Men få se nu; har vi inte hoppat över ett led i AMF-syndikatet?

Det måste alldeles bestämt vara så.

Mitt i den  den indignationsstorm som med all rätt riktats mot AMF Pensions styrelse så tycks ett led ha hoppats över helt och hållet.

Vad har hänt med dom andra som sitter i AMF Pensions styrelse – förutom Lennart Nilsson som lämnat sitt uppdrag.

AMF  har ju även en ordförande, Göran Tunhammar; som tycks minst lika oförmögen att läsa innantill som Wanja Lundby-Wedin. 

Så här skriver AMF Pension själv om sin styrelse:

”Vid utseende av ledamöter till styrelsen beaktar ägarna det samlade behovet av kunskap och erfarenhet i styrelsen för tillgodoseende av de särskilda krav som ställs på styrelsen i ett försäkringsaktiebolag med huvudsaklig verksamhet inom tjänstepensionsområdet.”

Inte fan har väl Göran Tunhammar planerat att sitta kvar i styrelsen för AMF Pension?

Tänker han och de övriga  i AMF Pensions styrelse försöka gömma sig och invänta att den nationella stormvind – som nu främst blåser över Wanja Lundby-Wedin – ska bedarra?

Helle Klein försvarade i en ledare sin ekonomiska välgörare Wanja Lundby-Wedin och menade att Wanjas missar berodde på ett systemfel.

Det systemfelet tycks gälla även för Göran Tunhammar och Christer Elmehagen som är goda vänner privat sedan många år tillbaka.

Tunhammar och Elmehagen har inte bara sin vänskap gemensamt; de är båda två det mest girigt omanliga  som vårt land kan förevisa för närvarande.

Göran Tunhammar bör tömma sitt skrivbord; packa ner sina pinaler i dokumentärportöljen; och ta med sig hela det övriga AMF-syndikatet.

Kommentarer (10) »

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Ja, självklart hukar Tunhammar bakom Wanjas katastrof. Kan inte vara roligt, han måtta ha på känn att det är hans tur härnäst. Fast deras situationer och ansvar är radikalt och olika och det är svårt att jämföra. Ifråga om Wanja handlar det dels om att han förespråkar en ideologi som hon i praktiken inte efterlever, och dels att hon tror att det som LO-ordförande går att komma undan genom att inkompetensförklara sig själv. Samt om de fega försöken att skylla ifrån sig.
  Ifråga om Tunhammar finns det väl ideologiskt inte lika mycket att säga, även om också högerns representanter börjar få allt svårare att försvara bonusekonomin. Men självklart är vänskapsbandet mellan Tunhammar och Elmehagen besvärande. Det luktar vänskapskorruption, och det är självklart inte OK oavsett vilken politisk färg man har. Men samtidigt har korten år efter år lagts på borden i tydliga årsredovisningar, så man kan trots allt inte påstå att han har mörkat.
  Elmehagens agerande i höstas däremot verkar rena insiderbrottet och är naturligtvis extremt illojalt mot den organisation man är satt att värna om. Där har vi en till som måste välja mellan pengarna och hedern, precis som Wanja.

 • Ungefär vad mitt senaste inlägg handlar om också.
  Eller är det så att från vissa är detta vad vi förväntar oss och då är det okej…..

 • Leif skriver:

  Wanjas fadäs var inte bara ett enstaka missöde, långt ifrån. Att metoderna går igen framgår av följande:

  ” … Colin Barber, vd i Folksams engelska verksamhet, försökte plundra bolaget på 150 miljoner kronor, i en Trustorliknande manöver. Folksams styrelse, med Wanja Lundby-Wedin i spetsen, polisanmälde aldrig Barber. I stället såldes bolaget samma år för 1 krona.”

  DN om Folksam International. (Ett av Folksams bolag som numera är försatt i konkurs pga plundringen).

  Vad jag förstår är Wanja fortfarande styrelseordförande i Folksam. Det är hon som har tillsatt och belönat norrbottningen Anders Sundström med en jättelön på mer än 5 miljoner per år. Därför menar jag att det inte räcker med att Wanja skamset kliver av från styrelsen i AMF Pension ifall socialdemokraterna hoppas kunna återvinna folkets förtroende.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Monas kritik räddade henne. LO kunde inte låta sig toppridas av SAP.
  Men den egna inkompetensförklaringen är ett faktum, ”jag är för okunnig och dum för att sitta i styrelser” har hon ju i det närmaste sagt.

 • Leif skriver:

  Menar du djupare ned i Wanjas gryta med alla småskandaler? Det sägs att ingen kedja är starkare än den svagaste länken, vilket kan stämma. En naturlig följd blir då vikande opinionssiffror för socialdemokraterna tills Wanja är borta.

 • helena skriver:

  Jag är så in i döden trött på alla välavlönade toppolitiker som sitter med feta löner och arvoden och låtsas företräda de små människorna.

  Att vara fritidspolitiker är en helt annan värld.

  Det har inneburit att köra dryga sju mil på hala vintervägar med en gammal bil  och sitta timme ut och timme in vid s-möten utan att ha haft ersättning vare sig för förlorad tid eller bensinskostnader.

  För mej personligen har anslutningen och uppdragen hos Socialdemokraterna i praktiken faktiskt inneburit ekonomiska utgifter –  inte inkomster.

  Det är en verklighet – långt, långt nedanför de nivåer som Mona Sahlin; Wanja Lundby-Wedin och välgödda ledarskribenter befinner sig på.

  Månne hur mycket arvode LO-topparna hade för att sitta vid sitt sex timmar långa möte idag att för att diskutera Wanja Lundby-Wedins framtid idag.

  Det mötet kostade nog sina modiga slantar både i arvoden och resor för alla närvarande LO-toppar.

  Då ska vi inte tala om de pengar som många sparat i AMF Pension under ett långt yrkesliv för att ha råd att köpa mat och mediciner när de blir gamla – pengar som nu försnillats av styrelseföreträdare som moraliskt sett närmast borde betraktas som kriminella.

 • helena skriver:

  Mattias:  Jag förstår inte varför Wanja Lundby-Wedins och Tunhammars ansvar är så radikalt olika.

  Även om han har en annan ideologi; är han förlåten då?

  Det vore väl detsamma som att säga att den som rånar en värdetransport har ett mindre moraliskt ansvar bara för att han redan är gammal fängelsekund.

  Jag hoppas innerligt att det är hans tur härnäst; hela styrelsen bör avgå.

  Jag begriper inte att alla inte gjort det redan.

  Jag måste sova på det här med att Wanja blev kvar som LO-ordförande.

  Fritt ur hjärtat:
  Hur tänkte du? Jag hänger inte riktigt med.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Ok, jag tar det igen: Båda är skyldiga, men till olika saker. Saken är den att de sitter på helt olika ideologiska mandat. Wanja sitter på ett rättvisemandat – det är hennes sak att sträva efter att folk belönas så lika som det någonsin går, även om hon givetvis måste kompromissa med den snöda verkligheten och hur den fungerar. Men när hon plockar politiska poäng genom att  kritisera andra för girighet och nonschalans inför bonusfrågorna, och sedan visar sig vara av samma skrot och korn – ja, då träffas hon helt enkelt av sin egen bumerang.
  Någon sådan bumerang har Tunhammar aldrig kastat.
  Vidare har hon själv helt öppet  inkompetensförklarat sig, genom att beskriva sig själv som en främmande fågel i bolagskulturen, att hon inte visste och begrep och så vidare. Har LO-folket något annat val än att ta henne på orden? En ledare som säger sig vara inkompetent är väl rimligen det?
  Tunhammar är möjligen skyldig till vänskapskorruption, vilket i så fall är tillräckligt allvarligt för att motivera även hans avgång.
  Men förstår du; de bygger sitt mandat på olika ideologier och måste därför bedömas olika.
  Om Tunhammar t ex beslås med inblandning i Elmehagens insiderfiffel, ja då har han förbrutit sig mot den egna ideologin och måste avgå.

 • helena skriver:

  Jag förstår vad du säger – och det var ju också det som anledningen till all vår gemensamma upprördhet….

  O s v

  Inser att jag får ta det här med dej imorgon; blev lite ”onykter” nu eftersom jag tagit en sömntablett i form av varm mjölk och honung och då kan det alltid finnas överhängande risker att jag tappar kontrollen lite och blir bergtagen och förälskad i intelligenta och välskrivna tankar som dina; och dessutom talar om det.
  Vilket  iofs definitivt inte behöver innebära att jag instämmer i det du skriver

  Ipreddiskussionen har vi ju  inte gått igenom ännu.
  Dessutom tror jag nog att vi behöver ta en ordentlig genusdebatt.

 • Jo men jag tror vi tänkte samma. Vanja har betett sig som jag vet inte vad. Men är hon ensam ansvarig i styrelsen? Andra i styrslen är från LO också… eller näringslivet, det här är okej för att man är från näringslivet.
  Jodå vi tänkte i grunden lika,-)

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>