Hej hopp alla arbetslösa – 300 dagar

Tjosan, hejsan alla arbetslösa…..

Alla  som betalat a-kassa i ett helt yrkesliv; 20 år, 30 år, 40 år….

Och som trodde att den här månatliga punktliga inbetalningen till a-kassan borgade för något slags trygghet vid en eventuell framtida arbetslöshet…

Vi har blivit blåsta!!

Någonstans på vägen ändrades nämligen a-kassans regelverk.

Alla som blivit av med sina jobb får nog se till att pinna på utav bara helsike för att hinna skaffa ett nytt jobb.

För det måste fixas inom 300 dagar.

Efter det är a-kasseersättningen nämligen slut.

Fast arbetstillfällena står ju inte direkt som spön i backen

”Under januari varslades 17 000 personer om uppsägning, att jämföra med 3 600 i januari föregående år. Detta är den högsta januarinivå som uppmätts sedan jämförbar statistik infördes på 1970-talet. Varslen har nu legat på en mycket hög nivå fyra månader i rad. ”

”Under februari månad varslades 16 000 personer om uppsägning. Det är det högsta registrerade värdet för en februarimånad. Lågkonjunkturen sätter nu djupa avtryck på arbetsmarknaden. Både arbetslösheten och programmen med aktivitetsstöd ökar i omfattning. Arbetslösheten vid Arbetsförmedlingen uppgick i februari till 4,7 procent.”

Jag hörde nyligen att de som arbetar med att stötta människor till att starta egna företag har bråda dagar just nu.

Medan det ena företaget efter det andra går omkull eller måste varsla ska alla de tusental som blivit arbetslösa plötsligt få chansen att bli entreprenörer; i sann alliansanda.

Tjosan, hejsan…

Och Reinfeldt med de våta cockerspanielögonen har just sagt nej till höjda a-kassenivåer och Maud Olofsson är lika chic och piffigt välklädd som vanligt

Själv har jag just avlivat katten – för att jaga kostnader.

Kommentarer (9) »

 • Tjosan hejsan Helena
  Och om du blir okontant med din arbetsförmedlare kan du bli avstängd från a-kassan. Eller avanmäld om du blir sjuk men enligt Försäkringskassan är arbetsför ändå och Arbetsförmedlingen gör en annan bedömning. Eller vägras påanmälan när du anmäler dig hos Arbetsförmedlingen om de anser att du är för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande. Utan någon möjlighet att överklaga.

  Då är det kön till socialtjänsten som gäller och att avyttra lite mer än katten. Nu är jag grym men så är det.

  Om detta har jag skrivit ett blogginlägg under rubriken ” Arbetsförmedlarens gränslösa makt” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=30927

  Hälsningar
  Eva

 • Helena skriver:

  Eva:

  Nej, det är inte du som är grym; det är de som fattar de vanvettiga besluten.

  Avhumanisering; tror jag det rätta ordet är.

  Jag ska omgående ta och läsa ditt inlägg om arbetsförmedlarens gränslösa makt.

  Försäkringskassan famlar i stort mörker; dom lär visst fortfarande vänta på en utredning med en definition av vad som ska betraktas som arbetsförmåga.

  Prosit

 • Anders Nilsson skriver:

  Som jag skrev hos Eva Hillén Ahlström, förstatligandet av välfärdssystemen kanske inte alltid har gynnat de som betalar för dem.

  Kanske kunde man tänka sig andra former.

  Kanhända att vi skulle må bra av att ibland i vår vildaste fantasi, där i gränslandet mellan sömn och vaken, där tanken spelar fritt, tänka tanken att gemensam sektor inte är självklart det samma som förstatligad. Att solidaritet inte behöver betyda solidaritet med staten utan med varandra, att det, i ett av tankens svindlande ögonblick av klartänkthet, uppenbaras att samhälle och stat inte är samma sak.

  Ja, det vara bara ett infall, nu ser jag att jag fått inbetalningskortet för medlemskontignenten i posten så jag får väl återgå till skyldigheterna.

 • Anaïs skriver:

  Det är faktiskt obegripligt att man kan ta den typen av beslut med människors _egna_ pengar – och värre: att moralisera över A-kassan. Som, återigen, består av pengar människor själva betalat dit!
  Anders Nilsson är en mycket klok man. Jag tror vi måste börja inse att Staten, som konstruktion, inte automatiskt är medborgarnas ”vän”, eller bästa tänkbara förvaltaren av mellanmänsklig solidaritet. Oavsett vem som sitter i regeringsställning. Jag anser att Statens makt över våra liv bör minskas, på alla plan. Den börjar ta en destruktiv vändning och det är inte ens en höger/vänster-fråga. Staten tycks leva sitt eget liv, med eller utan medborgarnas mandat. Men vänstern är sådana statskramare! Det kanske, som Anders Nilsson påpekar, bör omvärderas.

 • Anaïs skriver:

  Eva Hillén Ahlström beskriver ett missförhållande som helt enkelt är ofattbart stötande.

 • Leif skriver:

  Lite likt Bernie Madoff, tidigare chef för NASDAQ (USA-börsen). Den enda skillnaden i svindeln är att han regisserade allt själv.

  Hur går det till att sno åt sig så ofattbart mycket pengar? Jo, man bländar först med Rolexen och förespeglar goda vinster samt tryggad ekonomi. Kanske åker man dit även om risken är ytterst liten. Oavsett vad blir timlönen väldigt fin. I USA är proportionerna givetvis mycket större.

  I Sverige bluffas det lika friskt om än i mindre skala. Eftersom Sverige är ett ”demokratiskt land” vill man gärna fördela riskerna på flera så dem som lyckats flyta högst upp själva går fria.

  Läget ifråga om A-kassorna är att den enda skillnaden mellan de arbetslösa och personalen är att de senare faktiskt kan förlora sina jobb. Förmodligen finns det en punkt när allting vippar över precis som det gjorde I Bernie Madoffs fall när några investerare ville hämta hem 7 miljarder dollar vilket spräckte bubblan.

  I AMF Pension när chefen fick sparken gick det till så här (SVD).

  ”… Enligt Skeberg så var flytten av pengarna i höstas inte juridiskt regelvidrig, vilket bekräftas av vd Ingrid Bonde.

  – Skälet för detta är att de uppgifter som legat till grund för mitt beslut är officiella uppgifter. Naturligtvis borde jag ha funderat över de moraliska aspekterna. Men det gjorde jag inte vilket är beklagligt, säger Skeberg.”

 • Anaïs skriver:

  ”…för att jaga kostnader.” Haha! Ja, snart kan en katt faktiskt äta en människa ur huset. Bäst att stämma i bäcken.

 • Helena skriver:

  Anaïs:
  Jajamen, stämma i bäcken var det ja, min katt var dessutom väldigt kräsen i maten.

 • Helena skriver:

  Anders:
  Fast det brukar ju heta att statens kaka är liten men säker; fast idag är den väl snart varken det ena eller det andra.
  Medlemskontingenten ja; månne är det här det sista partival vi får uppleva i vårt liv; att döma av vissa inlägg jag läst på bloggarna så har S egentligen inte några medlemmar alls längre.
  Förutom du och jag då.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>