A-kassesoppa

Tänkte sno ihop en soppa. Potatis och prinskorv finns hemma. Köttbuljongtärningarna är slut; men det finns grönsaksbuljongtärningar.

Morötter fanns det inga hemma.

Vad kan man mer stoppa ner i en enkel a-kassesoppa; förutom potatis, prinskorv; (hittade en matsked djupfryst majs och djupfryst purjolök)

Det slänger jag i.

En konservburk vita bönor med sås; nej, det tror jag inte passar i en soppa.

Vad skulle man kunna lägga i mer; för att göra den lite mer matig?

Kommentarer (10) »

 • Bertil skriver:

  En a-kassesoppa är faktiskt mer rik än en sjukersättningssoppa, eller garantipensionärssoppa, ja även en alfakassasoppa är tämligen mager och kräver en viss finurlighet.

  En avstängningsoppa från alla dessa socialförsäkringssystem , ja då blir det väl en samuraj kokad på eftervärmen på spisen. Och därefter en stillsam harakiri som är det enda valet.

  Såg f.ö Willys hade morötter för 3 kr kilot liksom vitkål för samma pris
  Därmed kan en billig sallad skapas om man har i lite äppelcider matolja och lite socker.
  I annat fall så är blodpudding en bra maträtt som är billig.
  Även den norrländska ”bruttun” ter sig rätt billig, dock har mjölken blivit dyr liksom det vita brödet.

  Jag tror för inlandsbor är en tjuskjuten älg rätt klämmigt,
  liksom lite småviltsdjur om man har råd med patronerna till bössan.
  Dock lär vi snart se moderaternas frihetstankar slå igenom när folk tar sig friheten att slå sönder rutor på en mataffär och råna till sig lite mat.
  Är det sådan frihet som är moderaternas grundideologi eller?
  I alla fall verkar det så när man ser den utvecklingen som marknadsekonomins kapitalistideologi skapat för den lilla människan.

 • Helena skriver:

  Men gud sig förbarme vilken rolig kommentar.
  Vitkål och morötter, och dressing; det är gott. Om man dessutom pressar ner en vitlök så blir det smaskens.

  Det ska jag handla in på Willys; som dessutom ligger på promenadavstånd; så det går att forsla hem maten på billigaste sätt; dvs färdas via apostlahästarna.

  Blodpudding fick jag nog av som barn; uppvuxen i skuggan av SSAB; med rejäl husmanskost på menyn.

  Den senaste tiden; ungefär sedan december; har jag noterat att mjölken ofta är sur före sista datum.
  Funderar på att slå en signal till Norrmejerier och klaga.
  Mjölk är nämligen inte obilligt; så vem har lust att hälla ut paket efter paket.

  Fast av sur mjölk går det väl möjligen att göra pannkaka?
  Men hur sur kan mjölken vara?

  I dessa marknadsekonomi- och nyentreprenörstider så tror jag det är en finfin idé att satsa på att hålla kurser i billig matlagning.

  Om ABF hängde med så skulle dom omgående starta studiecirklar i arbetslöshetsmatlagning.

  Dessutom hoppas jag att radioprogram och tidningsspalter om exklusiv matlagning och betygsättning av dyra viner – kompletteras med överlevnadsrecept.

  Min soppa blev inte så god; den blev nog som en alfa-kassasoppa eller möjligen garantipensionssoppa.

  Jag tror att varslen ligger så i tiden att det just nu är läge för att börja bygga upp en idébank med tips för nästan gratis mathållning.

  Åtminstone så att folk står sig fram till valet.

 • pappa B skriver:

  Ett par slitna Lovikavantar, gärna med inslag av tjärad sparkstötting sätter en djävla fart på soppan. Lös i magen blir man också av fårullen i vantarna så att omsättningen blir iordningställd. Det vill säga inkomster/utgifter.
  I övrigt tar du det stillsamt där upp i norr. Snart är det dags att ladda för TUR 09 och jag räknar kallt med att se damen svansa omkring i Gbg.
  kram¨
  pappa B

 • Anders Nilsson skriver:

  en lök i varm olja i kastrullen, en burk körsbärstomater och lite vitlök, en buljongtärning, tomatpuré och en burk vatten, peppar det är gott det, en ljuvlig varm soppa blir det.
  mjölken värmer du fingervarm och häller i ett kaffefilter, så har du en finfin färskost som du kan krydda efter behag, några runder i fattigträsk och du har en hel receptbok. :)

 • Helena skriver:

  Det där lät alldeles utmärkt gott; fast lite komplicerat med kaffefiltret kanske.

  För övrigt vore det här kanske något för partiets pr-byrå att vidareutveckla; varför inte börja förberedelserna för valet med att trycka upp ett valmaterial med överlevnadsrecept – i väntan på regeringsskiftet.

  Nåja, den här idén med överlevnadsrecept kommer säkert endera dagen att presenteras i något av de gammelmedier som parasiterar på bloggarna.

  Med tanke på behovstrappan;
  http://www.psykologisverige.info/personlighetspsykologi.htm
  borde partiet kanske överväga att satsa på ett rådslag under rubriken:
  Matlagningstips för vanligt folk; dvs för de som inte tillhör den politiska/kulturella/näringslivselit som vid sidan om sina höga löner har ständiga och dolda extrabonusar i form av gratisluncher och gratismiddagar vid alla konferenser och kongresser de deltar i.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=880319

 • Leif skriver:

  Allt det där låter nästan som en flygvärdinnediet för SAS-anställda.

  Emellanåt händer det att jag bakar matbröd, mjukt tunnbröd ”klådda” som jag en gång lärt mig baka uppe i norrbotten. Givetvis har jag modifierat receptet lite grann på Ærøvis. Jag strimlade i fikon som satte raketfart på jäsningen och bytte senare ut den lilla mängd socker som ingår mot honung. Tillsammans gav det ett betydligt smakrikare mjukt tunnbröd. Om det blir billigare än att trava upp till byns bagare och köpa bröd vet jag inte. Allting görs givetvis ekologiskt.

  * Smaken är viktig. Den lilla mängd honung som jag blandar i verkar dra ur mer smak ur mjölet och fikonen tillför en ”extra saftighet”.
  ** F.ö verkar honung vara något som diabetiker tål utan några som helst problem. Annars brukar de få problem med den minsta lilla mängd socker i maten. I min bekantskapskrets ingår några stycken som är drabbade av den nya folksjukdomen.

  Hur som helst innebär det inte att man borde kunna koka sylt med honung istället för socker så diabetikerna klarar t.ex lingon-, blåbärs- och hjortronsylt? Någon kunnig kanske vet mer om hur det hela hänger ihop?

 • HeleN. skriver:

  Kära nån, vet ni hur mycket körsbärstomater kostar, är ni från en annan planet eller? Vänner ni måste vara ”rika”. Själv har jag många gånger fått göra soppa på bara lök (en alltså) och vatten och lite salt. Bara lite salt för om saltet tog slut skulle jag inte ha råd med att köpa en hel förpackning det kostar ju 12:99 här i mina trakter. Några skivade franska hade jag i frysen 5 skivor. Datumet hade gått ut men de låg i frysen. Vi rostade dem. Jag själv avstod och mina tonåringar fick dela på det som fanns. Tro mig , jag överdriver inte.

 • Helena skriver:

  HelenN:

  Jo, precis det var också min första snabba reflektion; jag har för mej att jag brukar tycka att körsbärsstomater är alldeles för dyra för att reflektera över.
  Men jag funderade som så; att dom övriga ingredienserna lät ganska billiga; så att det möjligen skulle jämna ut sig.

  Jo,du, den diet du beskriver skulle nog ett antal politiska makthavare behöva testa ett tag – även från de socialdemokratiska leden.

  Som sagt behovstrappan, behovstrappan…

  Dvs först lite mat i magen; fast då kanske det inte heller blir tillräckligt med pengar över för att åka på politiska utbildningar; och konferenser – om de ska bekostas ur egen ficka.

 • Helena skriver:

  Leif:

  Med tanke på alliansens politiska lekar; herregud, är det ingen som upptäckt att alliansens kejsare och kejsarinnor inte har en endaste klädtrasa på sig; så tror jag det är flera som fått testa SAS flygvärdinnediet.
  Och då tänker jag inte bara på dom som blev uppsagda från SAS; och p g a formalia blev utan a-kassa under en längre period.

  Dagens politiska beslut tycks främst styras av medierna; om det blir tillräckligt medietryck i en fråga; och först då; kan politikerna börja reflektera; Sveriges politiker svänger som rön i medievindarna.

  Dessutom är de flesta tidningar borgerliga; den enda rikstäckande socialdemokratiska dagliga tidningen Aftonbladet; anser att samhällets viktigaste frågor består av tävlingslekar på tv.

 • Helena skriver:

  Det måste ha att göra med de långa mörka vintrarna här uppe; människor sveps in så djupt i den mörka svarta vintersäcken; att de till slut varken orkar hälsa eller fälla ut blinkers när de kör bil.

  Jag har nämligen hört inflyttade klaga över att bilförare i Norrbotten inte tycks veta hur man använder bilens blinkers.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>