Liza Marklunds ”scoop” om den blodige grodmannen.

Blev påmind om en bok som jag har undanstoppad i min bokhylla – och som friskade upp mitt minne apropå en händelse som jag lite oklart kom ihåg tidigare.

D v s det ”scoop” Liza Marklund gjorde när hon arbetade på NSD.

Det är en av NSDs tidigare nattchefer – ja, faktiskt en kvinna; kunniga kvinnor som haft möjlighet till inflytande på NSDs redaktion har ju av tradition och konvention -annars alltid varit mycket få till antalet.

Nåja, boken heter ” Lilla Murvelboken” och gavs ut när Journalistförbundet firade sitt 90-års jubileum år 1991.

I samband med det jubileet bjöds ett antal journalister in för att skriva ner personliga tankar och hågkomster från sitt yrkesverksamma liv som journalister.

Den strävsamme nattchefen Sonia Wikström skrev ett språkligt jäkligt bra inlägg – jag såg ju sällan hur duktig hon var på att skriva eftersom hon satt som redigerare och nattchef när jag började vid redaktionen.

Hennes krönika handlar ”Om konsten att mixa en förstasida”.

Hon beskriver två tillfällen när NSD gjorde djupa avtryck i landets samtliga medier.

Den ena gången var när NSD var först av landets medier med att publicera både namn och bild på Palmes misstänkte mördare, Christer Pettersson.

Den andra händelse hon erinrar sig hade rubriken:

”GRODMAN SKÖTS – försvann blödande ner i djupet.”

Nattchefen beskriver inte bara de fjärilar hon själv fick i maggropen av rubriken; hon beskriver också hur rubriken närmast föranledde blodstörtning hos försvarsmakten.

Dramatiken pågick sommaren 1987 – när medierna i länet – och försvarsmakten – var alldeles till sig för att man trodde sig ha siktat en u-båt i Törefjärden i Norrbotten.

Så här skrev nattchefen om händelsen:

”Storyn om den skadskjutne grodmannen slog ner som en bomb en sen kväll. Efter alla kontroller som var möjliga publicerade vi den. Vi stod pall mot påtryckningarna från högsta militära instanser. Vi föll inte för de många hotfulla och vädjande samtalen. Varför var det så angeläget att stoppa publiceringen om det bara var fabler? Då räckte det väl med att försvaret förnekade. Grodmannen åkte in på förstasidan”.

Nattchefen berättar om hur ett halvt års skriverier om Törefjärden slutligen rundades av med att chefredaktören gjorde en rapport och med att militärbefälhavaren i Boden öppnade sina hemliga arkiv för tidningen.

Den krönika nattchefen skrev för mer än 15 år sedan avrundades så här:

”Vi hade haft fel, men militärens förklaringar var uppenbarligen inte heller helt sanningsenliga. Grodmanshistorien hade uppstått ur en mängd olika händelser som sammankopplats till en story och ett tillfälle. Men faktum kvarstår att militären öppnade eld med handeldvapen vid flera tillfällen i samband med utbåtsjakten.”

Månne; borde Liza satsa uteslutande på litterära verk i framtiden?
Fast å andra sidan; militären var visst inte heller helt rätt ute.
Månne gäller samma sak apropå Antonsson versus Marklund?

Kommentarer (16) »

 • Karin berg skriver:

  Hittade din blogg via Arvid Falk. Trevlig blogg och ditt inlägg innan. Jag förstår hur du känner. :-)

 • pappa B skriver:

  Jaha, nu har du glidit in på Marklund igen. Förvisso med ett stort lapptäcke från avgående kollegor som skydd mot elaka påhopp från Marklunds motståndarläger.
  Kan du inte poublicera något roligt? Kanske ett litet kåseri från Tunisiens sköna sol. Där piloterna frodas, skeletterna dallrar i hägringarnas skugga. Den fantastiska matt- och skinnjacksindustrin. Affärerna där man säljer samma skinnjacka två eller kanske tre gånger. Varför inte avrunda med en kameltur i den arla morgonstunden, väl inlindad i en illaluktande gasbinda, med hål för de rödsprängda ögonen. Du får gärna en bild av mig om du piper till
  kram
  Mannen det svänger om
  pappa B

 • Helena skriver:

  Ja, du har rätt. Dags att bli lite glad och rolig igen. Det är dom hemska mörka vintrarna här uppe som gör att man blir dyster och svartsynt.

  Skicka gärna en vacker utrikesbild – så kan jag lägga in den.

  Idag har jag varit och hälsat på min lilla älskade mamma; och vi kramas och klappar om varandra – och jag fortsätter att vara förtvivlad över hur kommunen misskött sitt uppdrag när mamma fick god man.

  Pengar som hon gnetat och snålat med; inte unnat sig själv någonting; dom pengarna ska nu göras slut på för att betala gode män och höga vårdavgifter.

  Medan vi ger försörjningsstöd till andras familjer och ungar; så har jag inte råd att ge en spänn för att stödja min egen son.

 • Leif skriver:

  Surfade runt och läste på om turerna kring Liza Marklund, Mia och mannen med de svarta ögonen.

  Vilkas liv är det som har kvaddats pga av det hejdlösa skarvandet, för att inte säga ljugandet? För inte kan väl en kvinna som får kyssa Mona Sahlin ha fel? Är det en av de bakomliggande orsakerna som lett till att polisen ofta satsar sina resurser på alldeles fel saker?

  Ifall Liza retar upp sig på någon man, hur lätt vore det inte för henne att sedan som hämnd ljuga ihjäl hans liv?

  Sensmoral: Vad mer gott kommer det ut av ett hejdlöst skarvande än att somliga orättfärdigt fodrar sina plånböcker?

 • Helena skriver:

  Karin Berg;
  Jösses, vad oartigt av mej; det här borde jag ha skrivit för länge sedan; tack så jättemycket för din vänliga kommentar.

 • Leif skriver:

  Var utomös en sväng till Tomelilla. Fick med mig två av Pierre Bourdieu’s läsvärda böcker ”Moteld” och ”Om televisionen” utgivna på Brutus Östlings förlag. Att läsa på vägen hem.

  Och läste gjorde jag. Kom även i intressant samtal med en äldre svensk man om innehållet i Bourdieu’s böcker. Han gillade att läsa. Eftersom han numera var en pensionerad rådman hade han massor av tid över för sitt stora läsintresse. Han var på väg till Odense liksom mig. Jag frågade då ifall han hade läst Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl.

  - Ja, det hade han och från början uppfattat dem för att vara sanning. Först efterhand hade han förstått att det nog inte var så. Men det var då det ty under tiden hade det i hans tingsrätt hunnit passera ett antal fantasifulla ärenden som han hade dömt i, påverkad av innehållet i Liza Marklunds böcker. Om det var rätt eller fel visste han inte, men genomgående minskade motparten, mannens trovärdighet pga Liza Marklunds s.k ”faktaböcker”. Det hade han dåligt samvete över.

  Vilket inte var särskilt svårt att förstå.

  - Skall domare överhuvudtaget få läsa böcker, tidningar och se på tv? De kan ju riskera påverkas att tolka osanningar som sanningar.

 • Helena skriver:

  Leif: Pierre Bordieu är super. Synd att han dog.

 • Leif skriver:

  Pierre Bourdieu ledde mig på spåren till sanningen om Liza.

  De notoriska lögnarnas kuttersmycke?

  Kan det vara så enkelt att Liza faktiskt inte ljuger medvetet, men att hon gärna vill vara till lags och hjälpa? Dvs bara är ett kuttersmycke särskilt när hon sett att det är ett vinnande koncept som ger pengar.

  Att småljuga, skarva och smälla i folk blå dunster är vad Liza Marklunds affärskoncept handlar om, men hon inser det dessvärre inte själv eftersom det sedan barnsben är hennes förnämligaste sanning.

  Så sent som i lördags skrev Liza i sin Expressenkrönika om hur Stockholm Stoners förlorade oskulden.

  ”… Topplistan, säger jag, då måste ni ju sälja massvis med skivor!
  - Den veckan vi låg på 13 plats sålde vi sammanlagt 379 exemplar, säger han.
  Jo, han upprepar antalet. 379 exemplar.
  Mer behövs alltså inte för att få en försäljningssuccé i skivbranschen i Sverige, år 2009.

  Däremot hände något annat intressant när skivan hamnade på topplistan. Den hittade verkligen sin publik – men inte den som betalade.
  Johan surfar runt och visar på ett par, tre olika fildelarsajter. Raskt räknar vi ihop över 80000 illegala nedladdningar av gruppens skiva. 80000!”

  Hur väl passar verkligheten med Lizas version av sanningen? Se bild.

  Dvs mycket illa.

  Att någon lyssnar på en gratislåt via Myspace är inte detsamma som en illegal nedladdning. Vi bör inte glömma Lizas täta umgänge med politiska toppar och andra notoriska lögnare. Att alltför många av dem helt saknar tekniskt sinnen framgår av Tomas Bodströms egna ord i sin blogg Bodströmssamhället (f.ö ett namn som är myntat av bloggaren Oscar Swartz. Har han fått någon cred för det?)

  Bodström:
  ”… Nej, det jag är orolig för är tekniken. Allt verkar så krångligt med användarnamn, lösenord och rubriker. Det är inte så länge sedan jag lärde mig maila och skicka sms. Aldrig någonsin har jag kunnat spela in i förväg på video och när jag ska sätta på dvd:n måste jag ropa på något av barnen. Att vara en teknisk idiot är kostsamt också. För några veckor sedan åkte jag och tankade. Jag tyckte det gick trögt att pressa in bensinslangen, men efter att tagit i ordentligt gick det till slut. Sen kom jag bara tvåhundra meter med bilen fulltankad med bensin – min dieseldrivna bil tvärstannade. Två timmars väntan på bärgningsbil och 15.000 kronor fattigare! Nu begränsas tyvärr inte mina misstag till tekniken.” / Slut citat.

  - Nä, vi är flera som vet det.

  Vem i bekantskapskretsen om inte Liza ropar de notoriska lögnarna på när de vill förstärka sin version av sanningen?

  I fallet med Stockholms Stoners finns intresset av att skuldbelägga andra för nedgången. Bakom dem står musikindustrin och vissa politiska intressen. Med fallet Mia i Arizona är bilden varför lite mer diffus, men det finns politiker som har byggt sina karriärer på Mia. Förutom att några inklusive Liza har tjänat en väldans massa pengar.

  Här är i vart fall en bild på när Liza kysser Mona Sahlin vid en gay-gala. Allt för att exponeras.

  Kuttersmycket Liza lever i ett lönsamt symbios med lögnare. Där bägge parter drar nytta av varandra. Så enkelt kan det vara.

 • Helena skriver:

  Ja, du Leif det där med att betrakta sig själv som teknisk idiot; det är något som jag får medge att jag delar med Bodström.

  Att granska Lizas utspel i den här frågan det är något jag med varm hand överlåter till dej och grabbarna på Hax´ blogg att ta hand om.

  Och du har ju redan länkat dit; så då behöver inte jag göra det :)

 • Helena skriver:

  Mja, Leif; jag skulle nog inte hävda att Lizas Marklunds affärskoncept är att ljuga, skarva och smälla i folk blå dunster.
  Jag har inte tillgång till vad som är sanningen kring hennes böcker.
  Däremot så föreföll ju storyn om grodmannen inte särskilt väl undersökt; men den betraktar jag mer som en pikant liten ”vandringssägen”.

  Jag befinner mej fortfarande i stor ambivalens vad gäller den stora debatten kring Liza Marklunds böcker.

  Faktiskt så är jag rätt trött på hela affären; kan tycka att det finns frågor som är betydligt mer angelägna att diskutera än deckarförfattare som är mångmiljonärer.

 • Leif skriver:

  Vandringssägen? Hur menar du? Visst befinner sig Lizas verklighet och sanning väl så långt ifrån verkligheten för de allra flesta, ekonomiskt oberoende som hon är?

  Liza är förvisso ingen politiker men hon har somligas öra. Umgås med t.ex den tekniskt handikappade Tomas Bodström (enligt sina egna ord). Läs mer Alternativ till Bodströmsamhället. Eller läs mer i Bodströms egen blogg.

  ”… Vad roligt det var att börja blogga, att jag inte har gjort det tidigare. Och vilka reaktioner. Pang-pang-pang. Smart vinkling att koppla ihop mitt erkännande om att jag är en teknisk idiot med lagar om teknik.”

  Vid det här laget känner vi alla till Bagdad-Bob. Men har det svenska samhället trots frånvaron av amerikanska krigshandlingar verkligen behov av lögnaktiga språkrör? Eller upplevs den amerikanska kulturinvasionen som högst påtaglig och därför får Liza anses som högst okey för att bjuda folket på en stunds gratis underhållning under de bistra tiderna?

  Det är där jag menar den politiska gargoylen sitter som berör oss alla.

 • Leroy skriver:

  Trevligt att man hittat ända upp till Norrland då man letar efter sanningar eller uttalade agendor som saknar förklaringar.

  En fråga. Finns det saker som skrivts på nätet eller måste man blädra i arkivenför att hitta det som Liza skrev som färsk Journalist efter sin utbildning vid Kalix Folkhögskola?

  Finns det anställda kvar som hon arbetade med?

  Fundrar så klart på om åklagaren saggt det han påstods saggt i så många år och om de vid tingsrätten eller tidningen kommer ihåg allt detta som ev. låg till grund för Agendan och agerandet i den vidare journalistiska karriären.

  Tycker NSD på nätet  är jättebra…  Tippsat många av mina kamrater om Westrins sidor om fiske.

  Fick tippset om dig av anders på Monica A´s sida efter fråga om åklagare som bidragit till agendan och påståtts varit starskottet till engagemanget. Även om det alldrig blivit klarlaggt. Vilket jag hoppas´det blir.   

  Bättre fråga en gång för mycket än en för lite.

  Leroy

 • helena skriver:

  Hej Leroy.

  Den gamla grodmanshistorien finns nog bara att läsa om i papperstidningarna.  Det är många år sedan; tidningen lades inte ut på nätet på den tiden.

  Jag tillhör inte NSDs redaktion längre; slutade min anställning där för några år sedan.

  Den här bloggen är min absolut privata.

  Vi är flera som arbetat tillsammans med Liza; bland annat jag.
  Jag har inget ont att säga om henne som person; jag tyckte hon var reko.

  Däremot har hela den här mediestormen gjort att jag blivit väldigt ambivalent till vad jag ska tro.

 • [...] norrländska socialdemokraten där hon gavs förstasidesplats att brodera fantasifulla historier om blodiga ryska grodmän på oväntat besök i Törefjärden. Det var så Liza fick uppmärksamhet i Stockholm och kom att importeras till [...]

 • [...] Newsmill backar sveriges tidigare ÖB Bengt Gustafsson upp Liza Marklund! Apropå den blodige grodmannen som dök upp i Törefjärden. ”GRODMAN SKÖTS – försvann blödande ner i [...]

 • [...] tillägg vill jag citera journalissan Helena Viita som skriver i sin blogg om NSD’s nattschef Sonia Wikströms reflektioner över vad som [...]

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>