Ja, vad kostar det månne LO att köpa en s-redaktör?

Vad kostar det att köpa en redaktion? Frågar sig Röda Berget - i ett bra inlägg på s-bloggen.

Tyvärr, tycks det gå nästan ännu bättre att köpa lojala partigängare även för socialdemokratiska Aftonbladet.

Alla låter sig förstås inte köpas; dom envisas med att hävda sina åsikter, utan att först slicka fingret och känna av åt vilket håll den politiska vindriktningen pekar.

Lena Mellin – som för övrigt fått stora journalistpriset -  och Lotta Gröning är tydligen två alltför oregerliga fritänkare.

Som LOs ledning med den kristna Wanja Lundby-Wedin i toppen därmed önskade att  rensa undan.

Att Helle Klein däremot var uppskattad av LO och Wanja Lundby-Wedin – det märktes tydligt både i Helle Kleins lönekuvert, pensionsinbetalningar samt tillhörande firmabil.

De som anser att fri journalistik och åsiktsfrihet är själva grundstenen i ett lands demokrati kan ju lämpligen sätta sig ett slag i stillsam begrundan och reflektera över vilka av de tre vi har mest förtroende för.

För min del är det under inga förhållanden Helle Klein.

Jag tycker definitivt att hon nu ska släppa sitt yrke som LO-propagandist och istället satsa på det prästyrke hon under sina  förmånliga tjänstledigheter fick möjlighet att studera till.

Lämpligen tar hon med sig Wanja Lundby-Wedin; och sedan kan de två tillsammans bedja en stilla bön utifrån ett tema som återkommer hos flera av bibelns apostlar.

Stenen som husbyggaren ratade har blivit en hörnsten.

Kommentarer (49) »

 • Anaïs skriver:

  Akta så de inte sparkar in din dörr och för dig till ett omskolningsläger, din fritänkare! ;)
  Lotta Gröning gör för övrigt kometkarriär på min uppskattnings- och respektskala.

 • Nils Dacke skriver:

  Ett mycket bra tips, kanske lite klosterliv med tanke på Wanjas klädsel de sista veckorna enbart varit tagel och grått i olika kulörer. Tragisk utveckling detta och nu finns det en folklig vrede, frågan är hur den kanaliseras.

 • Bengt Jansson skriver:

  Varför publicerar du dina bloggar på http://www.s-bloggar.se när alla enbart handlar om kritik av socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. Har du inget konstruktivt att komma med förutom att klaga och gnälla så kan du väl åtminstone låta bli att lägga ut bloggarna på s-bloggar så vi slipper se dem. Det finns säkert borgerliga bloggsidor som mer än gärna tar emot dina inlägg.

 • Leif skriver:

  Bengt Jansson: ”… Har du inget konstruktivt att komma med förutom att klaga och gnälla så kan du väl åtminstone låta bli att lägga ut bloggarna på s-bloggar så vi slipper se dem.”

  Det är inte alls ovanligt med folk som av olika skäl är beredda att göra allt för att hålla takhöjden nere. Därför förstår jag att du pratar om ”vi”.

  Vilka är dina vi, eller är det bara något som du tror att det finns fler som tycker som du? Jag ser hennes blogg som välskriven och högst berättigad.  För ett ögonblick fick jag intrycket av att du egentligen ställde din kommentar till Wanja eller Helle Klein och inte Helena.

 • Bengt Jansson skriver:

  Leif: Det är inte tal om att hålla takhöjden nere det är det att det bara förekommer kritik och gnäll och aldrig på socialdemokrater och aldrig något konstruktivt förslag eller något kritik på den borgerliga sidan. Fortsätter vi så här så kommer vi att kritisera ihjäl oss själva och de borgerliga vinner även nästa val. Är det er önskan?

 • Mamma S skriver:

  Helena. Som borgelig väljare blir man, hur märkligt det än kan te sig,  beklämd när man läser inlägg som Bengt Janssons.  Med förlov sagt; är (S) särskilt korkat som enligt öststatsmodell vill kväsa dem som kanske skulle kunna ge liv åt det numera ”avsomnade” partiet. Den idéologiska diskussionen verkar ha självdött. Styrs hela s-bloggen från Sveavägen 68? Är det totalförbjudet att kritisera partiet även om man presenterar konkreta förslag till förändring? Märklig är företeelsen, i alla händelser.

 • Bengt Jansson skriver:

  Mamma S: Inte kväsa utan inte nappa på rykten som den borgerliga pressen sprider hela tiden. Jag har inte sagt att hon skall sluta blogga utan bara att hon slutar publicera rent borgerliga inlägg på sidan s-bloggar.se

 • Mamma S skriver:

  Bengt Jansson. … ”utan bara att hon slutar publicera rent borgerliga inlägg ….”
  Här kan jag nog bidra med ett säkert statement: Helena publicerar rent socialdemokratiska inlägg på sidan s-bloggar.se.  Nästa steg skulle bli inlägg av kommunistisk natur, vilket kanske var din mening. Vad vet jag gamla Borgarhäxa?

 • Bengt Jansson skriver:

  Mamma S: Jag förstår att du vill att hon skall fortsätta eftersom om vi på vänstersidan ägnar vår tid fram till valet nästa år åt intern kritik så kanske ni på den borgerliga sidan faktiskt har en chans att vinna valet. Om vi å andra sidan ägnar vår mesta kritik mot den borgerliga sidan (massarbetslöshet, skenande budgetunderskott, oerhörda skattesänkningar för de rika, etc. etc.) så har ni samma chans att vinna som en snöboll i helvetet.

 • Anders Nilsson skriver:

  Bengt J,
  risken att socialdemokratin förlorar valet 2010 ökar inte av en öppen debatt, inte ens om den förs på s-info´s sidor, en fö sorgligt lite besökt plats på nätet.
  Men bristen på en socialdemokratisk politik som ser framåt kan mycket väl orsaka att vi förlorar valet. Och kalla nu inte den återställariver som nu drar som en kall vind genom partiet för vårt alternativ. Det var den politiken vi förlorade 2006 på. Den enda ljuspunkten jag kan se är  Johansson och Lövens värlfärdsrapport. Där finns det trots allt en ansats till ett nytänkande ur ett arbetarklassperspektiv.

 • Mamma S skriver:

  Anders Nilsson. Är det någon s-bloggare som berört en möjlig orsak till att så få läser s-bloggar?  Läser den rätt ofta för att  ha koll på vad den enskilde sossen har att säga om både den egna politiken och  Alliansens. Eftersom bristen på (S)-politik är så uppenbar, har man inte mycket att förhålla sig till. De få förslag som sipprat ut från rådslagen är i praktiken ogenomförbara (för dyra),  framför allt i nuläget.
  Har träffat på bloggare som ”roar sig med” att läsa s-bloggar, ungefär som att kolla roliga historier på webben.
  Ett märkligt fenomen är också att ingen s-bloggare efterlyser uttalanden från Sahlin om diverse Wanja-fadäser m fl aktuella frågor.  Sahlin svävar i sin egen lilla bekväma sfär, oberörd och oåtkomlig , långt från sina väljare.
  Den orädde Johan Lundberg, är han utsparkad nu för sitt ifrågasättande av WLW? 

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Helle Klein ja… Man ska alltid misstro de alltid rättfärdiga, de som är snara att kasta den första stenen (och det är HK). Har någon hört den alltid så kritiska Helle Klein uppriktigt och ärligt kritisera sig själv? (bortsett från retorisk och till intet förpliktigande självkritik av typen ”jag borde ha insett” à la Wanja L-W)
  Jag skulle inte tro det.
  Är ordet sociopati för starkt?
  Förstår vi vilken farlig situation vi befinner oss i, med en bloggsfär i färd med att välta den offentliga makten, medan denna lägger strypsnaran om densamma genom kontroll av internet?
  Kära Helena, ta till orda i IPRED-debatten är du snäll. Upphovsrättsfrågan är viktig, men likväl en nonsensfråga jämfört med den inskränkning av yttrandefriheten som väntar bakom hörnet om vi låter våra myndigheter ta makten över internet!
  I nästa vända lär samhällseliten gömma sig bakom barnporrargumentet för att motivera mer internetkontroll. Vi får inte gå i den fällan! Inte ens arbetet mot dessa vidriga övergrepp motiverar införandet av ett orwellskt storebrorssamhälle.

 • Helena skriver:

  Bengt:
  När du skriver VI – vilka syftar du då på?
  Personligen tycker jag nog att det är både konstruktivt och väldigt relevant att ifrågasätta att höga partidignitärer – som säger sig företräda en socialdemokratisk politik – inte lever som de lär.
  Med tanke på den kris vi nu har i Sverige; så är jag övertygad om att vanligt folk – i synnerhet alla de tusentals som nu förlorat sina jobb – blir mer än tveksamma till vem som egentligen för deras talan; när människor på högre nivåer i partiet främst tycks upptagna med att byta välavlönade tjänster med varandra.
  Eller är du så partiprogrammerad; att du inte ens begriper det!!?

  Det tycker jag är ett betydligt större problem än att jag framför mina åsikter på s-bloggen.
  Däremot tror jag det finns stor risk för att självutnämnda partipoliser inte bara skrämmer bort eventuella nya medlemmar; de kan också skrämma bort gamla medlemmar från partiet.

  Vilka åsikter anser du är acceptabla att framföra på s-bloggen?

  Kan du möjligen skicka mej en lista!!

 • Anaïs skriver:

  Ja, Helena; du ser hur fort de kom farande för att åthuta dig! Komiskt! S-bloggar är f ö fullt med små partimegafoner helt utan individualitet och begåvning – och bloggofären kan man inte dominera i kraft av sitt antal. Endast med hjälp av sin personlighet. _Sedan_ kan man opinionsbilda. Och ja, jag tillhör dem som läser s-bloggar för att irritera mig eller dra på munnen. Helena Viita, Erik Laakso och ett par till läser jag dock med intresse och stor respekt därför att de visar förmåga till intellektuell reflektion. Jag tar därför även deras politiska övertygelse i beaktande.
  Dessvärre inser tydligen inte deras egna partikamrater deras storhet eller den nytta de gör för partiet genom att vara socialdemokraternas ansikten utåt. Något som behövs mer än någonsin just nu när det ena fula trynet efter det andra tittar fram.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Du kan få en av mig:
  - Dumma dumma borgarna
  - Det är inte så lätt att vara LO-ordförande, det är mycket man ska hålla reda på; försök själv får du se hur lätt det är.
  - S-kvinnor är givetvis helt ointresserade av pengar. Men som goda feminister är de så illa tvungna att ta emot kosingen, om nu jobbet råkar vara bra betalt. Det känns inte bra, men vad gör man inte för kvinnosaken?
  - Det är borgarnas fel.
  osv

 • Leif skriver:

  Dvs att det fortfarande är klass, kön och etnicitet som styr ens förutsättningar i Sverige?

  Hur mycket påverkar rädsla de mindre välsituerades handlingar? Jag får en känsla av att det är väldigt mycket. Dvs generalfel i systemet som nuvarande regering har strammat åt betydligt – för regler är ju till att användas. Typ: har man inte det som behövs skapar man bara ett gäng nya. 

  Sevärt: Vad som händer är inte Wanja Lundby-Wedins fel. (Länk till Johan Folins blogg och intressant föredrag med Johan Norberg).

 • Helena skriver:

  Jo, Mattias; det är säkert inte alldeles lätt att tillhöra det övre skiktets feminister; och tvingas ta emot så mycket kosing; i strid med sin inre omhuldande och omvårdande kvinnlighet.

  Eftersom jag inte fått något svar från Bengt; så utgår jag ifrån att han sitter och jobbar med ett utkast till lista över vilka ämnen – och inte minst – vilka personer i partiet som får ifrågasättas.

  Kära nån; måste jag ta itu med Ipred-debatten också;
  Ja, ja, jag ska, i sinom tid; men spontant så är ju min ryggmärgsreflex att hävda upphovsrätten.
  Är inte du också i behov av upphovsrätten för att få ersättning för det jobb du gör?

 • Bo Widegren skriver:

  Apropå detta som har sitt upphov i en intervju med Anders Gerdin i  Resumé har du skapat ett som vanligt okritisk påhopp på olika socialdemokratiska ledare.  Ditt inlägg passar väl  in – även om det inte alls håller samma språkliga standard – i den kör av borgerliga röster, om vilka jag skrivit en blogg:
  Hycklarnas drottning DNs Barbro Hedvall och deras konung SvDs Per Gudmundson.  Det märkliga är att du tycks tro att alla som har en socialdemokratiskt välgrundad uppfattning går med strömmen  eller med andra ord inte uttrycker en åsikt ”utan att först  slicka fingret och känna av åt vilket håll den politiska vindriktningen pekar”.  Med andra ord är tydligen en god socialdemokrat en som ger sig på sina egna partivänner och hävdar borgerliga åsikter.  Din blogg blir en mer och mer udda läsning.  När det gäller stenar så tror jag inte du vet vad hörnstenarna är, nämligen det som bygget vilar på. 

 • Helena skriver:

  Bo:

  Jag ska ta och titta på den där länken senare.

  Jo, jag vet att hela bygget vilar just på hörnstenen. Det var också just precis därför jag formulerade mig som jag gjorde.

  Så när du nu vet det; så kan du kanske därmed lite bättre förstå symboliken i det jag ville uttrycka.

  Ett litet tips på vägen; hörnstenen har ett visst samband med rätten till åsiktsfrihet och yttrandefrihet.

  Jag får passa på att i förhand önska dej lycka och välgång i ditt kommande äktenskap.

 • Leif skriver:

  Att försöka tysta kritiker är mycket allvarligare än att slarva med bonusprogram.

  Citat Lotta Gröning: ”… Visst är jag medveten om att åsikter är bland det farligaste som finns, men nog trodde jag att LO hade större problem att tackla än jag och Lena Mellin. Det är ju ändå kris i världen och socialdemokraterna har tappat kompassen och facket töms på medlemmar. Sedan lever vi i en demokrati, vilket inte minst LO brukar betona. Men det är väl som med bonusarna, demokratin gäller väl endast för några få högt uppsatta som kan konsten att tycka rätt. Det är uppenbarligen besvärligt när man uppnått en maktposition och måste bevaka sina rättigheter. I den kampen blir ingenting heligt. Inte ens yttrandefriheten.”

 • Helena skriver:

  Bengt: Varför inte ta och ägna din tid åt just det du efterlyser; faktaspäckad, informativ, övertygande och slagkraftig politisk agitation omkring just massarbetslöshet, skenande budgetunderskott och skattesänkningar för de rika.

 • Helena skriver:

  Leif:
  Apropå citatet av Lotta. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv :)

 • Helena skriver:

  Anders: Jag tror faktiskt att risken för en valförlust är mer än överhängande. Åtminstone utifrån vad som sker just idag.
  Jag tror man måste städa upp i elitsossarnas ekonomiska förmåner; och att man måste göra det mycket synligt; för att vända folkets vrede från det egna partiets toppar.

  När du skriver återställariver; vad tänker du då på?

  Den välfärdsrapporten skulle jag vilja läsa.
  Var hittar jag den?

 • Helena skriver:

  Mamma S: Ikväll hörde jag på TV4 och läste för övrigt även på politikerbloggen om hur LOs förre avtalssekreterare fått förutsättningar för en fin pension.

  Tack och lov för vanlig hederlig nyhetsrapportering.

  Därmed fick jag höra att Lars Ohly reagerat på samma sätt som jag själv – apropå LO.s sätt att hantera pengar.

 • Helena skriver:

  Dacke: Det är just det; den här folkliga vreden försvinner inte med partipoliseri. Det måste till mycket mer; gräv där du står – tror jag kan vara något att fundera över.

  Socialdemokraterna har ett hästjobb att göra; för att kunna återfå människors förtroende.

  Personligen skulle jag se fram emot en riktig genomlysning kring alla LO-toppars uppdrag och löner; och pensioner.

 • Helena skriver:

  Hej Anaïs:

  He, he…..Omskolningsläger…..

  Ett par av mina gästande farbröder skulle nog gärna skicka mej dit. Och allra helst utan tillgång till tangentbord.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Upphovsrätten… Jovisst, fast i mitt fall handlar det i nuläget om tryckta alster som inte går att fildela. Framöver lär jag satsa på fotografi, och då hamnar saken i ett lite annat läge – men bara delvis.
  Men saken är den att det här inte primärt är en fråga om upphovsrätt. Inte ens barnpornografin är en överordnad fråga när vi talar om graden av frihet på internet. En klart överordnad fråga är den som handlar om rättssamhällets grundstenar (apropå sådana), som har tagit så många hundra år att baxa på plats.
  Det är inte OK att sno på ICA, det är de flesta överens om. Men trots det låter vi inte icahandlaren agera polis- och åklagare, med rätt att utreda brottet bakom den misstänktes rygg. Vi ser till att man döms för begångna brott – guilt by association (att vara ansvarig för IP-adressen t ex) är inte en giltig rättsprincip. Ingen har någon förpliktelse att bevisa sin oskuld. Straffet måste stå i proportion till det begångna brottet.
  Vad händer om vi börjar tulla på dessa principer?
  Och framförallt: vad väntar bakom hörnet om vi inte låter folk vara anonyma på nätet? Vi lever numera en stor del av våra liv virtuellt; brevskrivning, bankärenden, chatt, opinionsbildning, samhällsanalys, kärleksförbindelser – sådant som vi är vana vid att få sköta ostörda oövervakade.
  Internet är ett oerhört kraftfullt instrument – för frihet och demokrati, eller för kontroll och tyranni.
  Vi får inte låta det hamna i galna händer! Då kan jag lova dig att den upphovsrätt som återstår inte är mycket värd; då kan du inte uttrycka dig fritt som du gör i den här bloggen till exempel.
  Hur viktig frågan om upphovsrätten än är så väger den lätt gentemot risken för ett övervakningssamhälle som skulle få DDR att verka semesterparadis.
  Att det DESSUTOM finns många nyanser i upphovsrättsdiskussionen är en annan historia… Vilka är mest hotade? Jo, delvis storsäljarna… Men mest ändå Bolagen, Förlagen, de som aldrig har varit sena att sno åt sig mesta kosingen på de kreativas bekostnad. Internet gör det lättare för många artister o andra att komma närmare sina konsumenter. Konsertverksamheten lär exempelvis generera pengar åt artisterna som aldrig förr, sägs det!

 • Leif skriver:

  Mattia Sigurdssons: ”Upphovsrätten… Jovisst, fast i mitt fall handlar det i nuläget om tryckta alster som inte går att fildela. Framöver lär jag satsa på fotografi, och då hamnar saken i ett lite annat läge – men bara delvis.”

  Jag vet av en hemsk historia från Norrbotten där upphovsrätten kränktes å det grövsta och där svensk polis vägrade utreda. För att klara sig använde sig skurkarna ogenerat av sitt nätverk och förankringar inom s-partiet, några av samhällets s-märkta stöttepelare. Upphovsrättsbrottet handlade om stöld av en patenterad miljöuppfinning som på ett enkelt sätt minskade bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen med mer än 30%, förutom gjorde en katalysator helt temperaturoberoende för sin fulla funktion, dvs avgaserna blev svåra att mäta.
  (* Normalt måste ”kat’en” efter kallstart först värmas upp till mer än 350°C för att börja fungera).

  Ett upphovsbrott där den skadedrabbade framförallt blev allas vår miljö. Tjuvarna stal helt enkelt tekniken och patenten till fromma för bl.a. oljebolagen. Arbetstillfällen och patent försvann på så sätt från Norrbotten förutom flera orter i en rad olika länder.

  Därför tror jag på Lotta Grönings pragmatiska ord: ”… Det är uppenbarligen besvärligt när man uppnått en maktposition och måste bevaka sina rättigheter. I den kampen blir ingenting heligt. Inte ens yttrandefriheten.”

  Pga samhällsfaran som odlas med Ipred, FRA och liknande kan jag inte stödja något av ja-sägarnas argument. Miljöfrågor är högre prioriterade, i vart fall här på ön.

  Musik hämtar jag från internetleverantören TDC som tillhandahåller mer än 2 miljoner låtar för gratis nedladdning eller till ett lågt pris.  (Bland det senare ingår den snikne Per Gessles Silly Really). Livemusik lyssnar jag på vid någon av de otaliga konserter som hålls här på ön och även utomös, eller så kan det bli livekonserter via internet.  Till glädje för turisterna och övriga besökare tillhandahåller jag en ”hot-spot” så de kan komma på nätet och hämta samt skicka mejl, surfa ifall det regnar, osv.

  Det är vackert väder så att det idag blir en provkörning på ön med en kvick elektrisk EU-moppe (som har 0 i CO2-utsläpp). Katten får givetvis följa med, ty det gillar han. Jag vet inte om Lotta Grönings katter är så pass kloka och miljöintresserade.  Vore jag inte det blir katten sur och klöser ned mig.                                    

 • Leif skriver:

  Anaïs: ”… Och ja, jag tillhör dem som läser s-bloggar för att irritera mig eller dra på munnen. Helena Viita, Erik Laakso och ett par till läser jag dock med intresse och stor respekt därför att de visar förmåga till intellektuell reflektion. Jag tar därför även deras politiska övertygelse i beaktande.”

  Liksom dig läser jag några, men mest godbitarna (däribland Helenas blogg).  Läsvärda IRL-reflektioner. Förundras över att idédebatten inte är mer välkommen än så hos [s].

  Kanske är partiets sanningsapostlar inte kapabla till att inse  de faktiskt är på väg att sätta bojstenar kring sitt eget parti, så pass tunga att det inte förmår att lyfta?

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Bengt och i någon mån Bo:
  Jag tycker att ni ska reflektera över det faktum att medielandskapet radikalt har förändrats. Internet är ett  kraftfullt verktyg att föra ut tyckandet, tänkandet och förståsigpåandet till gräsrötterna. Och detta är vad som sker – folk tycker och tänker själva som aldrig förr. Detta ställer nya krav på de organiserade politiska intressena. Det krävs ödmjukhet och uppriktighet i långt större utsträckning än vad som var fallet när man genom ett symbiotiskt förhållande till pressen har haft ett stort inflytande över agendan – ja, det har man naturligtvis fortfarande, men det befinner sig i starkt avtagande.
  Det finns då två vägar att gå: antingen försöker man att återta kontrollen, vilket kräver en strypning av det fria åsiktsflödet. Bort alla fritänkare! Eller så bejakar man de nya rösterna.
  Men OM det fria internet får fortsätta existera – det befinner sig under hot, ska gudarna veta – ja, då lär censurstrategin vara rena politiska självmordet (alldeles bortsett från att den vore odemokratisk). Ett parti med högt i tak, där ledarnas arvoden och principer får ifrågasättas och där uppenbart ohederliga ledare tvingas avgå – ja, ett sådant parti har säkert betydligt bättre förutsättningar att vinna väljarnas förtroende än ett där censur och självcensur råder.
  Är det inte redan det vi ser? Folk vänder (s) ryggen, på grund av ledarnas beteenden och uttalanden, inte på grund av vad folk säger om dem.
  Den gamla dominansen över opinionsbildningen har skapat en politikerklass som brister ifråga om lyhördhet, ödmjukhet och sanning, och därför sitter nu arbetarrörelsen där den sitter, med ett minimalt förtroende för ledare som Wanja L-W, Mona Sahlin och Helle Klein.
  Men skjut inte på pianisten! Det är inte Helenas fel att Wanja säger ett och gör ett annat, att Helle Klein är intellektuellt ohederlig, att Freivalds och Orback skott sig på en lägenhetsaffär av ett slag som han själv kritiserar andra för att göra, att Göran Persson valt att bli godsägare och gjort sig känd för en odemokratisk ledarstil, att Mona Sahlin talar barnspråk med väljarna etc etc. Tvärtom – hon försöker hjälpa till att röja upp i träsket och återställa respekten för rörelsens grundläggande principer, och för dess gräsrötter.

 • Leif skriver:

  Lotta Grönings blogg.  Hoppas hon lägger in några bilder på sina katter och övriga djur. :-)

  * Kanske det här inlägget?

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Vilken bra text! Lotta Grönings alltså. Jag är inte socialdemokrat, men den texten ger till och med mig lust att kavla upp ärmarna och hjälpa till med arbetarrörelsens återuppbyggnad.

 • Anaïs skriver:

  Håller med Mattias! Är, som framgått, inte heller socialdemokrat och skulle betrakta denna rörelse som döende om det inte var för att vissa debattörer inger framtidshopp. De har det gemensamt att de är fritänkande och intellektuella och de inser att de måste ta itu med de egna partiets problem eftersom information inte kan kontrolleras längre. Tiga och visa upp en enad front har motsatt effekt nuförtiden. Att uttala sig som kollektiv och kommunicera som ett partiprogram funkar inte heller. Och att försöka tysta de röster som just nu uppvisar socialdemokratins enda positiva aspekter är ren idioti och ett politiskt självmord.

 • Leif skriver:

  Den gamle Expressenveteranen Ulf Nilsson tänker till och skriver att S behöver en ny partiledare före sommaren annars är det kört.
  ”… Dessutom har Reinfeldt lyckats alldeles fabulöst väl med den viktigaste uppgift en politiker rimligen kan ha, nämligen att få rätt motståndare. Säg mig ärligt: skulle du helst rösta på Wanja, Mona eller Fredrik?
  Jag tror att svaret är självklart och att nästa val är avgjort (särskilt om konjunkturen vänder uppåt aldrig så lite.”

  Om det var möjligt skulle jag nog helst rösta på bloggar-Lotta. Varken ön eller övriga Danmark har något intresse av att Sverige rovplundras och tippar omkull.

 • Anaïs skriver:

  Tanken att Reinfeldt sitter kvar som statsminister är motbjudande. Därför blir jag så frusterad över att han möter ett så svagt motstånd. Sahlin är ett för svagt kort. (S) behöver en rejäl uppryckning. Ni borde ta tag i integritetsfrågorna. Övervakningssamhället håller på att realiseras av Alliansen och ni skulle kunna profilera er genom en vilja att vända den utvecklingen. Det finns stor folkrörelsekraft i de frågorna.

 • Bo Widegren skriver:

  Man förstår att det är rader av borgare som känner sig hemma här på den här bloggen.  Och Mattias försök till sammanfattning röjde en betydande skepsis mot ledande socialdemokrater.  Däremot inte ett ord om socialdemokratisk resp borgerlig politik.   Det är signifikativt.  Inte ett ord om att högerregeringens frösta åtgärder var att sänka försäkringsersättningar att avskaffa de mellan olika a-kassor solidariska ersättningsarna  och att höja olika krav i samband med socialförsäkringen och sänka skatterna för de välbeställda och särskilt för de rika.  När det gäller beskattningen har man som en följd av det man kallat jobbavdrag tagit mer skatt av sjuka, arbetslösa och pensionärer.  Kan man tänka sig en mer absurd och orättvvis politik.  Och visst skall det röjas upp om enskilda socialdemokrater begår felaktigheter men det är faktisk en baggis mot den cynism som utmärker högerregeringens politik.  Sedan finns det väl kanske stora osolidariska grupper som gynnas av denna omvända robinhood och som inte tänker på att nu i krisen så står 500.000 svenska löntagare utan arbetslöshetsskydd och blir hänvisade till socialen för sin överlevnad om finanskrisen drabbar dem.  Och vem är det som utfört en sådan politik att alla dessa ställts utanför a-kassan jo just de som tuggade om det ”nya arbetarpartiet”!!    

 • Anaïs skriver:

  @Bo Widegren; det gäller också att kunna kommunicera sina värderingar på ett sätt som inger förtroende och får folk att lyssna. Det händer inte idag! Varför? Jag upplever socialdemokraterna som mycket frånvarande i samhällsdebatten. Initiativet känns förlorat. Det skulle närmast behövas någon slags väckelserörelse nu. T o m jag – inte socialdemokrat – efterfrågar det! Däremot tänker jag inte hjälpa till. ;)

 • Leif skriver:

  Bo Widegren: ”.. Man förstår att det är rader av borgare som känner sig hemma här på den här bloggen.  Och Mattias försök till sammanfattning röjde en betydande skepsis mot ledande socialdemokrater.  Däremot inte ett ord om socialdemokratisk resp borgerlig politik.   Det är
  signifikativt.”
  __________

  Ur en annan vinkel kan det uttryckas som Hax gör här med Nu blev svensk politik intressant igen.

  ”… Som om detta inte vore nog är Mona Sahlins förtroendesiffror nu nere kring 20-procentstrecket medan Reinfeldt ligger på 49 procent. Framför allt verkar det vara kvinnor, ungdomar och medelinkomsttagare som nu vänder Sahlin ryggen. Och så är vi på väg mot ett Europaval som kan gå lite hur som helst. En socialdemokratisk genomklappning där – och man kan tala om en fullständig kollaps för partiet.

  Men sossarna byter inte partiledare lättvindigt, bara för att det går dåligt. Och vem skulle efterträda Sahlin? En ännu mer irriterande Östros? En ännu tråkigare Österberg? Skulle Nuder kunna göra en palatskupp utifrån, utan plattform? Eller kanske, kanske Bodström – trots att han betraktas som nykomling och uppkomling inom partiet?

  Detta kommer att bli spännande. Socialdemokraterna är helt enkelt inne i en tailspinn som det än så länge ser ut som om de inte kan häva.”
  __________

  Om katten som f.ö spinnandes sitter på min axel fick välja ny partiledare skulle han helst vilja se bloggar-Lotta fick den posten. Det är svårt att säga emot han. Katter är ibland väldigt odemokratiska.

  På frågan om Lundby-Wedin kan jobba kvar som ordförande i LO säger Sahlin:

  - Det är inte min sak att varken tillsätta eller avsätta ordföranden i LO.

  – Jag tycker att det är mycket som talar för att Wanja Lundby-Wedin bör lämna AMF:s styrelse just för att kunna koncentrera sig på att bygga upp förtroendet för LO, och också att kunna ha en strategi för hur LO ska nyttja sitt styrelsearbete för att komma åt girighet, säger
  Sahlin till SR Uppland. / Aftonbladet

  Katter läser människor direkt, (de är inte bundna av några sociala konventioner eller andra slags
  hållhakar).  Han menar det är fel att bara lägga skulden på Wanja för hon är endast toppen på
  isberget. Okey att han själv brukar bita huvuden av möss ibland, men han äter dem inte. För honom blir de därmed döda och ointressanta. Stolt går han därifrån med svansen i vädret.

 • Helena skriver:

  Idag är jag för trött att skriva något klokt; är fullt upptagen med att gå och smälta de kloka kommentarer jag fått.
  Med undantag för elake Widegren förstås.

  Dessutom har jag grubblat intensivt över plugg och skruv. Ska en skruv ha samma längd som pluggen – eller ska den vara lite längre – för att fästa i en cementvägg.

  Ska jag använda den titanbelagda borrflugan eller den i hårdmetall – när jag borrar i en cementvägg?

  Kikar in på s-bloggen en snabb vända; och ser att Röda Berget nu beslutat att det behövs en utrensning på Aftonbladet.

  Men det finns också de som är mindre hårdföra på s-bloggen.

  Här är ett inlägg som uttrycker något av det jag själv reflekterat en del kring.

  D v s att våra blickar och vår – rättmätiga – ilska riktas så mycket mot de som sitter med oskäligt höga löner; att många av de människor som tappat sin ekonomiska trygghet för att de blivit sjuka eller arbetslösa – eller för den delen småföretagare helt utan skyddsnät; jo, jag vet – hamnar i fullständig medieskugga.

  Här är ett superinlägg på det temat.

  Läs särskilt inlägget om WanjaHelleErlandAMF-depressionen.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Intressant att låta katten träffa valet, Leif. Jag tror dig när du påstår att den väljer Lotta. Hon är avgjort mer autentisk än de andra kandidaterna, och sådant brukar gå hem hos kloka varelser som barn och djur.
  … medan många vuxna gärna låter sig luras. Du har rätt Bo, jag tror inte mycket på den socialdemokratiska politiken. Jag förstår hur du resonerar när du väljer att fokusera på densamma, men jag tror att du underskattar ledarfrågans vikt. Både perspektiven må väl vara giltiga. Och även om du väljer att ha överseende med moraliska CV så kan du lita på att de flesta väljare inte har det.
  För övrigt är jag småföretagare, och känner att jag hör till en klass som fått vara med att betala mer än någon annan för välfärden, utan att åtnjuta samma trygghet. Vi satsar inte bara egen tid och arbete vi, utan också eget kapital – men möts trots det av ett mer ogynnsamt regelverk i händelse av arbetslöshet och sjukdom. Min upplevelse är att arbetarklassen nästan vällustigt har ägnat sig åt att torpedera småbåtarna, därför att den själv har känt sig så trygg och överlägsen på de stora skeppens/storföretagens stadiga däck. Men när de nu sjunker; åtminstone lär SAAB göra det, och om Volvos öde är inte sista ordet sagt, vem sak då plocka upp alla de tusen som simmar för sina arbetsliv? Det är onödigt glest mellan småbåtarna. En situation till stor del orsakad av (s):s småföretagarpolitik, präglad av kontrollvansinne och avundsjuka, som jag upplever den.
  Så att nej, socialdemokrat är jag inte. Vilket inte hindrar att vissa av rörelsens yttringar och representanter väcker min respekt.

 • Helena skriver:

  Du skriver så fint; Mattias, så det är en fröjd att läsa.

  Och idag har Mona Sahlin tyckt att Wanja Lundby-Wedin ska lämna AMFs styrelse.

  Imorgon kommer en ny dag – och här är det mitt i natten.

 • Leif skriver:

  Anaïs: ” …  Ni borde ta tag i integritetsfrågorna. Övervakningssamhället håller på att  realiseras av Alliansen och ni skulle kunna profilera er genom en vilja att vända den utvecklingen. Det finns stor folkrörelsekraft i de frågorna.”

  Menar du som t.ex när staten under den tidigare regeringens tid lade ned hela sin FRA-verksamhet i norrbotten och sålde anläggningen i Hortlax utanför Piteå värderad till 70 miljoner för en spottstyver till en lokal företagare? (För några hundra tusen kronor). Idag vill staten av förklarliga skäl köpa tillbaka anläggningen. Tvära kast.

  * Piteå, hemviste för en av Wanjas mer välavlönade adepter, givetvis också med en hög pension. Det tidigare kommunalrådet Anders Sundström.

  Jag menar att det under en alltför lång tid har byggts upp ett systemfel som premierat egenskaper som återfinns hos bl.a. Liza, Wanja och Anders, m.fl.

  Det går inte att underskatta betydelsen av maktfaktorerna, kön, klass och etnicitet. Dvs de förutsättningar alla får med sig i livet och hur de sedan används.

  [s] har  under lång tid till de förstnämnda maktfaktorerna tillfört betydelsen av ytterligare en dimension, det politiska nätverket. Det är kring detta som systemfelet har byggts upp och vars verkningar vi idag ser och kommer få se så länge inte [s] städar upp och ändrar riktning, inte nödvändigtvis politisk riktning men mera maktens ej alltför tidsanpassade människosyn. Det gick länge bra att fiffla och sko sig före internet blev alltför utbrett.

  Förutsättningarna har förändrats. Därför måste Reinfeldt få en värdig och fullt kompetent motståndare som klart och tydligt för hela det svenska folket talar om vart det blå skåpet står.

  * De tre nämnda personerna Liza, Wanja och Anders återspeglar en alltför självupptagen samhällssyn. Liza och Anders kommer från Piteå, Wanja sitter i Anders styrelse (ett av hennes alltför många styrelseuppdrag). Alla känner varandra.

  … det är tyvärr det samhälle vi lever i som ser ut på det här sättet. Förklarade Anders insiktsfullt i SVT’s Uppdrag Granskning angående sin omotiverat höga lön (Intervjun sändes 060912).

  Här är en bild på när Liza kysser Mona offentligt på en gaygala. Allt för att exponeras.

 • Leif skriver:

  Lena Mellin är nog ändå inne på rätt spår. I veckan som gick fick Svennis sparken borta i Mexico efter en förlustmatch och som plåster på såren 32 miljoner. Samtidigt fick även hela hans stab avgå och en ny landslagstränare tillträdde omgående.

  Varför ha mer förtroende för Wanja än Svennis så hon slipper avgå från de övriga 21 styrelserna och samtidigt ta med sig alla de synnerligen högt avlönade hon har tillsatt? Sanning eller konka? Som Lotta Gröning klädsamt namngav sin bok om Mona Sahlin.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Nu rensas det i LO-borgen. Hur kommer det att gå för Wanjas knähund Helle Klein?
  Och: observera hur Mona Sahlin bara skjuter småsten på WLW. Om hon tar i värre framstår hon som opportunistisk och dålig kamrat – vilket med myten om det feministiska systerskapet som bakgrund vore betydligt mer värre än för än man i motsvarande position. Hon påminner om en skogshuggare som har sågat igenom nästan hela trädstammen och nu står och väntar på att nästa vindpust ska välta furan. Och undrar om det behövs ett litet litet tag till med sågen, eller om det lönar sig att vänta ännu en stund.
  Nåt kördare än Wanja är svårt att tänka sig. Mona BORDE vara det, men har hon någon rival? Partirevolution? Urban Ahlin härnäst??

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Tack för berömmet, Helena. För övrigt har dramat vi ser alla de klassiska ingredienser som grekerna och Shakespeare arbetade med. Inte minst högmod, och högmod går som bekant före… ja, ni vet.
  Om Wanja älskar sin heder mer än pengar så borde hon inte bara avgå utan avstå från sin fallskärm och återgå till sitt arbete som undersköterska. Detta som en konsekvens av det egna myckna talet om att hon fortfarande är en sådan. Vad förvånade alla skulle bli! Vad alla vi kritiska skulle få äta upp!
  Men tror ni att det kommer att ske?

 • helena skriver:

  Jo, ungefär i dom banorna har jag också funderat; att gadden måste dras ur kritikerna; ordentligt.

  Och att det möjligen skulle kunna ske med ganska storslagna handlingar.

  Exempelvis genom att avstå några miljoner till olika ändamål.

  Varför inte ge ett antal miljoner till Kommunals a-kassa så att medlemmarna slipper den höjda a-kasseavgiften på 100 kronor som är på väg.

  Fast det är förstås ett väldigt naivt förslag; det skulle väl strida mot alla regler att göra så i vårt svenska genomreglerade samhälle.

 • Leif skriver:

  Skrämmande hur Monas kyss förminskas till politisk poängjakt

  Skoj att Helenas blogg läses. :-) När jag länkade till en bild i Aftonbladet från en gay-gala där Liza kysser Mona hade jag inga baktankar med mer än att påvisa kopplingar mellan Liza och makteliten inom socialdemokraterna. Den självgoda författarinnan från Piteå känner alla av värde.

  Med anledning av Göran Perssons exfru Annika Bahrtine’s artikel i Newsmill. Spred kyssen sig vidare som ringar på vattnet. Elisabeth Olsson Wallin svarade i Newsmill tillsammans med Rikard Wolff på Annikas ”angrepp”.

  ”… Att ifrågasätta Mona Sahlins engagemang för de homosexuellas rättigheter är bara ett högst medvetet sätt att reducera hennes ställning som politiker. Värt att notera är väl också att två kvinnor som pussas på munnen år 2009 fortfarande anses så avskyvärt att det kräver särskilt uppmärksamhet.”

  Elisabeth Olsson Wallin är onekligen en mycket duktig fotograf, därför gjorde jag mig för en tid sedan ett ärende utomös enkom för att se hennes senaste utställning. Men jag blev besviken. Utställningen var tråkig och spelade på utslitna klyschor. Bilderna visade en begränsad samhällssyn. I och för sig väldigt fina bilder, men… (Många ggr kan man se människan bakom bilderna, fotografen som har gjort dem).

  Jag vet inte om de homosexuella kvinnorna i Danmark är av mer hårdfört virke. Några känner jag väldigt väl och har fått höra berättelser om svenska medsystrar som åker till Jylland för att inseminera sig, och vad deras förhoppningar kostar. De lånar pengar. 

  En av dessa kvinnor som så gärna till varje pris vill ha ett barn förefaller vara mycket olämplig som förälder. Hennes x har jag faktiskt pratat en hel del med om just dessa turer och om hur dyrt det blir när den svenska kronan är så låg som den är. Hon menar det är helt vansinnigt och tänker på det stackars barn som hamnar i händerna på kvinnan. Hon frågade mig om vad de danska reglerna säger om en kvinna uppenbart är olämplig som förälder. Jag kunde inte ge henne något vettigt svar, visste inte.

  Eftersom det tydligen är enklare att fara över till Danmark och inseminera sig än att få adoptera (då undersöks åtminstone de blivande föräldrarnas lämplighet) så går turen för kvinnan till den danska inseminationsklinken på Jylland. En tragisk mardrömshistoria.

  * Inte ens Madonna fick adoptera ett barn från Afrika. Hon blev nyligen nobbad.

 • Leif skriver:

  Vissa söker och anpassar sin tro efter rubrikläget som t.ex Elisabeth Olsson Wallin i SvD.

  ”… Den kristna högern står långt från den tro som jag lutar mig mot. När man använder Gud som hotmedel och säger att jag är en syndare som varande homosexuell blir jag illa till mods. Jag kan inte se att min kärlek skulle vara fel eller att mina barn inte skulle ha det bra. Jag har svårt att koppla det till andlighet. Och det människoföraktet tror jag faktiskt att Gud gråter över.
  Hon säger att om politiker, präster eller andra kristna använder sin tro till att just hota, skrämma eller döma, eller som regelverk för hur man ska leva, då är det oerhört obehagligt. Tack och lov, tillägger hon, finns det positiva motkrafter i godhetens namn, som Nelson Mandela, Desmond Tutu och Barack Obama – och i Sverige prästerna Helle Klein och Marin Lind.
  Av det skälet sätter Elisabeth stort hopp till människan och önskar att snällhet och solidaritet kunde bli som en religion.”

  Mads Mikkelsen uttrycker det  dock en smula mer nyktert och pragmatiskt:
  ”- Gud är Gud. Religion är skapat av människan.”


  Vad är det som gör att det finns folk som så gärna låter sig luras av Helle Klein?
   
   

 • Leif skriver:

  Oh fasiken, är det därför Elisabeth Olsson Wallin helt har missat vad Mads Mikkelsen säger?

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>