S-bloggen – en intellektuell skymningszon?

Tja, inte vet jag.  Ännu.  Har ännu inte hunnit bekanta mig tillräckligt väl med s-bloggen för att vare sig kunna hålla med eller säga emot.

Men gossen Ingerö brukar tydligen läsa sosse-bloggen – som fritidsnöje.

Och han tycker så.

Annars kan jag ju tycka att just för att Socialdemokraterna är ett så stort parti så bör det innebära att det finns svängrum.

För de mest skilda åsikter.

Vad gäller partiarbetet tycker jag dock att det verkar vara så att det krävs en mycket lång och trogen tjänst innan en s-medlem anses ha testats tillräckligt för att få uppdrag över statistnivå – och därmed något reellt inflytande.

Risken finns då att partiet blir en lika stor, elefanttung och trögrörlig koloss som en landstingsorganisation.

Klumpig att vända.

Det enda som fladdrar lite stillsamt är öronen.

Ibland lyfts en snabel.

Men den stabbiga kroppen förblir oflexibel. 

De som kommit in som fladdrande öron och en svängande snabel kommer efter sin långa och trogna tjänst att ha blivit så knådade och omformade att de tankar som en gång var nya hunnit bli lika lika tunga och trögrörliga som elefantens kropp.

Kommentarer (8) »

 • Silfverstrand skriver:

  Vad nyliberalen Ingarö tycker är inte mycket att spilla krut på. Hans självpåtagna alt. tilldelade uppgift hetsa mot socialdemokratin och socialdemokrater är ju bara alltför uppenbar för att kunna missförstås.

  Och om det nu överhuvudtaget finns skymningszoner i politiken, så torde de återfinnas i den nyliberala värld som nu krackelerar till den milda grad att även ekonomer med förflutet inom den sfären ser sig nödsakade att fly fältet och förespråka mer eller mindre socialistiska lösningar på samhällsproblemen.

 • Johan Pettersson skriver:

  Tyvärr är det allt för många inlägg här på S-bloggen som håller ganska usel kvalitet. Många fokuserar på att kasta skit på regeringen och försöker polarisera mellan blocken när det mesta som skiljer är retoriken. Många inlägg blandar ihop äpplen och päron och det är för mycket fantasier och för lite fakta. Det finns dock några ljusglimtar

 • Johan Ingerö skriver:

  Johan Pettersson klarar uppenbarligen av att göra det som Silfverstrands uppfostran/folkvett inte räcker till: se svagheter i den egna organisationen och dess företrädare. För övrigt, Bengt, så skulle jag inte gorma så högt om ”hets” om jag var du. Man behöver inte leta länge för att hitta socialdemokrater som tar avstånd från både dig och din debatteknik. Du sitter på lite väl höga hästar, relativt ditt förflutna.

  Det finns gott om hederliga och intellektuellt redbara socialdemokrater som jag gärna debatterar med. Du och de andra gubbarna på s-info hör dock inte till dem. Det mesta som skrivs där är illa stavat, illa tänkt och illa formulerat. Oavsett eventuella åsiktsskillnader kan man ju avgöra om ett resonemang bygger på någon slags stabil intellektuell grund, vilket sällan är fallet på s-info. Ett exempel är ditt eviga refererande till ”nyliberaler”, ett begrepp som du av allt att döma inte ens kan definiera.

 • Anders Nilsson skriver:

  Elefantliknelsen är bra! Du tar verkligen ett poäng när det gäller ålderstrappan och den långa kvalificeringstiden. Och det finns ju också en sorts dold tillgång till uppdragen efter vikten eller tyngden i tidigare uppdrag.

  Efter ett par omtumlande år i en liten arbetarkommuns interna arbete ser jag de här mönstren tydligt. Idédebatten kommer i skymundan, vilket gör att våra företrädare har svårt att debattera offentligt. Det praktiska arbetet i nämnder och fullmäktige blir så omfattande att det politiska förankringsarbetet i organisationen inte hinns med.

  Det här beror, tror jag, ofta på att allt för många värv ligger på en och samma person. Så visst har vi mycket att göra. Inte för att jag tror att Ingerö önskar socialdemokratin någon lycka, men visst kunde vi väl bjuda honom på bättre motstånd.

  Och då kan ju en smula ödmjukhet och självkritik vara på sin plats.

  Bara för att man har nära till Danmark så behöver man ju inte uppträda som Jeppe på Bjerget.

 • Karl Eriksson skriver:

  Kan bara hålla med Pettersson och Ingerö. Det skulle behövas en sida med standardsvar på s-bloggarnas vanligaste floskler, t.ex.:

  * Sjuka och arbetslösa får inte del av skattesänkningarna:
  - Nej självklart inte eftersom dessa grupper egentligen inte betalar skatt. Ett bidrag är ett bidrag, ingen lön och kan därför inte beskattas. En ”skattesänkning” för dessa blir därför inget annat än en ”lönehöjning” som ska bekostas genom högre skatt för de som arbetar.

  * Jobbskatteavdraget är störst för de som tjänar mest:
  - Ja i kronor självklart eftersom de som tjänar mest också betalar mest i skatt. Hur kan det vara fel?

  * Skattesänkningarna är bara för de ”rika”
  - Rik är man om man tjänar över 8000:-. Se http://erixon.com/blogg/?p=2031#more-2031

  * Giriga företagare tar vinsten och sparkar sina anställda:
  Ja, företag måste gå med vinst, de som har investerat i företaget måste få utdelning, varför skulle de annars ta risken med att starta ett företag? De anställda delar ju inte förlusten med företagsägarna. Antalet anställda ska vara exakt så många som behövs för att producera till marknadsmässigt pris, företagen har inget ansvar att hålla övertaliga människor med arbete.

  * Staten ska ta över Volvo och Saab:
  - Utmärkt idé! Låt facket köpa dessa företag för medlemmarnas pengar och överlåta dem på arbetarna så får vi se hur bra det går.

  Eftersom S-ledningen redan har accepterat steg 1 och 2 i jobbskatteavdraget och i grund och botten är företagsvänliga, så känns det trist att s-bloggarna inte kan lyfta sig lite och debattera frågor där det fortfarande råder politiska skiljelinjer som t.ex. arbetsrätten och familjepolitiken.

  Som ett tips till alla s-bloggare för en intressantare debatt kommer mina förslag på de viktigaste frågorna inför 2010:

  1. Dags att skrota LAS?
  2. Behövs familjepolitik? När ska staten sluta lägga sig i hur familjer tar ut sin föräldraledighet och vilka som får gifta sig?
  3. Hur ökar vi demokratin i Sverige? Hur flyttar vi makt från partierna till folket? Hur flyttar vi makten från regeringen till riksdagen? Är majoritetsval i enmansvalkretsar lösningen?
  4. Hur återför vi arbets- och sparandemoralen som rådde förr i Sverige? Dags att återuppliva mottot ”En årslön på banken”?
  5. Behövs kulturpolitik? När ska kulturen börja leva på egna meriter och när ska TV-licensen avskaffas?

  Till sist skulle följande vara obligatorisk läsning för alla sossar och socialliberaler:

  http://www.axess.se/web/main.nsf/0/FB6F33B5CA49146BC12575190045869E

 • Silfverstrand skriver:

  Preja patrasket. Så kan budskapet i Ingarös och hans hejarklacks enklast sammanfattas. Ni där nere, som stavar illa och bara skäller på regeringen borde inte få förekomma i bloggvärlden. Om Ingarö känner sig störd av att bli kallad för nyliberal och vill ha tillgång till litteratur av större sälta än den han tycker sig finna på s-info så rekommenderas han att läsa David Ankarloos ”Marknadsmyter” – ett lustmord på nyliberalismen förvisso, men ett väl underbyggt sådant.

  Sen gör ju Ingarö m fl den praktfulla logiska vurpan att först beskärma sig över kvaliteten på s-info, men sen som flugan till sockerbiten ständigt återvända dit för att få utlopp för sina komplex.

 • Johan Ingerö skriver:

  Bengt, jag efterfrågade inte någon av dina politiska pekböcker. Jag skrev att jag tvivlar på att du har någon egen hållbar definition av begreppet nyliberal, vilket du använder som en trotsig tonåring.

  Jag noterar att du inte lyckades motbevisa mig. Och som sagt: det är inte åsikterna som är problemet med s-info, utan de ”tankebanor” som ligger bakom. Johan Sjölander, Erik Laakso, Jonas Morian m.fl är sansade och kunniga motståndare inom socialdemokratin. S-info är en gärdsgårdsserie för folk som inte begriper hur mycket de inte begriper. Att några av dem är riksdagsledamöter, kommunalråd och annat säger en del om Sveriges politiska liv.

 • Helena skriver:

  Lite fler ordentliga debattnappatag behövs; även om just Silfverstrand och Ingerö verkar vara väl bekanta med varandra sedan tidigare.

  Väldigt roligt förresten att Ingerö är en återkommande besökare på sosse-bloggen.

  Kanske finns det potential för en värvning där?

  Eller månne sosse-bloggen skulle börja bjuda in partimotståndare med jämna mellanrum; för att få mer skärpa och tuggmotstånd i diskussionerna.

  Frånsett att jag tyckte formuleringen intellektuell skymningszon var sådär stockholmskt välformulerat snitsig; jag är väldigt förtjust i formuleringar med viss sälta; så tål det väl ändå att funderas på om en eventuell intellektuell skymning i vissa bloggar möjligen avspeglar det andra fenomen jag tog upp.

  Det vill säga den oerhört långsamma successionsordning som råder i partiet.

  Det vill säga; de som vill ha en reell möjlighet att påverka innan de uppnått pensionsålder; bör helst gå med i partiet när de är i lägre tonåren.

  En sådan långsam successionsordning gör dessutom att vissa aldrig vågar lämnar sina uppdrag; i rädsla för att inte få några nya.

  Dessutom tillåts somliga sitta kvar även om både den politiska och intellektuella lågan falnat sedan länge.

  Möjligen kan det avspegla sig i vissa s-bloggar; på samma sätt som det kan avspegla sig i somliga borgerliga bloggar.

  Annars är just bloggar något som jag håller väldigt högt; just av samma skäl som jag tror Silfverstrand gör.

  För att bloggarna låter tusen röster blomma.
  Även om de inte alltid är så där reklammässigt snitsigt formulerade.

  I likhet med Anders saknar jag idédebatten i partiet.

  Har faktiskt häpnat en del över just frånvaron på idédebatt.

  Hoppas att det inte är så illa som en kamrat till mej sa; han skäller kontinuerligt på sossarna; även om jag är övertygad om att han innerst inne är mer sosse än de flesta.

  Nåja, denne välartikulerade smygsosse har i alla fall följande uppfattning om vad som krävs för den som vill ha inflytande i partiet.

  Det gäller att hålla käft så mycket som möjligt.

  Efter att ha deltagit i vissa möten, där åsikter tycks vägas på guldvåg för att sedan uttryckas väldigt strategiskt så undrar jag i lönndom om han möjligen har rätt.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>