väl att i dagens samhälle måste du vara
  ”lönsam lille vän” ?

 • Britta_S skriver:

  Håller med dig. Begreppet utanförskap är konstigt. Bättre att använda ett ord som fattigdom. Det beskriver mer vad det är frågan om. Och precis som du säger så ökar fattigdomen och därmed klassklyftorna i Sverige….
  Ordet utanförskap konstruerades inför förra valrörelsen av progandaminister Schlingman! Undrans vilket ord som ska uppfinnas inför den kommande valrörelsen?

 • Berndt Lövström skriver:

  Hans hellgren svamlar. Vilka som i hans rapport räknas som arbetslösa under Socialdemokraternas regeringstid kan vara intressant att veta. Likt andra högerpopulister slänger han ut siffror utan täckning. Den enda siffra på arbetslösheten (procentuellt) som liknar hans siffror är den arbetslöshet för ungdomar som högerregeringen nu skapat.

 • Micke skriver:

  Att försämra för de som saknar fast arbete (av olika anledningar) ligger tyvärr i tidsandan. S-regeringen påbörjade tyvärr försämringen för de sjuka (även om Alliansen fortsatt att försämra ännu mer).  Det påminner mycket om tidsandan vi levt i under de senaste 20 åren (nyliberalismen) vilket också starkt påverkat  de s-regeringar som styrt Sverige.
  Hoppas att (s) har mod och förstånd att gå emot tidsandan med att ställa hårdare krav mot de som saknar arbete efter valsegern 2010.

 • Och vad vi inte får förglömma är försämringarna i A-kassan. 75-dagarsregeln som innebär stopp att bland anant vikariera när vikariat en dag eller några dagar innebär stopp på A-kassa för resten av veckan.

  180-dagarsregeln som innebär att 80 timmarsarbete per månad i 6 månader slås ut på 12 månader.

  Det har sittande regering åstadkommit.

  Och dessutom att efter 450 dagar i Aktivitetsgarantin så återstår försörjningstöd fd socialbidrag.

  Och Hans Hellgren vad pratar Du egentligen om?

  Den här regeringen har försämrat många andra saker som framgår av tidigare inlägg.

   

 • sven lundgren skriver:

  Wanja i blåsväder igen

  Tog med sig mannen på tjänsteresa till Italien.
  Facket fick betala.

  Tydligen kommer det mer

  Sven

 • Helena, din beskrivning av begreppet utanförskap ställer jag mig helt bakom, likaså om dess utveckling. Situationen är bedrövlig och då har vi ännu inte nått vägs ände. Jag ser med förskräckelse varje dag käftsmällar utdelas mot sjuka, arbetslösa, barn och gamla.
   
  Detta måste ge oss en extra motivation i kommande valarbete. Vi kan bara inte låta alliansen få en period till och fortsätta nedmonteringen av välfärd och trygghet.

  Upp till kamp!
   
  /Eva

 • Helena skriver:

  Just det Britta; vilket ord kommer alliansens propagandister att förstöra härnäst? Ordet utanförskap har blivit så förstört och högerpolitiskt genomsyrat.

  Dags att gnugga geniknölarna för att hitta något bättre ord – som uttrycker den totala förvirring som tycks råda i regeringskansliet.
  Regler som motverkar varandra; som rivs upp med några månaders mellanrum; regler vars konsekvenser inte utretts tillräckligt….

  Så hur många ska få se sig bli utslagna från sin sociala trygghet innan den här regeringen lekt klart?

  De som tvingas gå i täten – som försökskaniner – är just de människor som inte är ekonomiskt oberoende.
  Det är dom som får ta stötarna; i det ogenomtänkta, virriga och populistiska samhällsexperiment som den nuvarande regeringen håller på med.

 • Helena skriver:

  Jo, du Bengt. Och nu ska det väl dessutom startas elitklasser för särskilt begåvade elever; så att de ska få den utmaning de behöver.

  Med den regering vi har nu så gäller det sannerligen att hålla sig uppdaterad och lyssna på nyheterna; för det kommer nya regler snart sagt varje vecka; eller så måste regler som visat sig vara vansinniga rivas upp.

  Med viss reservation alltså för att det beslutet kan ha ändrats över en natt; så läste jag för en tid sedan att hjälp med läxläsning betraktas som en hushållsnära tjänst; som alltså ger rätt till avdrag på samma sätt som för hushållsnära tjänst.

  Vilka är det som har råd att köpa hjälp för läxläsning till sina barn?

  Ja, den frågan behöver väl knappast besvaras.

  Det är knappast föräldrar i invandrarförorter i alla fall.

  Den borttagna förmögenhetsskatten skulle nog definitivt kunnat användas till nyttigare saker; bland annat skola, vård och omsorg.

  Men det klarar ju inte den nuvarande regeringen; den anser sig ju sakna allt handlingsutrymme numera med sedvanlig hänvisning till finanskrisen.

 • Helena skriver:

  Eva Hedesand-L:
  De här reglerna är så komplicerade att jag inte förstår hur du menar. 180-dagarsregeln exempelvis; jag förstår inte riktigt.

  Det sorgliga med det här förvirrade regelverket är att människor snart knappt vågar söka jobb; för om dom eventuellt får något; så riskerar dom att få försämrad a-kasseersättning.

  Maud Olofssons lösning på alla problem; inte minst arbetslösheten är ju att alla nu ska starta egna företag.
  Fiffigt sätt för att dölja arbetslösheten.
  Få människor att starta eget; leva på svältgränsen som företagare; och dessutom tala tyst om det; för om de har dåliga inkomster som företagare så måste det väl bero på att de är dåliga företagare? :)

  Men i sann Maud Olofsson anda hoppas jag ändå att någon snart startar eget företag som socialförsäkrings-och a-kassekonsult.
  Det behövs sannerligen spetskompetens för att begripa regelverket; inte ens de som arbetar på a-kassorna eller försäkringskassorna hinner ju plugga in reglerna – innan de byts ut mot nya.

  Och då ska vi inte ens tala om de som är beroende av reglerna; och som drabbas!!!

  Eva Hillén A:
  Synliggörande av hur enskilda drabbas – fall efter fall – tror jag är en väg att gå.
  Men många som jobbar i de vanliga fattigmedierna har så mycket att göra att varken tid eller ork räcker till för att sätta sig in i svårgenomträngliga regelverk.

  Hans:
  Det må ju vara att vi har ekonomisk kris; vilket numera dessutom tycks ha blivit alliansens standardförklaring till alla försämringar.

  Varför lämnar dom inte sina uppdrag som politiker då; om det är så illa att dom inte kan påverka något överhuvudtaget – hela tiden med hänvisning till finanskrisen.

  Havsglimten:
  Ja, någon måtta får det faktiskt vara.

  Tord:
  Lite trist är det när politiker förvandlas till något slags utredare som låter sig slukas så mycket av byråkratiskt tänkande att de förlorar insikter i hur regelverket slår mot enskilda människor.

 • helena skriver:

  Apropå röran hos försäkringskassan; så finns det ju en bra initierad blogg om FK – som också är en utmärkt illustration över den totala förvirring som råder hos de som fattar besluten.

  Är det du Micke;
  dej som jag startat min alldeles egna fanclub för, och där jag omgående utsett mej själv till vice ordförande.

  För att du är som en ständig fyrbåk ute på bloggarna och alltid har så bra argument för de som främst betraktar världen från höger.

  Ja, sossarna går ju inte fria när det gäller försämringar.

  Dom tog ju en gång bort rättigheten att stämpla upp till heltid – för de som arbetade halvtid.

  Men den här regeringen har väl snart passerat alla smärtgränser.

  Det värsta är att dom inte tycks veta vad dom håller på med.

 • Bertil skriver:

  Jag är självklart sossesympatisör. Men jag håller med
  de skribenter som ifrågasätter Åsbring, Ylva Johansson , Anna Hedborg.Finns massor fler som är märkliga sossar .
  Nä socialismen måste vårdas.
  Folket måste sätta ner fötterna och inte överlåta makten till de som är inne i sossepartiet och för en högerpolitik.

  Det finns massor med infiltratörer i sossarnas parti. Ja t.o.m facken som ex: LO-s ordförande är en märklig ”sosse”.
  Hur tänker eländet 24 styrelseuppdrag samtidigt som hon är ordförande för LO.
  Senast blåste dessutom upp om hur hennes man följde med och bodde gratis på lyxhotell.

  Det stämmer inte med den grundidelog sossarna har.
  Ingen av de nämnda namnen har någon gång visat framfötterna för att försvara sjuka , arbetslösa, LOmedlemmar.
  Hur skulle det vara om en fruvarnbetare hade 10 jobb på sidan om och enbart tog upp lönen från sitt riktiga gruvarbetarjobb.
  Ungefär så agerar Vanja.
  Dessutom har hon låtsas vara framme och kritiserat Husmark. Men nån tyngd och uppmaning till sina medlemmar om hjälp har hon aldrig uppgett.

  Vi behöver socialism, bra ledare och vi måste kasta ut de som inte håller måttet.
  Ut med både Åsbrink, Ylva, Vanja,
  Åsnbrink var dessutom den som orsakade skandalen i början på 90-talet när räntan skendade iväg till ofattbara 500%
  Den s.k Novemberrevolutionen.
  Jag är sosse men det får man minsann kämpa för.

  Att vara moderat det är lätt , slå på de svaga är det lättaste man kan göra. Men försvara dem det är det svårast man i gengäld kan göra.

 • helena skriver:

  Tusen tack för din kommentar Bertil.  Jag har just suttit och läst artiklar om Wanja Lundby-Wedins resor till Italien; Och är fly förbannad.
  Nu har nog jag tappat allt förtroende för henne – och fackpampar av hennes sort.

  Nu får det ta mej fan vara nog!!!

 • Bo Widegren skriver:

  Sven lundgren här ovanför ljuger som en häst galloperar.  Men till detta med utanförskapet som jag tycker är en rent riktig skildring av nuläget med högerregeringen.  Men jag kan bygga på den cyniska inställningen från alliansen.  Inte nog att man bedriver en politik som ökar utsattgheten i de som är i utanförskap.  Dessutom har man mage att ta ut högre skatt från alla sjuka, arbetslösa och gamla – detta framgår av skatteverkets skattetabeller.   Det finns inget land i hela världen som har en så skamlig utsugning av de fattigaste i samhället och det är högerregeringens verk.

 • helena skriver:

  Jo, så är det nog bäste Bo.  Och det blir bara värre för varje dag som går.

  Däremot tycker jag att det är lite egendomligt att inte socialdemokraterna lyfter upp de här frågorna oavbrutet.

  Ett samhälles humanitet går att avläsa i hur de mest utsatta behandlas.
  Dit räknar jag barn, gamla, sjuka, arbetslösa, missbrukare, psykiskt sjuka….

 • Helena Karlsson skriver:

  Håller med dig om utanförskapet som du beskriver det. Jag har varit inom samhällets ramar och är nu snart utanför fullständigt. Hur ska denna regering försvara sitt vansinniga styressätt som kommer plåga så många? Utanförskapets pådyvlade roll hatar jag och jag har ingen kraft att ställa dem till svars…jag är slut!

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>