Skäll inte på kvällstidningarna – sluta köpa dom istället!!

Det har jag gjort för länge sedan; dvs slutat köpa kvällstidningar.

Fast skäller gör jag ju förstås ändå; eftersom jag går in och tittar på nätversionerna.

Jag minns inte när jag köpte Expressen sist; det är också sporadiskt jag går in och läser den på nätet.

Expressens journalistiska kvalitet sjönk till fotknölarna när Otto Sjöberg blev chefredaktör.

En gång var Expressen en himla bra tidning; allra bäst var den på 80-talet.

Och jag säger inte så p g a att det var just då jag vikarierade där;  ett år på redaktionen i Göteborg, ett annat år på redaktionen i Stockholm.

På redaktionen i Stockholm hade jag Per Wendel som chef; en genombussig kille.

På den tiden var Bo Strömstedt chefredaktör; en tid när Expressens geting ännu passade som varumärke.

Att arbeta på tidningar – i synnerhet på kvällstidningar – innebar att få ta mycket skit;  för deras sensationslystnad.

Något som förbryllar mej  – då liksom nu – är att många av de som är oändligt kritiska till kvällstidningarna  samtidigt är så oerhört uppdaterade om deras innehåll.

Det måste innebära att de lockas till att läsa just den sensationsjournalistik de fördömer.

För de som önskar en bättre kvällspress; för kvällspressen kan erbjuda en mycket tuff, slagkraftig och oändligt viktig samhällsgranskning.

Men det gör den inte tillräckligt idag.

För de som är kritiska och vill ha en djupare samhällsgranskning och inte bara läsa om folk som slår ihjäl varandra, eller rånar varandra, eller om kändisar som sagt det eller det….

De som vill ha en högre publicistisk nivå kan bara välja ett mycket effektivt sätt att påverka.

Sluta köp tidningarna!!

Då tvingas ledningen samla sina redaktioner till möten; och kanske rent av även börjar lyssna på enskilda journalisters visioner om god journalistik.

Det är bara läsare som genom att bojkotta dålig publicistik kan tvinga ansvariga utgivare att börja fundera över varför läsarna sviker.

Det slags populistiska smörja som ökat successivt och kvantitativt i landets enda riksspridda s-tidning Aftonbladet gör den inte värd att köpas!!

Det sorgliga är att det görs enskild bra journalistisk;  på olika avdelningar; men de  försvinner och går knappt att hitta  i den populistiska smörja som Aftonbladet låter välla fram över nätsidorna.

Det finns mycket bättre tidningar att köpa än Aftonbladet och Expressen.

Gör det!!!

Kommentarer (7) »

 • nidob49 skriver:

  Jag håller med dig fullständigt i varje punkt.

  Själv slutade jag köpa skräpet någon gång i början av 80-talet. Någon gång har jag försökt återvända, men insett det lönlösa.

  Branschen tror ju heller inte på sin egen journalistiska produkt, eftersom lösnumren numera måste säljas med lockvaror, som DVD-filmer, böcker m.m.

  Hur känns det att producera något som inte duger, som det är, utan måste kryddas med inköpt material, som någon annan har tillverkat. Känner man sig som journalist?

 • mattias.s skriver:

  Jag håller inte riktigt med. För det första har de ju så himla bra korsord… Aftonbladet i alla fall… ;-)
  Skämt åsido, vad jag menar är att det oftast är fåfängt att försöka styra andras beteende genom bojkott. Om man vill köpa kvällstidningar må man köpa dem, annars låta bli. Men att göra sig ansvarig för deras existens… njae… Det ankommer inte på dig, och inte på mig, det ankommer på högre krafter eller på dem det direkt berör. Bättre att fokusera på det man tycker om än att lägga sin kraft på negativa handlingar. Det är klokare att räkna med att pest och krig och dåliga tidningar alltid kommer att existera, och lära sig att leva i frid och ro därmed. Man mår bättre av det.
  En som resonerar i de här termerna är Stella Scott. Läs gärna hennes blogg:
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.6262313

 • mattias.s skriver:

  Du vet… att handla utifrån vad hjärnan säger oss funkar inte så bra. ”Sluta röka sluta röka sluta röka” säger förnuftet… Desto mer röker vi! Jag är gräsänkling och inne i en liten rökfas nu, men jag gör tvärtom: genom att ge mig tillåtelse att röka tappar jag lusten. Idag har jag inte rökt något.
  Det är samma sak med ideologier. Om inte de är i samklang med vad vår innersta vilja – hjärtats röst kan du kalla det – så åstadkommer de inte det vi menar. Jag tycker att Rosengårdskravallerna är ett exempel på det. Vi har till synes generöst tagit emot invandrare utifrån ideologiska förtecken; ”VI är minsann inte RASISTER, inte INTOLERANTA, VI är FÖRDOMSFRIA”… Utifrån självsmicker – i högre eller lägre grad – har vi tagit emot våra nya medborgare. Men hjärtat… har det varit med i alla lägen? Det har det inte, påstår jag, och därför kommer konsekvenserna som ett brev på posten… Rosengårdsborna utmanar oss, nu måste vi visa var vi står: menar vi något med flosklerna när det kommer till kritan, eller vill vi som vanligt göra oss av med problemet genom att sopa det under mattan? ”We shall overcome”…
  Poängen är: våldet speglar oss. Rosengårdsungdomarna speglar i det här fallet vår självgodhet. Vi bör inte försöka undfly budskapet, utan ta det till oss. Det handlar om oss, och det finns en kärleksfull kärna: vi kan förändras.
  Min erfarenhet säger mig att det mesta vänsterprat är grundat på hjärnans världsbild, inte på hjärtats, och därför är jag skeptisk. När allt handlar om ”dem” som är dumma och förkastliga och inte har fokus på ”mig” eller ”oss”; vad jag vill eller vad jag kunde ha gjort bättre, ja då är på fel ställe och rotar.
  Idag hittade jag doch en vänsterblogg som kändes äkta i stora stycken, den vill jag rekommendera: http://raketen.blogspot.com/.
  Jag är inte den som är den, både vänster och höger har sina poänger. Till syvene och sist är det viljan till sanning det kommer an på, och alla floder bär till samma hav. Med tiden.
  Vad var då kopplingen till din text? Nja, den var kanske inte så stark… En utbrodering på temat styra världen genom våra handlingar; det kan vi inte! Men med våra tankar går det ganska bra! Men bara om de är i samklang med våra känslor.

 • Helena skriver:

  Nidob49
  Det sorgliga är att allt skräp som jag räknat upp i mitt inlägg; skymmer sikten för att det faktiskt görs bra journalistiska saker i kvällstidningarna.
  Men det är så trist att dom – ja, det är väl ledningen som sätter agendan – inte vågar tro på det materialet; utan måste anrätta det hela med så mycket populistiskt lättgods; så att man missar det som är bra.

  När jag var ny i jobbet; så arbetade jag på just kvällstidningar; och jag lärde mej massor av de som arbetade där; och som hade betydligt längre erfarenhet än vad jag hade då.
  Man fick småkickar varje dag, av att få lära sig saker av många som var riktigt jäkla professionella.
  Det är inget fel på slagkraft och stora rubriker tycker jag; det kan vara vad som behövs ibland för att nå ut.
  Men när man staplar populistiska nyheter på varandra; som bara tycks stinka just populism; och kommersialism; då blir det för mycket.
  Det känns faktiskt nästan som att Aftonbladet blivit värre än Expressen den senaste tiden.

 • Helena skriver:

  Mattias: Det är klart att du inte håller med; du tycker ju tvärtemot mej i allt! :)
  Vad roligt att se att du är vid liv.

  Tänkte på dej idag när jag läste en kanonintressant artikel i DN – läs DN istället för Expressen och Aftonbladet – även om opinions-och ledarsidorna kan vara lite avskräckande ibland.

  Nåja, artikeln handlade i alla fall om Ann Heberlein; som nu har skrivit en ny bok som heter ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” Weyler förlag.

  Även om ämnet sannerligen inte är särskilt upplyftande så blev jag ändå väldigt inspirerad av artikeln; av att hon så öppet vågar berätta om sin ångest; eller i hennes fall manodepressivitet.

  Jo, förfan, jag tycker absolut att det är rätt väg att gå; att sluta köpa de tidningar som underskattar läsarna genom att vara alltför populistiska; för eftersom det är lösnummerberoende tidningar så går det ju att avläsa från dag till dag vad som går hem hos läsarna – och vad som inte går hem.

  Jag har för mej att det är just precis så det går till; att kvällstidningarna inom mycket kort tid kan avläsa ganska exakt hur mycket de sålde på just den här dagens löpsedel eller förstasida.

  Så för att få lite bättre innehåll så är det väl i själva verket en lysande idé för läsare som reflexsmässigt rycker till sig en kvällstidning – att de tänker efter ett varv extra.

  Funderar; går jag på de här enkla signalorden nu?

  Mord, skjuter, död, skådespelare, störst, minst, snabbast, kortast, olyckligast, gladast, tjockast, smalast, rikast, fattigast, vackrast, fulast, kris, katastrof…

  Vad gäller korsorden; så är jag ju som bekant ingen stjärna på sånt; och dom finns ju inte heller utlagda i nätversionen ännu.

  Men det kanske vore en bra idé; som du kan framföra; då kan de som inte vill läsa om John Travoltas döde son; eller om någon som skjutit i en spritbutik kunna lösa korsord istället.

  Betydligt mer lugnande för nerverna.

  Fast att röka är ju inte särskilt lugnande för nerverna.

  Ska snart sluta – igen.

  Köra med mental affirmation; tänka; jag är en framgångsrik icke-rökare.

  Såg att du skrev på Hax blogg; för det var väl du?

 • mattias.s skriver:

  Nej, någon Hax har jag inte besökt… Har jag en dubbelgångare därute? Mitt antirökaknep är som sagt att spänna av och ge mig tillåtelse att röka… Då upptäcker jag snart hur äckligt det är, och slutar av den orsaken. Klockan är 19 på kvällen, ännu ingen giftpinne idag.
  Men det intressanta är hur förbudsspiralen fungerar; den ger ångest, som bara förvärrar det hela.
  Samma med många andra förbud, tror jag. T ex det mot prostitution. Tror jag.
  Heberleinartikeln får jag nog ta och läsa. Jag visste inte att hon är manodepressiv.
  För övrigt får jag önska dig lycka till med din kvällstidningsbojkott… fast jag som sagt var tror att det ger bättre resultat att vara FÖR än MOT.

 • Helena skriver:

  Mattias:

  Jo, men jag är FÖR. Jag är FÖR en bättre och mindre populistisk nyhetsvärdering i kvällstidningarna.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>