Kommentarer till Allmänintresse….. http://www.viita.se/2008/10/26/allmanintresse/ Tue, 20 Jul 2010 22:30:29 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.0.1 Av: Helena http://www.viita.se/2008/10/26/allmanintresse/comment-page-1/#comment-172 Helena Sun, 26 Oct 2008 22:45:41 +0000 http://www.viita.se/?p=1018#comment-172 Ja, du har så klart rätt. Det finns ju ingen anledning att glömma bort att det är viktigt att ha en kritisk hållning; även vad gäller åklagare och rättsväsende. Det finns ju alltid risker med sådana här mediepådrag; det kan ju påverka även rättsliga instanser. Fast i det här fallet får jag intrycket av att polis och utredare haft medierna hack i häl hela tiden. Kanske t o m lite för mycket. För som Leif Silbersky sa när han ifrågasatte NSDs namnpublicering; det finns risk att viktig information som finns på det som eventuellt är en brottsplats blir förstört. när folk börjar stövla runt där. Ja, du har så klart rätt.
Det finns ju ingen anledning att glömma bort att det är viktigt att ha en kritisk hållning; även vad gäller åklagare och rättsväsende.
Det finns ju alltid risker med sådana här mediepådrag; det kan ju påverka även rättsliga instanser.
Fast i det här fallet får jag intrycket av att polis och utredare haft medierna hack i häl hela tiden.

Kanske t o m lite för mycket.
För som Leif Silbersky sa när han ifrågasatte NSDs namnpublicering; det finns risk att viktig information som finns på det som eventuellt är en brottsplats blir förstört. när folk börjar stövla runt där.

]]>
Av: Leif http://www.viita.se/2008/10/26/allmanintresse/comment-page-1/#comment-171 Leif Sun, 26 Oct 2008 21:17:31 +0000 http://www.viita.se/?p=1018#comment-171 Reflekterade över åklagarens oprofessionella uppträdande. -Jag tror inte för två öre på den misstänktes berättelse! <br> Så har det i vart fall hetat i media från allra första stund. Att få fram sanningen genom misstroende? Hmm... <br> Bör inte kammaråklagare och förundersökningsledare Ulrika Schönbeck även anstränga sig för att ta fram sånt som talar till den misstänkte mördarens fördel? Med frågor typ -Stämmer hans berättelse? Om inte i så fall bör hon tala om varför. <br> Under VM-seglingarna i Luleå fick en man som kom ut från krogen ett slag på käften av en uppretad man. Kroggästen föll så olyckligt i den varma sommarnatten med nacken före mot trottoarkanten och avled. Det var ingen hjärnsubstans eller så som rann ut. Fallet finns väldokumenterat hos polisen i Luleå och kan jämföras med vad som påstås ha hänt uppe vid Stenbron utanför Gällivare. Är det överhuvudtaget möjligt att Carolin föll omkull så olyckligt mot släpet att hon avled, eller var det omöjligt? <br> Kan den misstänkte rentav ha blivit panikslagen och gett henne ett nådaskott? <br> Övrigt: På en bild av hennes bil och lappen som polisen fäste med plåster på vindrutan syns tydligt en mystisk röd fläck i övre högra kanten. Det kan vara blodstänk från en insekt, men även människoblod. Är fläcken ordentligt undersökt? <a href="http://www.nsd.se/img/2008/9/15/3976854.jpg" target="_blank" rel="nofollow">Bild hos NSD</a>. Reflekterade över åklagarens oprofessionella uppträdande.
-Jag tror inte för två öre på den misstänktes berättelse!

Så har det i vart fall hetat i media från allra första stund. Att få fram sanningen genom misstroende? Hmm…

Bör inte kammaråklagare och förundersökningsledare Ulrika Schönbeck även anstränga sig för att ta fram sånt som talar till den misstänkte mördarens fördel? Med frågor typ -Stämmer hans berättelse? Om inte i så fall bör hon tala om varför.

Under VM-seglingarna i Luleå fick en man som kom ut från krogen ett slag på käften av en uppretad man. Kroggästen föll så olyckligt i den varma sommarnatten med nacken före mot trottoarkanten och avled. Det var ingen hjärnsubstans eller så som rann ut. Fallet finns väldokumenterat hos polisen i Luleå och kan jämföras med vad som påstås ha hänt uppe vid Stenbron utanför Gällivare. Är det överhuvudtaget möjligt att Carolin föll omkull så olyckligt mot släpet att hon avled, eller var det omöjligt?

Kan den misstänkte rentav ha blivit panikslagen och gett henne ett nådaskott?

Övrigt: På en bild av hennes bil och lappen som polisen fäste med plåster på vindrutan syns tydligt en mystisk röd fläck i övre högra kanten. Det kan vara blodstänk från en insekt, men även människoblod. Är fläcken ordentligt undersökt?
Bild hos NSD.

]]>
Av: Helena http://www.viita.se/2008/10/26/allmanintresse/comment-page-1/#comment-170 Helena Sun, 26 Oct 2008 14:06:32 +0000 http://www.viita.se/?p=1018#comment-170 Till Leif: I just det här fallet tycks det ju som att polisen gjort ett väldigt bra arbete. Du är imponerande påläst måste jag säga. Ja, det är ju korrekt att nuvarande ansvarige utgivare tillsattes efter den vilda strejken. En strejk som jag för övrigt inte deltog i - och jag kan lova att jag under lång tid hade en ganska svår tid p g a det beslutet. Människor utan några som helst kunskaper om de interna förhållandena uttalade sig tvärsäkert. Skälen till att just denne ansvarige utgivare tillsattes efter den vilda strejken - för övrigt den enda vilda strejk som förekommit i svensk tidningshistoria - är okända för mig. Vad gäller debatten om namnpubliceringen kan jag bara beklaga att läsare som hyllar det beslutet inte inser att de samtidigt stödjer en förenklad hyenajournalistik. Läsare som ena stunden är strängt kritiska mot mediers hänsynslöshet tycks i just det här fallet ropa efter hänsynslöshet. Men oavsett att det kan vara lockande att ta populistiska beslut utifrån sådana rop - så innebär just den här sortens beslut att förtroendet för medierna undergrävs. Till V: Tack, många gånger för din värmande kommentar. Jag glädjer mej åt om du blir återkommande besökare - och hoppas att jag får många fler. Och din kommentar är riktig; tyvärr finns det risk för att helt motsatta förhållningssätt och värderingsgrunder kan leda till ohälsa. Så då kan det bästa vara att fly fältet, i ett så tidigt skede som möjligt. Det är förstås alltid svårt att veta vilket val som är det bästa. Att fly för att rädda sin hälsa - men riskera en mycket osäker ekonomisk tillvaro. Till Leif:
I just det här fallet tycks det ju som att polisen gjort ett väldigt bra arbete.
Du är imponerande påläst måste jag säga.
Ja, det är ju korrekt att nuvarande ansvarige utgivare tillsattes efter den vilda strejken.
En strejk som jag för övrigt inte deltog i – och jag kan lova att jag under lång tid hade en ganska svår tid p g a det beslutet.
Människor utan några som helst kunskaper om de interna förhållandena uttalade sig tvärsäkert.
Skälen till att just denne ansvarige utgivare tillsattes efter den vilda strejken – för övrigt den enda vilda strejk som förekommit i svensk tidningshistoria – är okända för mig.
Vad gäller debatten om namnpubliceringen kan jag bara beklaga att läsare som hyllar det beslutet inte inser att de samtidigt stödjer en förenklad hyenajournalistik.
Läsare som ena stunden är strängt kritiska mot mediers hänsynslöshet tycks i just det här fallet ropa efter hänsynslöshet.
Men oavsett att det kan vara lockande att ta populistiska beslut utifrån sådana rop – så innebär just den här sortens beslut att förtroendet för medierna undergrävs.

Till V:

Tack, många gånger för din värmande kommentar. Jag glädjer mej åt om du blir återkommande besökare – och hoppas att jag får många fler.
Och din kommentar är riktig; tyvärr finns det risk för att helt motsatta förhållningssätt och värderingsgrunder kan leda till ohälsa.
Så då kan det bästa vara att fly fältet, i ett så tidigt skede som möjligt.
Det är förstås alltid svårt att veta vilket val som är det bästa. Att fly för att rädda sin hälsa – men riskera en mycket osäker ekonomisk tillvaro.

]]>
Av: vajlet http://www.viita.se/2008/10/26/allmanintresse/comment-page-1/#comment-169 vajlet Sun, 26 Oct 2008 10:43:29 +0000 http://www.viita.se/?p=1018#comment-169 Hej! Snubblade av en slump över denna läsvärda blogg. Jag ömsom upprördes, och ömsom förfasades över de skilda verklighetsberättelserna. Det är journalister som dig världen behöver, men aldrig, aldrig på bekostnad av hälsan. Håller tummarna att du hittar ditt rätta sammanhang, och kommer att titta in här fler gånger. Medsysterlig hälsning, V. Hej! Snubblade av en slump över denna läsvärda blogg. Jag ömsom upprördes, och ömsom förfasades över de skilda verklighetsberättelserna. Det är journalister som dig världen behöver, men aldrig, aldrig på bekostnad av hälsan. Håller tummarna att du hittar ditt rätta sammanhang, och kommer att titta in här fler gånger.

Medsysterlig hälsning,

V.

]]>