När mamma blir gammal – en jämställdhetsfråga

Häromdagen var jag på möte med jämställdhetskommittén.

Jämställdhetsfrågor är givetvis vad vi pratar om i kommittén.

Jag nämnde att anhörigas vård – det vill säga kvinnliga anhöriga - är en viktig jämställdhetsfråga.

Detsamma gäller givetvis den vård de gamla erbjuds.

Hittade just en länk till en artikel; som fick alla poletter att ramla ner.

Klicka och läs här. Artikeln är mycket läsvärd.

Jag önskar att jag hade hittat den artikeln; när jag själv var som mest förbi av oro och av att åka fram och tillbaka från Smedsbyn till Luleå – drygt sju mil varje resa – flera gånger i veckan för att ta hand om min mamma som mådde allt sämre; och som under det sista året med hemtjänst gick ner 13 kilo i vikt.

Hoppas att andra som befinner sig i samma situation – och därför inte riktigt orkar ta rätt på vad lagar och bestämmelser säger – får stöd av att läsa den här artikeln.

Jag kan konstatera att det stödet – och informationen om tänkbara alternativa lösningar – har varit närmast obefintlig från Luleå kommuns sida.

När jag själv har ringt för att söka efter alternativ; så har informationen lämnats motvilligt – eller inte alls.

Jag undersökte exempelvis möjligheten till att få ersättning som anhörigvårdare – på grund av all den tid jag ägnat åt min lilla mamma – och därmed inte hunnit lägga ner på min egen yrkesverksamhet – och försörjning.

Nu ser jag i den här artikeln att det kan finnas andra tänkbara möjligheter; exempelvis att bli personlig assistent åt sin åldrade förälder.

Den informationen har jag inte fått trots att jag talat med otaliga människor – alltifrån kommun till länsstyrelsen.

Den senaste veckan har jag fått veta hur kommunen agerar när gamla trilskas; och inte bara säger ja och tack när kommunen erbjuder ett enda äldreboende.

Ett erbjudande som alltså i vårt fall hade formen av ett diktat; under hot.

Det jag fick veta förra veckan visar att det finns anställda - avlönade av Luleå kommun och våra skattepengar – som arbetar efter samma agenda som en gång användes mot politiska dissidenter i Ryssland

Luleå kommun bör nog ge somliga anställda en ordentlig repetition av innebörden i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Kommentar (1) »

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>