Kan det vara så enkelt….

som en annan bloggare , I Cattas lilla värld, skriver om Liza Marklundaffären.

Att någon av de två journalisterna helt enkelt ljuger.

Då skulle allt genast bli så mycket lättare.

Inget mer sökande efter orsaker, missar, ursäkter…..

Någon ljuger helt enkelt!?

Kommentarer (9) »

 • Leif skriver:

  Sett ur ett genusperspektiv: Hur pass vanligt förekommande är det att kvinnor ljuger och skarvar sig blåa när det gäller att försöka sätta dit sin ex-partner och behålla barnen? Ändamålet helgar medlen sägs det, inte utan anledning.

  När Mia fick vatten på sin kvarn kanske hon tog ut svängarna extra mycket? Att Liza onekligen kan skarva har hon visat ett otal exempel på. Visst kan det mycket väl vara så att någon av de kombattanterna småljuger. Men vem har något att tjäna på det? Knappast Antonsson väl?

 • Leif skriver:

  Tänkte på Lizas felfria självgodhet. Är det något som hon har med sig från Piteå och är uppväxt med? Jag tror fler än mig känner igen det.

  Det lyser faktiskt igenom här och var och jag har fått intrycket av att Liza inte längre pratar särskilt gott om Norrbotten. Vet någon möjligen varför?

  Senare under förmiddagen chattar Liza med läsarna via Expressen. Deras Thomas Bloggare tillika chefred. skriver:

  … Jag vill ha en saklig diskussion.
  Inte några personangrepp på Liza Marklund, Mia, Monica Antonsson eller någon annan.
  Det finns även lite speciell juridisk problematik i just denna debatt.

  * Läste nyss hela chatten som Liza hade i Expressen med läsarna mellan 11-12. Självgodheten lyste ganska kraftigt mellan raderna.

  Jag är ganska säker på att Lizas svar drog till sig bl.a. skatteverkets uppmärksamhet, ty de gillar inte att bli grundlurade i så pass allvarliga saker. I DN Debatt anser brottsofferexperter att Liza spär på rasismen och sexismen. I Expressens chatt utlovade Liza att hennes debattsvar kommer i morgondagens DN.

  … Brottsofferexperter dömer ut publicistelitens kamaraderi och Marklunds dubbelmoral i synen på kvinnofridskränkningar: Liza Marklund kan inte tas på allvar i debatten om våld i nära relationer. Kändisförfattaren Liza Marklund använder dubbla måttstockar när hon tar ställning till våld mot kvinnor. Å ena sidan hänger hon i boken ”Gömda” ut en invandrare med arabiskt ursprung – mannen med de svarta ögonen – och menar att han aldrig kan anses ha sonat sitt brott. Å andra sidan väljer hon som sin litterära agent en man som blivit dömd för misshandel av sin före detta sambo. Dessutom har Marklund tillsammans med kollegan Jan Guillou drivit en kampanj med syfte att anklaga den misshandlade kvinnan för att ha ljugit ihop hela historien. Agenten sägs ha sonat sitt brott men mannen med de svarta ögonen kan aldrig ges en andra chans. Därför kan man inte ta Liza Marklund på allvar, skriver advokaten och brottsofferjuristen Max Fredriksson, fil dr och brottsofferforskaren Magnus Lindgren samt psykologen och brottsoffersakkunnige Björn Lagerbäck.

  Debatten som blossat upp runt Liza Marklunds dokumentärroman ”Gömda” avtäcker flera viktiga problem. Mest uppenbart är den tveksamma sanningshalten i en påstått sann berättelse, vilket Monica Antonsson gjort oss uppmärksamma på genom att redovisa fakta och uppgifter som strider mot de hörnstenar som Liza Marklund och medförfattaren Mia Eriksson utgått från i ”Gömda”. Men om man bortser från just den diskussionen öppnar det sig en annan fråga, nämligen den om ”offer” och förövare.

  Hur lika inför lagen är vi egentligen i en demokrati som Sverige? Hur skiljer sig de sociala konsekvenserna efter ett brott utifrån gärningsmannens och den drabbades sociala status?


  Stalltips: – Eventuell likhet inför lagen suddas ut av bl.a kvinnor som Liza Marklund och Mia.

 • Helena skriver:

  Oj, du är alert Leif. Jag satte nyss på datorn; och ser att du redan har koll på den aktuella debatten.

  Fast jag upplevde aldrig Liza Marklund som självgod. Det får jag nog säga.

  ”Dessutom har Marklund tillsammans med kollegan Jan Guillou drivit en kampanj med syfte att anklaga den misshandlade kvinnan för att ha ljugit ihop hela historien.”

  Det här förstår jag inte alls. Skulle Liza och Jan Guillou ha drivit en kampanj för att anklaga den kvinna som Liza själv skrivit sin bok om?

  Det där har jag i så fall missat.

  Jag måste gå och och läsa hela debattinlägget.

 • Mia skriver:

  Hejsan!
  Hittade hit från farsan ”Svergies Gladaste Man” mindes dig och ditt namn =) då du skrev om mig och dottern, då hon var liten…Har börjat läsa här i din blogg, har lagt ner min egna, orkade inte mera just nu!

  Skoj att hitta hit och så kan man läsa lite av dig…Ha det gott!

  //Mia

 • Helena skriver:

  Mia.
  Roligt att du hittat hit.

  Vad var det jag skrev om dej och dottern?

  Är det något du kan tala om i bloggen?

  Hur har du det?

  Eftersom du inte orkade med bloggandet; tänkte jag.

 • Helena skriver:

  Leif:
  Det går väl inte att läsa chatten i efterhand – antar jag?

 • Leif skriver:

  Apropå ljugandet. Igår utlovade Liza på självgott Piteåmanér sitt svar på den kritiska debattartikeln i DN (13/1). ”Liza Marklund spär på rasismen och sexismen”.
  Kl 09.00 lyste fortfarande Lizas svar i DN Debatt med sin frånvaro.

  Anledningen går bara att gissa men det kan vara något av följande skäl:
  1. Kanske DN också liksom skatteverket och migrationsverket blev provocerade av att hon så självklart under gårdagens chatt med läsarna i Expressen sa att hon idag (14/1)skulle ha en debattartikel och svar där. DN beslöt därför att inte publicera den? Ingen gillar väl att bli lurad.
  2. Eller har hon klappat ihop?

 • Helena skriver:

  Leif:

  Jag skulle då definitivt ha klappat ihop.

  Det här saknar väl nästan motstycke – vad gäller drev.

  Tur att man inte är kändis.

 • Helena skriver:

  Helt befängt påstående att hävda att det hon skrivit skulle späda på rasism.

  Herregud, den man som avses är ju från ett annat land.

  Är det rasism att tala om det.

  Usch, nä, nu vill jag inte skriva om Liza Marklund mera på min blogg.

  Oavsett hur jag försöker väga och analysera fram och tillbaka; så blir jag påverkad av drevet.

  Nä, nu får den här affären vara för mej.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>