Är jag verkligen medlem i socialdemokraterna?

Eller har jag glömt att betala medlemsavgiften?

Det är visst Framtidsdagar i Västerås; jag är definitivt inte inbjuden.

Jag har definitivt inte heller fått någon rafflande information om programmet för Framtidsdagarna; förutom det jag själv sökt fram via bloggarna.

Det kom ett mail med torftig information; och med ett tips om att Framtidsdagarna kan följas via twitter.

Måste s-medlemmar vara IT-utbildade för att kunna följa den politiska debatten?

Och – för övrigt – vad ger mini-twitterbudskap för insikter.

Någon hade exempelvis skrivit; Framtid kräver rättvisa – och du är inbjuden.

Nej, jag har aldrig känt mej så lite inbjuden någonstans!!

Förra veckan så blev jag förstås faktiskt inbjuden när Luleås kommunalråd Karl Petersen hade mottagning i Kulturens Hus på sin 60-års dag.

Jag har aldrig sett så vackra blomsterarrangemang; och ett sådant överflöd av blommor i hela mitt liv.

Lite symboliskt tycker jag nog det blev; när paret Petersen lämnade mängder av de vackra blomsterarrangemangen i Kulturens Hus – för allmänheten att glädjas åt.

Inte minst eftersom Karl Petersen varit den som politiskt drivit frågan om att fixa ett Kulturens Hus till luleborna.

Nåja, när jag var där så såg jag i alla fall ett par trogna s-partikvinnor -  som har vad jag antar anses vara ganska ”väsentliga”  politiska uppdrag.

Jag tänkte att jag möjligen skulle sätta mej där.

Jag blev varken hälsad på; eller tilltalad; utan fick bara beskedet att vi ska just gå.

Senare under den här mottagningen hittade jag kaffet; jag tog min kaffekopp; letade efter en plats; och såg än en gång ett par partikamrater sittande vid ett närbeläget bord.

En av dom var för övrigt den kvinna som tidigare sagt att hon just skulle gå.

Det fanns en stol ledig vid deras bord;  så jag satte mej ner.

Och upptäckte att jag inte fanns.

Inte en hälsning; inte ett ögonkast….

De tre kvinnorna vid bordet fortsatte att prata med varandra; utan att vare sig låtsas se eller notera att ytterligare en person just slagit sig ner vid deras bord.

Vid det här bordet satt så självgoda socialdemokrater; att de inte ens hade ansetts ha behov av att gå grundkursen i vett och etikett.

Eller var det jag såg möjligen ett flagrant exempel på vad s-kvinnorna initierat beskriver som härskartekniker?

I min bokhylla har jag en liten folder som s-kvinnorna tryckt upp för många år sedan.

Och som jag fick någon gång när jag var ute på uppdrag som journalist; på den tiden blev jag minsann hälsad på; då kunde jag ju möjligen vara till nytta som massmedial budbärare.

I den här lilla foldern lär s-kvinnorna i alla fall ut de fem härskarteknikerna och uppmanar till att lära sig dessa på sina fem fingrar.

En av dem heter osynliggörande.

Så här står det i s-kvinnornas folder:

”Denna ordlösa härskarteknik är den som tillämpas då folk(läs män) inte lyssnar på vad du har att säga, då de börjar bläddra i papper, tala med varandra eller går på toaletten istället….Osynliggörandet är en förödande härskarteknik. Den som inte blir sedd eller lyssnad på känner sig förminskad och betydelselös och väljer kanske ogärna att fortsätta sitt engagemang för förändring. ”

Jag blev så klart tvärförbannad; flyttade min stol till ett bord intill; och fick ett väldigt trevligt och humoriskt samtal; med många skratt; tillsammans med en vänsterpartist och hennes man.

Så det som var tänkt som en liten symbolisk uppvaktning; slutade istället med att jag blev både ledsen och förbannad.

Jag blev inte på gott humör förrän jag kom till kulturnämndens sammanträde nästa dag.

Där syntes jag faktiskt.

Framtidsdagarna tycks dock inte vara något som är avsett  för en vanlig sketen medlem eller ersättare i socialdemokraterna;  det gäller att vara en fena på Internet och Youtube för den som vill hänga med i debatterna.

Eftersom jag inte känner mej delaktig i Framtidsdagarna så gick jag istället och lyssnade på folkpartisten Nyamkbo Sabuni när hon besökte Kulturens Hus i fredags.

Efter hennnes tal – och den efterföljande debatten – så hamnade jag i intressanta samtal med en folkpartist och politiskt sakkunnig vid regeringskansliet; en riksdagsledamot för vänsterpartiet och en politisk ersättare för folkpartiet.

Så vi kvinnor knallade iväg tillsammans  och fick  ett par trevliga timmar tillsammans med samtal om både politik och annat.

Information om Framtidsdagarna får jag väl fortsätta att söka via bloggarna.

Månne skulle det finnas utrymme på Framtidsdagarna för att lägga in ett litet seminarium om vett och etikett – och kanske också en liten avprogrammeringskurs om härskartekniker?

Kommentarer (37) »

 • pappa B skriver:

  Kära kamrat Viita. Är man så urbota dum att man blir medlem i socialdemokratiska partiet får man faktiskt skylla sig själv om man hamnar i ett utedass långt ute på landsbygden. Utan kommunikationer med världen i övrigt.
  Du, min vän, som Är utbildad, ej suttit på dårhus eller varit intagen för kraftfullt mjssbruk av snus, vin, sexuella trakasserier eller pillat på små pojkar, under din livstid, borde veta bättre än att gå med i ett parti som arbetar under namnet socialdemokraterna!.
  Nu kan du sitta där med skägget, förlåt brösten i postlådan och tycka att skorna är för trånga. Länge leve det fria roliga, fruktansvärt bedrövliga landet Sverige. Med eller utan stadsminister eller finansminister (med hästsvans)
  Jag emotser ett medgivande från det socialdemokratiska partiet att de anammar min gode vän, rödstrumpan Helena Viita som betalande medlem i detta spökernas galleri.
  pappa B

 • HelenN. också S-kvinna och drabbad skriver:

  Helena,

  Jag känner verkligen igen mig i hela din beskrivning. Själv fick jag en gång för tre år sedan av våra S-Systrar höra att: ” Här tar man inte plats ,här ger vi plats!”. Inte bara gudarna även ”gudinnorna” vet hur ILLA vi S-kvinnor behandlar varann.
  När det gäller vett och etikett vill jag verkligen påstå att S-kvinnor vinner högsta prisen i brist på vett och etikett eller att icke behärska det minsta vett och etikett. De har inte heller ambitionen att ta till sig något bra. För de kan allt och de vet bäst! Åtminstone de S-kvinnor jag hittills träffat.

 • Helena skriver:

  HelenN:
  Det var det jävligaste jag hört: Här tar man inte plats; här ges man plats.
  Det låter som ett ingrott hierarkiskt tänkande: Usch.

  Kan det ha varit så att du upplevdes som ett hot för de som gjort politiken till en karriärväg – och som ansåg att de minsann pissat in sitt revir långt före dej?

  Hade du inte haft partibok tillräckligt länge, du heller?

  Ett parti som säger sig vilja vinna ett val; får nog bli bättre på att ta tillvara människor som har både samhällskunskap och engagemang.

  Vad gjorde du?

  Tappade s-kvinnorna en duktig och engagerad kvinnlig resurs?

 • Helena skriver:

  PappaB:

  Betalande medlem i detta spökenas galleri!!!

  Du är som vanligt en mästare i kärnfulla formuleringar.

  Fast lite spöklikt blir det förstås när man förväntas hålla sig uppdaterad om partiets politiska debatt genom att ta del av meddelanden som är högst en mening långa – på twitter.

  Meddelanden som väl egentligen bara är ett slags politikens Hänt i Veckan; och som låter oss veta vilka som är på Framtidsdagarna.

  Som sagt några politiska insikter ger dom knappast.

 • Först tyckte jag du lät som en gnällkärring, allt det där om twitter och att det varit för dålig information, men när jag läste vidare så ändrade jag mig. Har hört liknande beskrivningar, och det kanske har att göra med ett långvarigt maktinnehav och skapandet av en politisk klass att göra, jag vet inte. Det kan finnas andra förklaringar också, men tror du har rätt när du beskriver politiskt aktiva på den andra kanten som lite mer öppna och generösa mot ”främlingar”. I borgerliga partier är de inte sig själva nog på samma sätt.

 • Björn Andersson skriver:

  Hej, ett mycket bra inlägg! Läs mitt svar på bloggen

 • [...] Viita skriver ett intressant inlägg om framtidsdagarna i Västerås. Helena är partimedlem och bor i Luleå men tycker inte att hon [...]

 • Hanna skriver:

  Vilket bra och viktigt inlägg. Jag har själv tänkt i stort sett samma tankar som du skriver här.
  Har nog under min tid i politiken gång på gång blivit utsatt för samtliga härskartekniker, både från kvinnor, men framförallt män, i mitt eget parti och utanför.
  Det ska naturligtvis sägas, inte från alla, inte alltid, men tillräckligt ofta och återkommande.
  Har i och för sig talat med andra kvinnor och män från andra partier och det är inte är det minsta bättre där…
  Men man kan ju tycka att vi som står för solidaritet och rättvisa ska vara lite bättre mot oss själva.

 • HeleN. skriver:

  Nej ,jag lämnade inte partiet men sorgset och vemodigt hör jag mycket negativt om mitt parti och ser hur vissa kvinnor även fortsättningen utövar makt över andra kvinnor. Jag har mina rötter annan kultur och det verkar som om socialdemokraterna här har patent på hela socialdemokratin och ingen kan någonsin blir lika om inte mer socialdemokrat än de. Och det hela gör inte saken lättare att man har bättre meriter och en akademisk bakgrund och är omtyckt bland de äldre människorna i partiet. Vad var det nu den hette?.. Javisst ja JANTELAGEN! Så är det!

 • Ingela skriver:

  Jag har väldigt svårt för generaliseringar, som i Damkonfekts kommentar ovan, att ”kvinnor gör så mot varandra”. Det händer att såväl kvinnor som män gör dumma saker mot varandra, i både partipolitiska och andra sammanhang och det är alltid lika tragiskt.

  Det är verkligen sorgligt hur du, Helena Viita, upplever att du blivit bemött och jag hoppas att det inte fortsätter så. Själv är jag en tämligen passiv medlem i min lokala s-kvinnoförening men de gånger jag kommit till möte har jag blivit varmt välkomnad och haft alla möjligheter att delta i diskussionerna. Men ett parti blir vad vi gör det till och det är bara att uppmuntra och uppmana alla s-kvinnor att tänka över hur vi beter oss mot varandra.

  Respekt och hänsyn är grundläggande, det ska väl inte vara så svårt att komma ihåg?

 • Hej Helena,
  tack för trevligt samtal med Dig vid fikat i Kulturnämnden. Och kul att Du ringde mig på mobiltelefonen trots att jag först när jag ringt av förstod vem jag pratat med. Telefonsamtalen är inte alltför många.

  Inte för att jag vet vilka kvinnoklubbister Du pratade med men om det var kvinnor Du kände sedan tidigare och från Din egen kvinnoklubb då tycker jag det var dåligt.

  Sedan tvärt om vad De sagt till Dig så handlar det om att ta plats. Det är något jag lärt mig. Härskarteknik har jag upplevt i vårt parti men även i andra sammanhang men det gör mig ännu mera envis och gör att jag skriver ännu flera motioner till kongresser.

  Härskartekniken används även i arbetslivet. Härskartekniken används också i ideella föreningar.

  Vad det gäller Framtidsdagarna visste inte heller jag att De var nu och i Västerås. Jag visste inte heller att alla var inbjudna. Först när jag började läsa om att det var Framtidsdagar så insåg jag detsamma som Du och började leta på nätet och läsa i bloggarna.

  Det är tråkigt det Du beskriver men vi får börja ta mera plats och ignorera dem som använder sig av Härskarteknik och försöka att inte använda densamma själva.

  Bra inlägg!

  Kram från Eva

 • Cecilia skriver:

  Jag tror precis som du att vi behöver bli bättre på att ta emot människor i Socialdemokraterna, men nu var väl inte Karl Petersens födelsedag ett partiarrangemang? Jag var själv där, folk kom och gick. Reste sig och satte sig.

  Jag tänkte nog inte att jag gick dit som politisk företrädare för att ta emot partikamrater. Utan som mig själv, så jag hejjade inte heller på alla som satte sig vid bordet där jag satt. Jag måste fråga visste alla de som du satt dig med att du är medlem? Känner dom dig? I sådana fall tycker jag det var ytterst otrevligt, eller hade ni pratat tidigare?

  När jag själv är på ex café och folk slår sig ned vid samma bord drar jag inte automatiskt in dem i samtalet som jag har med mina vänner.
  Det skulle kännas konstigt för mig.

  Brukar du gå på s-föreningsmöten?
  I min S-förening informerade ordförande om framtidsdgarna på ett möte. Om inte din ordförande tagit upp det så tycker jag du ska prata med honnom/henne tycker jag.

  Själv har jag haft den fantastiska turen att bli mycket väl emotagen, uppringd, inbjuden och informerad. Både på möte och via mail.
  Men det fungerar inte överallt uppenbarligen. Och jag tror vi behöver bli mycket bättre på att ta hand om varandra. Får man vara nyfiken och fråga vad du själv gör för att välkommen människor till Socialdemokraterna, det kunde vara bra med lite tips om vad du tycker man ska göra.

  Mvh Cecilia

 • Cecilia tar upp flera frågor som tål att diskuteras. Även jag var på Karl Petersens födelsedagsfest och ansåg inte att jag gick dit som partimedlem utan som en person som ville hylla Kalle för att han är en medmänniska som jag gillar.

  Träffade flera personer från andra partier som jag hejade på och samtalade med, person från vårt eget parti som jag pratade med såväl från Luleå som från andra städer och orter i Norrbotten, från landsting och från kommunpolitik. Satte mig vid ett långt bord och pratade med två herrar, en socialdemokrat/representanta från en ideell förening och en ordförande från en ideell förening. Vi pratade gamla båtar, kulturfrågor och hur frågor lyfts upp i politiken.

  Får en fundering, kanske skulle vi då och då behöva träffas privat vid olika arrangemang och presentera oss för varandra när vi träffas och för andra?

  En sak som jag möter i bland på partimöten är människor som frågar frågor utan att presentera sig och då får jag funderingar och måste fråga mig fram VEM VAR DET DÄR!

  Med många medlemmar är det inte alltid lätt att veta namnet och vem människorna är?

  Men vi måste verka för att det här blir bättre. Härskartekniker är något som jag inte gillar. Emellertid vet jag inte alltid ifall jag faller in i detsamma själv utan att vara medveten om det.

  En sak som jag har reagerat mot är rökpauserna på olika möten. Ifall det är många som röker och jag inte röker då hamnar man ofta utanför.

  Eva

 • HeleN.Också S-kvinna och drabbad skriver:

  Jag tror starkt på kvinnors maktövergrepp på andra kvinnor. Tyvärr,tyvärr är det förekommande oftare än vad vi tror, även om undermedvetet.
  En före detta pojkvän till mig befarade för länge sedan att jag och hans före detta flickvän som också hette Heléne och hade länge varit politiskt aktiv skulle någon dag hamna i konflikt. Själv såg jag inte det på det sättet och detta på grund av stark självkännedom och självkänsla hos mig själv. När jag tog upp det med Hélene som senare blev min väninna tyckte hon att jag hade rätt i mitt resonemang om mitt starka och inbyggda självkänsla men efter en minut fundering vände hon sig till mig igen och sa ,.. Jodå , om du trampar mg på tårna i politiken.! Då förstod jag var jag hade henne.,Alltså om jag inte följde hennes linje någon gång så var det kört …Senare efter att jag hade genomskådat henne och hennes kontrollbehov, och efter ett sansat samtal och avskedstal avslutade jag relationen med henne helt . Jag antar att mitt sansade sätt och min ärlighet tärde enorm på henne. Det tog inte mer en vecka och hon lämnade alla sina uppdrag.

  Jag hyser ingen agg mot henne , jag provade också min makt fastän på ett hederligt och positivt sätt ,utan att mobba henne eller utesluta henne i smyg. Än idag kan jag tänka på henne som en ganska stark ”politiker” men tyvärr visste man aldrig var man hade henne, det fanns en avundsjukan utan like hos henne, jag blev alltid glad över hennes framgång men då visste jag inte att hon betraktade mig alltid som rival och inte som en väninna eller med(s)yster.

 • Helena skriver:

  Björn:
  Jag har aldrig varit så dåligt informerad om vad som händer i det socialdemokratiska partiet som nu när jag blivit medlem. Som anställd journalist – och icke-medlem i något parti – visste jag mycket mer om vad som pågick i partiet.

  De slutsatser jag drar av detta är: Socialdemokraternas elit är mycket mer måna om att själva synas i medierna – än att ta vara på medlemmarna i partiet.

 • Tack Helena!
  Tack för att du tar upp dessa problem. För jag tror att det handlar om att det uppstår en intern hierarki inom rörelsen, där de som har ”ansvarsfulla poster” ser sig som viktigare än de som ”bara” är en ”simpel gräsrot”. Inte konstigt att vissa ser vårt parti som pampigt, då vi behandlar varandra på det här sättet.
  Stå på dig!

 • Staffan skriver:

  Läste först din blogg med ett igenkännande och kände igen mig. Och lät mig nöjas med det. Så kom Björn Anderssons kommentar till den och jag läste nu igen din blogg och kommentarerna.
  Kan som du känna att Framtidsdagarna i Västerås var inte för oss alla utan för vissa förtroendevalda! Efter lite sökande fann jag info om dagarna och undrar över om det kommer en bra och användbar dokumentation från seminarierna som avhölls dessa dagar!

 • Helena skriver:

  Stig-Björn:

  Just så har jag upplevt det; att det finns en helt annan öppenhet; för att ta emot nya människor i de borgerliga partierna.

  Sämsta öppenheten har jag egentligen upplevt hos partier till vänster.

  En socialdemokrati som vill vinna ett val; bör nog vara mer öppna för att ta nya krafter i bruk än vad som tycks vara fallet idag.

  Den politiska klassen lever väldigt goda liv; generellt; jag har sett det på mycket nära håll.

  Champagnesocialister!!!

  De politiska rådslag som Mona Sahlin gör så stor affär av har jag främst läst om.

  Delaktig har jag inte varit.

  Det skapar inte något förtroende när hon säger att flera hundra tusen människor varit delaktiga i rådslag; som hållits vardå och närdå?

  Jag tror att jag varit delaktig i ett så kallat politiskt rådslag som hölls i den s-förening jag tillhör.

  Men var tog de åsikter som framfördes där vägen?
  Dom försvann tydligen i en stor mörk säck.

  Jag fick en inbjudan via mail till ett politiskt rådslag om kulturen; men hur var det tänkt att jag skulle kunna delta i det?

  Jag är övertygad om att jag kunnat bidra med åtskilligt; efter att ha arbetat som journalist i 30 år – är välutbildad och har goda kunskaper i samhällsfrågor.

  Men jag tillhör inte den politiska klassen och tillhör därmed inte den exklusiva socialdemokratiska klick kan delta i seminarier, framtidsdagar och gud vet allt – med god ersättning; gratis mat – och alla resor betalda.

  Vem skulle ha betalat mina utgifter för att resa ner till Stockholm och delta?

  Är det vad socialdemokraterna menar med demokrati: dvs en demokrati där det krävs god ekonomi för att kunna göra sina röster hörda i politiska rådslag.

  Det finns en stor klyfta mellan partiets politiska klass – och partiets underklass.

  Dessutom tror jag att partiets gräsrötter har mycket större kunskap om vad som sker i samhället än den politiska klass; som bara arbetar med politik; och som bara hinner göra studiebesök ute i verkligheten.

  Oavsett hur många platser socialdemokraterna får i demokratiska församlingar så innebär det inte någon ökad demokrati; när uppdragen koncentreras till ett fåtal personer.
  Samma personer sitter på det ena uppdraget efter det andra…
  Den så kallade representativa demokratin begränsas till allt färre händer.

  Och som sagt; jag hade bättre information om vad som hände i partiet när jag var anställd som journalist – än vad jag har nu som medlem.

  Enskilda medlemmar ska inte behöva sitta och googla på nätet för att hitta information om vad som händer vid något som kallas Framtidsdagarna.

  Framtidsdagar för vem?
  För den politiska eliten?

  Att Mona Sahlin skulle komma hit till Norrbotten; det fick jag läsa mej till i tidningarna; att människor i Gällivare var upprörda över att hon inte ansåg sig ha tid att komma dit; där många var starkt kritiska mot henne; det fick jag läsa mej till i tidningarna.

 • Helena skriver:

  Hanna:

  Jo, det är väl just så att den som går in i ett parti som säger sig står för rättvisa och solidaritet väntar sig att de värderingarna ska märkas i just det vardagliga.

  Staffan: Om Framtidsdagarna ska bidra till aktiv debatt och engagemang i hela partiet; så borde varenda seminarium vara tillgängligt på internet.
  Mona Sahlins twittrande skiter jag högaktningsfullt i; så länge jag inte ens får insyn i debatterna.

  Jag har inte blivit medlem i partiet för att jag längtat efter att ingå i Mona Sahlins fanclub; utan för att jag har ett engagemang i samhällsfrågor.

  Nima: Just det är ett bekymmer; om de som har samlar på sig många uppdrag anser sig vara lite förmer.
  Lika intressant är som sagt hur uppdragen fördelas? Av tradition, konvention och bekvämlighet…?

  Ingela: Jag måste få förtydliga; jag vet inte om de här kvinnorna är med i s-kvinnor; jag vet bara att de är med i socialdemokratiska partiet.
  Att jag var intresserad av att gå med i s-kvinnorna meddelade jag för många månader sedan; jag har ännu inte fått något inbjudan.

  Cecilia: Mottagningen var väl så klart för alla som ville komma. Men oavsett vid vilket bord man sätter sig; så tillhör det väl vett och etikett att man inkluderar en människa i gemenskapen; särskilt om man känner den personen.
  Just det här var en vanlig vardagshändelse; som väl främst kan tjäna som en liten tankeställare; om hur man tar emot människor som inte haft partibok i hela sitt liv.

  HelenN: Just det; jag tror det var just så den hette; Jantelagen.

  Eva: Kram på dej också.

 • Erik Laakso skriver:

  Helena, jag läste ditt inlägg och tyckte du hade vettiga poänger men när jag läser din senaste kommentar här så blir jag mer fundersam om en del av poängerna kvarstår.
  Du kritiserar rådslagen, jag förstår inte på vilka grunder. Det har varit öppet för alla som vill att delta, föreningar, privatpersoner, arbetarekommuner och vem som så önskar har kunnat vara med. På vilket sätt menar du att du varit exkluderad? I din hemförening eller AK ska du ha fått all nödvändig information om hur just du ska kunna bidra och om inte det fungerat har ändå all info funnits på partiets webbsida och i partitidningen AiP.
  Sedan säger du att ni haft rådslagsarbete i din förening, men då har det ju fungerat, eller hur? Att era resultat skickats in till rådslagsgrupperna borde ju vara självklart men du säger att de hamnat i en svart säck, hur då? Skickade inte din styrelse vidare era resultat?
  Jag tycker också du skjuter i blindo när du hävdar att man måste tillhöra någon slags politisk klass för att kunna åka på framtidsdagar. Det är vanligen så, i alla politiska sammanhang, att vi skickar våra representanter till sådant som sker centralt och sedan är det deras uppgift att arrangera lokala framtidsdagar och diskussionsmöten, dina företrädare har väl knappt kommit hem från Västerås ännu men menar du att ditt lokalparti inte sköter det?
  Om du vill bli utsedd av din lokala organisation är det väl bara att hugga i med det lokala arbetet och visa intresset så kanske de andra medlemmarna väjer ut dig att åka på framtidsdagar, kongresser och utbildningar, sedan blir det ditt ansvar att arrangera lokala arrangemang där alla hemma hos er får komma till tals.

  Om allt det som du tar upp stämmer så tycker jag det verkar vara problem på lokalplanet. I det här distriktet som jag bor i får vi kontinuerlig information, vi genomför rådslag och vi skickar representanter på olika saker som partiet arrangerar och det är inte heller svårt för nya medlemmar att få viktiga uppdrag och bli utsedda som representanter även om det givetvis är ”konkurrens” om platserna eftersom många anser sig ha mycket att bidra med.

 • Helena skriver:

  Det är som jag skriver; jag undrar var våra åsikter tog vägen; var finns återkopplingen.
  Var gavs återkopplingen?
  På Framtidsdagarna?

  Nej, jag har inte fått någon information om Framtidsdagarna; utöver vad jag skrivit tidigare.

  Det verkar som att du inte riktigt förstått vad jag skrivit.

  Nog finns det väl en politisk klass i partiet om det är en liten klick som deltar i de flesta sammanhang?

  Tycker du att deltagande i ett rådslag på ett enda tema – utbildning – är tillräckligt?

  Det tycker inte jag!!!

  Vem menar du att jag skulle ha gått till för att ha haft ekonomiska möjligheter att delta och i sann demokrati ha kunnat framföra mina åsikter vid det rådslag som hölls om kulturpolitiken i Stockholm?

  Det är väl solklart för envar – som inte sitter med många uppdrag – att det är väldigt stora skillnader i möjligheter till inflytande i det här partiet liksom – antar jag – i många av de andra.

  Nåja, jag fick information som intresserade mej mycket; apropå nationella minoriteter; när jag lyssnade på Nyambko Sabuni; och pratade med andra partiföreträdare vid det möte som hölls i Kulturens Hus i fredags.

  Sedan återstår väl att se vad som döljer sig bakom formuleringarna om revitalisering av språket för nationella minoriteter.

  Trevligt att du kommenterar för övrigt.

  Kanske du kan förklara för mej hur twitter fungerar; och hur man ansluter sig?

  mvh
  Helena
  som varken är datatekniker eller telefonoperatör.

 • Erik Laakso skriver:

  Återigen tycker jag det verkar som om det är ett lokalt problem. Har ditt parti på orten där du bor endast deltagit eller informerat om ett enda av rådslag som pågår? Personligen kan jag bara relatera till egen erfarenhet och där är det så att information om rådslagen kommit via mejl och brev och på varje partimöte jag varit på sedan initiativet togs.
  Därför min fundering om det är ett lokalt problem.

  Jag kan hålla med om att det är ett demokratiskt problem att det ofta är en liten, och samma, klick som har många uppdrag och deltar överallt. Kanske till och med att det handlar om en politisk klass. Det är något som vi medlemmar är de enda som kan ändra på. Jag har hört liknande synpunkter både lokalt och på andra håll men känner inte till mer än ett enda försök att göra någon ändring på det. Tvärtom jamsar de flesta av oss med av ren bekvämlighet.

  Jag vet inte vilket möte i Stockholm som du relaterar till så jag vet inte hur den inbjudan såg ut men generellt så är det förstås så att de allra flesta möten som anordnas är möten man får bekosta eget deltagande med själv. Jag lägger tusentals kronor varje år på att åka på obetalda möten runt om i mitt närområde (som tur är inkluderas Stockholm dit för mig men inte ens dit åker jag gratis) men jag väljer bort intressanta möten bland annat i Göteborg, Skåne och Norrland eftersom jag inte har råd. Vem tycker du borde betala för mitt intresse att delta? Är sann demokrati att någon annan betalar för allt vi vill delta i? Det köper inte jag faktiskt men jag kan ju ha fel men då vill jag gärna se en modell för hur det borde fungera.

 • Erik Laakso skriver:

  Ann-Catrin Brockman har skrivit en väldigt bra guide till twitter:
  http://www.brockman.nu/blogg/?p=1373

 • Helena skriver:

  Erik:
  Det kan så klart – och mest troligt – finnas skillnader i hur det politiska arbetet bedrivs på olika platser i Sverige.
  Mina erfarenheter gäller bara Norrbotten; och främst då Luleå.

  För mej känns det lite problematiskt om endast de som är vid god kassa kan delta vid viktiga konferenser och seminarier.

  Då finns det en risk att deltagande, engagemang och politisk vidareutbildning blir förbehållen de som har god ekonomi.

 • Helena skriver:

  Erik:

  …Och det är ju åt helsike i ett parti som väl ska företräda människor i alla samhällslager; men väl främst de icke-besuttna.

 • Morfar Lasse skriver:

  Helena,

  Det du skriver är klokt och en välriktad kritik. Nu måste du bara se till att de som kritiken direkt berör får del av den. Jaga dina ”synskade partikamrater” i Luleå! Kräv ett svar via bloggen, av ”kärringar” och styrelsen i Luleå. Rör om rejält i grytan!

  Jag fick grepp om dagarna i torsdags! Via en avisering av ett besök i en blogg! Dagarna var till för folket som har förtroende uppdrag. Partiet borde ha begärt tankar och idéer ifrån direkt ifrån medlemskåren, speciellt de unga! Många medlemmar ”kan” inte prata via de förtroendevalda, de känner inte att de har förtroende för dem.

  Personligen sitter jag i sydöstra Spanien, som sjukpensionerad och förbannad på att partiet gör för lite! Formulerar sig för klent mot medlemskår och medborgarna! Partiet syns mera via internt gnäll, än ett väl formulerat politiskt budskap!

 • Helena, nu tycker jag Du är väl kritisk mot Luleå. Dina föreningar som har bedrivit rådslagsarbete har givetvis sammanställt synpunkterna på mötet och skickat in dem. Dessutom så brukar alla föreningar gå igenom föregående mötes handlingar och redogöra för vad som gjorts. Då har Du som medlem möjlighet att fråga. Detta förutsätter givetvis att man går på mötena.

  Sedan vad det gäller rådslagsinbjudan som skickades ut på e-mail till Dig om bl.a Kulturen. Det förutsatte att Du tog del av rådslagsarbetet genom att slå upp det och ta fram det. Sedan hade Du möjlighet att också lämna enskilt svar. Det framkom av Ditt e-mail med inbjudan till Dig.

  Sedan vad det gäller möjligheterna att resa till olika arrangemang. Ekonomin i Luleå Arbetarekommun är inte sådan att vi allihopa som vill resa kan få finansiering av våra resor. Jag har trots lång och som det heter trogen tjänst inte fått några pengar för att resa. Jag tillhör dessutom två förbund som när de reser sjäva får finansiera sina resor och där vi lägger ut mycket egna pengar. Egna pengar är något som vi alla som är politiskt aktiva alltid får tillskjuta för att kunna delta. Jag bor 2,5 mil söder om Luleå och får givetvis alltid betala bensin för 5 mil när jag skall på något som bedrivs i centrala Luleå. På samma sätt är det givetvis ifall jag skulle ha deltagit i Västerås att jag hade själv fått betala resa och uppehälle dit.

  Alla medlemmar har möjlighet att delta i representantskapen och det också ifall man inte är repskapsombud. Du har rätt att ställa frågor och att ta upp frågor och lyssna och allt vad som försiggår på dessa möten.

  Välkommen till Måttsunds Bygdegård (ovanför dagiset i Mättsund och skolan i Måttsund) kl. 18.30 där kvällens möte kommer att handla om arbetslöshet och tillgången till jobb.

  Om Du går in på Luleå AK:s hemsida så hittar Du mycket information. Kan Du göra via http://www.s-info.se. Där kan Du också hitta Socialdemokraterna i Norrbottens hemsida. Där finns också Norrbloggen som innehåller information från riksdagsfolket.

  http://www.s-info.se hittar Du också Stadsviken-Malmuddens hemsida.

  Det finns också en hemsida för Kvinnoklubbarna i Norrbotten.

  Information finns det ifall Du söker på nätet. Du kan också kontakta IA Uvberg-Nordell som är ombudsman vid Luleå Arbetarekommun, tel. 0920-890 29

  Och till Er alla som får en dålig bild av Luleå så vill jag säga att Luleå har en mycket bra verksamhet och det mycket vare att vi har bra partigrupper.

  Om vi inte hade arbetat så bra som vi gjort inför föregående val så hade vi aldrig gått framåt som vi gjort i Luleå. Vi arbetar mycket med utåtriktad verksamhet i valstugor etc. Sådan information finns hos oss dels i resp. föreningar, dels hos Arbetarekommunen och på hemsidan för Arbetarekommunen, dels på föreningshemsidor, dels via ordföranden och vice ordförande i resp. förening och givetvis är alla välkommen att delta i partiarbetet. Men som Ni alla vet så är det ingenting som är gratis ifall man vill åka på någonting utanför Luleå. mm.

  Så den här kritiken mot Luleås verksamhet är inte helt relevant. Det handlar också om att ta sig fram där informationen finns samt som Cecilia skrev så måste man gå på mötena och göra sig känd.

  Detta är information till Er alla som kritiserar Luleå.

  Visst – ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.

  Men människor måste också själva delta på mötena och söka informationen och be om informationen, läsa det som skrivs osv.

  Och det där med rådslagen som Du skrev Helena det stämmer inte.

  Eva

 • Helena skriver:

  Instämmer i kritiken om att partiets politiska budskap är luddigt.

  Ja, jag förstår att dagarna var till för de som har förtroendeuppdrag; dvs samma människor som åker på alla kongresser och seminarier.

  Vi övriga får leta oss fram via bloggarna.

  Alla hittar inte i bloggvärlden – och dom får väl klara sig utan information då antar jag.

 • Helena, även vi som har politiska uppdrag i övrigt får söka informationen.

  Det är ingen gräddfil för oss. Informationen finns vid möten, på hemsidor, i annonser osv.

  Kram Eva

 • Helena skriver:

  Naturligtvis stämmer det jag skrivit om rådslagen.
  Jag brukar faktiskt inte hitta på saker.

 • Helena skriver:

  Dom två blygsamma politiska uppdrag jag har som ersättare – innebär att jag befinner mej på samma nivå som vilken vanlig medlem som helst.

  Och om jag känner så begränsad möjlighet till inflytande; och får så begränsad information; så utgår jag ifrån att det ser precis lika illa ut för medlemmar generellt.

 • Morfar Lasse skriver:

  Helena,

  jag har idag lärt mig en sak ifrån partiets hemsida.
  Du är inte medlem! Du är en ”supporter”!

  Vet inte partitoppen vad ”supporter” betyder. Det är en som stödjer, men inte betalar medlemsavgift, enligt ordboken. Men till partiet söker man supportrar och inte medlemmar. – Supportrarna stängs däremot helt ute. Vi som inte har tillgång till någon förening, har ingenstans att vända oss! Det finns inte någon kanal för ”supportrar” utanför organisationen. Vilket måste ge negativ verkan inom organisationen.

  Skakar du om partiet inifrån, så ska jag göra det utifrån.
  Vi måste bli bättre till nästa år på allt!

 • Ikväll har vi haft representantskap om arbetslöshet med information och samtal, diskussioner vid fikabord och öppen diskussion. Där fanns jättemånga medlemmar med, inte bara repskapsombud.

  Detta möte har utannonserats i massmedia, på Luleå AK:s hemsida osv.

  Helena har fått personlig inbjudan av undertecknad till detta möte på morgonen i denna blogg. Helena är ingen supporter, hon är medlem i en S-förening och i Luleå AK Hon har två ersättaruppdrag som hon själv skriver.

  Information finns att tillgå på såväl Luleå AK:s hemsida, Norrbottens Socialdemokraters hemsida, Stadsviken-Malmuddens hemsida osv.

  Vad det gäller inbjudan till rådslaget om Kultur så har Kulturnämnden i Luleås medlemmar fått personlig inbjudan via e-mail. Detta kunde var och en göra personligt eller i grupp. Det gjordes genom att klicka på bifogade länkar där information lämnades.

  Som medlemmar, supportrar, förtroendevalda m.fl. så söker vi information via de länkar som finns, representantskapet är ett utmärkt forum att få information och begära information vid, nämndens S-grupper kan ge information ochså i andra frågor än de frågor som dessa står för osv.

  Det finns många vägar. Och inte att förglömma vårt kansli i Arbetarekommunen.

  Med detta avslutar jag denna diskussion och debatt.

  Den som är förtroendevald måste själv också ställa upp och söka information.

 • Leif skriver:

  Något som jag undrar över är om det s-politiska egotänket ”om att vi gör aldrig fel, bara utomordentligt rätt” står i paritet med avståndet till självgodhetens högborg nr 1 – Piteå?

 • Helena skriver:

  Jo, du Morfar Lasse. Vi får nog skaka både inifrån, utifrån – liksom ovanifrån och underifrån.

  Det där reklaminslaget med supportrarna skymtade förbi någon gång; det slags inslag som jag knappast tror skulle fånga min uppmärksamhet; eftersom jag trodde att det var en fotbollsmatch.
  Och eftersom jag saknar allt intresse för fotboll så stänger mitt huvuds intake automatiskt av när det handlar om fotboll.
  Fotbollssupportrar, fotbollsmiljöer, fotbollsskrän är kanske inte ett garanterat vinnande tänk för det feministiska partiet S.

  Och som sagt; vem ska dom vara supportrar åt; en liten politisk grädda?
  Som jobbar på planen.
  Och i bästa fall dessutom gör mål.

 • Eva Olsson skriver:

  Du är skriver *väl avvägt* i dina inlägg. Detta var ett mycket bra sådant – många kommentarer. Här får du en till.
  Delar inte dina negativa erfarenheter men har fortfarande en del svårigheter med att orientera mig bland all information. I början av medlemskapet famlade jag och samlade på mig massor *bra-att-ha-saker* i datorn och på varenda *avställningsyta*. Nu städar jag bort en del varje dag. Det positiva har ändå varit att när jag sökt kontakt upptäckt en massa partikamrater som lyssnat/läst och svarat. Uppskattningsvis har det inte fungerat i mindre än 5% av de kontakter jag tagit.
  *Ingen ser väl henne som en konkurrent eller som ett hot?* ???
  Har bara några få års erfarenhet av S men anser nog att organisationen utan tvekan är den hitintills enklaste och mest lyssnande jag träffat på i mitt 60+ år långa liv, trots att ett flödesdiagram över den är omöjligt att rita eller kanske just därför?
  —————————————————————-

 • Leif skriver:

  Konfekten: … Till viss del; ja.

  … Liza Marklund kommer väl från Piteå? Hmm, mittåt. Pålmark var det visst som ligger en bit utanför.

  Men det förklarar nog i verkligheten till viss del hennes förmåga att tillrättalägga och skarva samt vurm för socialdemokratins översta elit. Det är inte många som för öppen ridå på gay-gala tillåts kyssa Mona Sahlin och vara du med Tomas Bodström.

  Se här bara. Publicerad i Aftonbladets Wendela 060131.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>