Fly förbannade LO-medlemmar

Vilka LO-medlemmar har LO.s ledning och Wanja Lundby-Wedin kontakt med?

Hinner LO-ledningen överhuvudtaget träffa några medlemmar – mellan alla de krismöten som hålls i LO-borgen för att rädda skinnet på Wanja Lundby-Wedin.

Företräder LOs ledning överhuvudtaget sina medlemmars åsikter?

De LO-medlemmar jag träffat har alla varit ursinniga över allt som nu blivit känt kring AMFs styrelse.

Det är LO-medlemmar som jag pratar med när jag går på stan, när jag går ner i tvättstugan i mitt hyreshus, när jag åker tåg och tränger ihop mig i en liggvagn med fem andra kvinnor, när jag slår mej i slang med butiksbiträden när jag  handlar på Willys, när jag pratar med växeltelefonister….

Alla är lika förbannade….

Trots det klamrar sig Wanja Lundby-Wedin och övriga i AMF.s styrelse kvar.

AMFs  förre vd Christer Elmehagen som fått nära 20 miljoner i pensionsinbetalningar sitter i tv och bedyrar att han är en ärlig människa.

Mona Sahlin tiger still – och Thomas Östros – svänger sig med ett vagt och dubbeltydigt politiskt fikonspråk i radions lördagsintervju.

Det som nu pågår är att förtroendet för socialdemokraterna håller på att vittra ner bit för bit.

Alltmedan LO.s ledning sitter i krismöten i LO-borgen så blir möjligheterna för en framtida socialdemokratisk valseger mindre – för varje dag som går.

Kommentarer (11) »

 • Tord Oscarsson skriver:

  Wanja och övriga i AMF:s styrelse fick helt rätt av revisorerna så långt dessa nu hunnit. Urban Bäckström och AMF:s ordförande Thunman säger som Wanja att de inte fått riktiga uppgifter och är beredd att begära tillbaks pengar. LO sätter nu igång en ordentlig genom gång av hela sin ägarpolicy. Krishanteringen sköttes taffligt i början men nu har LO tagit krafttag för att skärpa  sina regler för representation och minska antalet uppdrag för ledningen. Jag tycker man ska ge dom chansen.

 • Helena skriver:

  Tord:
  Jag hade möjligen blivit övertygad om det varit så att styrelsen tagit sina krafttag på eget inititativ.
  Det gjorde dom inte; dom började rota i det hela först efter att alltsammans blivit avslöjat ocn avklätt i medierna.

  Då kan jag inte låta bli att fråga mej; vad hade hänt om det här inte blivit avslöjat i medierna. Hade styrelsen fortsatt att skriva på liknande avtal då; år efter år?

  Jag tycker att alla som sitter i styrelsen ska lämna sina uppdrag; att dom nu skyller på varandra; ger ännu mindre förtroende.

  Jag kan inte låta bli att fundera på de summor som styrelsen godkänt i lön och pension för den före detta vd.n – drygt 100 miljoner.

  Månne hur många årslöner det skulle ha räckt till – omräknat i LO-medlemmar?

 • pappa B skriver:

  Ut med hela skiten. Återigen har dörren öppnats och slagits igen med en smäll som fått alla fackpampar att framstå så äregiriga men dock tandlösa pajasar att det inte är sant.
  Kärringa Lundby-Wedin skall omedelbart utbytas mot 15 kameler (kan fördelas mellan djurparkerna i landet och namnges efter fackpamparna som styrt den här soppan)
  Resten kan avsluta sina dagar på någon ö i Baltiska havet. Pengar har de så de kan bygga en bro in till fastlandet om de behöver något till middag.
  pappa B
  Sveriges gladaste man

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Arbetarrörelsen ligger i ruiner. Grattis! Dags att kavla upp ärmarna och börja något nytt fint, och solitt.  Fast såklart, de gamla ruinerna måste nog krossas först… Kan komma till nytta som fyllnadsmaterial!

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Jag kikade åter in på din blogg för att se om du stödjer Wanja, Helle och de andra, systrar emellan sådär… Minns ju att du tog parti för Liza Marklund. Det glädjer mig att du har genomskådat dessa damers maskering.
  Nästa generations makthavande damer har förhoppningsvis ett bättre argument än ”hoppsan!” när de blir påkomna med dumheter. Den nuvarande har för lite självrespekt för att vårda sig om den värdighet som följer med ansvar. (Samma gäller naturligtvis de flesta makthavande män! Fast en del av dem är åtminstone renhåriga skurkar: ”Jag tog en rövare!” är en hederligare förklaring än blondindumma ”Oops, I did it again!”.)

 • Helena skriver:

  Hej Mattias:

  Himla roligt att se att du fortfarande är vid liv; det är väl inte värt att jag försvarar Liza Marklund mera för då försvinner du väl för gott från min blogg :)

  Jag tog en rövare; ja, det var ju himla kul.
  Kan det vara ungefär så den där avgångne direktören Elmegren har gjort – och gör. Nu sitter han ju och försöker trimma fram en snygg bild av sig själv genom att tala ut i medierna; och till och med anse att alla papper ska visas fram.

  Ja, herregud; som att någon skulle begripa vad dom innehåller. Ingen i AMFs styrelse har ju gjort det.

  Alltmedan jag håller på att smälta AMF-soppan så blir jag alltmer förbannad på Elmegrens – vad var det – 102 miljoner i lön och pension.

  Vad gäller kvinnor med makt; där har mina gamla funderingar kring klass och kön blivit aktualiserade igen.
  Det vill säga frågan om vad som är mest utslagsgivande; klass eller kön.

  Ibland känns det som att många röststarka feminister är kvinnor som befinner sig ganska högt i karriären; och som använder genus som verktyg för att rent personligen kunna klättra ännu högre upp på karriärstegen.

  Funderar ibland över vad en LO-kvinna i vården skulle vinna på att vi fick fler kvinnor i bolagsstyrelser; vilket ju är ett känt feministiskt krav.

  Där finns mitt dilemma; klass eller kön?

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Ja du, svårutredda frågor. För egen del tror jag att man måste se till sig själv och sitt eget i första hand. Och då menar jag i termer av välmående – och vägen dit går aldrig och i noll procent av fallen genom att klättra på andra.
  Några tankar om det du skriver:
  - Medias, inte minst etermedias, makt. Karismatiska individer gynnas. Att karisma ofta hör ihop med en viss grad av personlighetsstörning får vi på köpet…

  - Helt klart är det många elit-kvinnor som skor sig på andras bekostnad. De odlar systerbegreppet, eftersom det gör dem till med-offer för misshandel som andra utsätts för, andras låga löner och så vidare – och utifrån sin offerposition kan de casha in. Myten om systerskapet – döda den!

  - Korporativismen. Media sitter i knäet på politikerna och vice versa. På samma sätt lever rikspolitikerna i symbios med sin folkrörelsebas med förtroendevalda, fackrepresentatnter, anställda på studieförbunden etc etc. För att inte tala om de offentliganställda, F-kassan och Arbetsförmedlingen är bara delvis statliga institutioner; ideologiskt är de utväxter på folkrörelsesverige. MÅNGA är komprometterade och har ett personligt intresse i att upprätthålla rådande strukturer, inte bara pamparna.

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Elmegren har betett sig svinaktigt och om hans manipulationer före återtaget inte är åtalbara så är det enbart på grund av bristande förutseende hos lagstiftaren. Insiderbrott som insiderbrott, moraliskt sett. 
  Ändå har jag svårt att bli upprörd. För att han är man? Kanske,  men jag kan nog tänka mig att sympatisera med en kvinnlig storskurk också. Det är något annat när man hämtar sitt berättigande från en diskurs av motsatt slag, och rentav tar hem poäng för att kritisera andra för det man själv ägnar sig åt. Samt när man sviker värdegrunden för den rörelse som har gett en sitt förtroende; sen när kan en arbetarrörelsens representant två sina händer med ett enkelt ”jag begrep inget”. Vilken brist på stolthet – å LOs vägnar. Som om inte folkrörelsens representanter sen urminnes tider drillats i mötesteknik och lärt sig tyda revisionsberättelser sen späda ungdomsår!

 • Helena skriver:

  Mattias:

  Precis min tanke som juridisk lekman; jag skulle gärna se att de papper som fick en sådan flyktig uppmärksamhet på AMFs styrelsebord; kunde få en mer koncentrerad uppmärksamhet hos någon med gedigen juridisk utbildning.

  Jo, det är ju det som är det stora problemet; att ta hem poäng på något som man sedan själv stödjer.

  Fast jag tror faktiskt att Vanja-Lundby-Wedin är en ärlig människa; jag tror inte hon är bedräglig; däremot har hon väl inte skött sitt uppdrag så föredömligt.

  Himla tur att jag bara är politisk ersättare; långt från allfartsvägarna; och med ett par hundra i arvode.

  Då får man definitivt inga problem med att behålla kontakten med sitt proletära ursprung.

  Fast när du skrev om mötesteknik så gick det faktiskt upp en talgdank för mej; nu förstår jag varför jag inte lyckats få gehör för mina önskemål om att få ordentlig drillning i mötesteknik. :)

 • Mattias Sigurdsson skriver:

  Ja, kanske är det så man ser på det… att medlemmarna gott kan hållas i fördumning. Det skulle inte alls förvåna mig; folkrörelserna har rott ett gott stycke från sin ideologiska hemmahamn. Tänk efter: en grädda av representanter har mycket bra betalt för sitt arbete och en skader av något lägre representanter har skapligt betalt för sitt… Går det i längden att undgå intressekonflikter med en sådan konstruktion?

 • Helena skriver:

  Mattias:
  Och så under dom med skapligt betalt – fast nu tänker jag på politiken – så finns fritidspolitiker vilka som sagt har ett par hundra i månaden för sina uppdrag.
  Och som väl egentligen inte har mer inflytande än den så kallade röstboskapen.
  Fast fritidspolitiker tillhör väl den bäst förankrade sortens politiker; är min åsikt.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>