Doris Lessing om åldrande och mognad

En händelse som ser ut som en tanke; Doris Lessing som intresserat sig mycket för kvinnors åldrande och mognad får nobelpriset i litteratur när hon själv hunnit bli 87 år gammal; och därmed samtidigt också är den äldsta nobelpristagaren någonsin.

Mer om det går att att läsa här.

Där har jag intervjuat forskaren Billy Gray om kvinnors åldrande och mognad – och hans samtal med en likaledes åldrande Doris Lessing.

Den femte sanningen – en bok jag läste för cirka trettio år sedan – minns jag fortfarande som en upplevelse som påverkade min tankevärld.

Feministbibeln kallades boken.

För oss som redan läst Den femte sanningen; dags att läsa den igen.

Sedan några veckor tillbaka har Doris Lessings bok Om katter – legat på mitt nattygsbord vid sängen – och ropat på uppmärksamhet; inte minst eftersom jag själv för en tid sedan skaffat en ljuvlig sinnlig och vacker kattunge.

Sällan har väl så många människor i det så kallade folkdjupet blivit så glada som över årets nobelpris i litteratur.

(För att inte tala om alla kattälskare.)

Sällan har jag blivit så häpet överlycklig över budskapet i en nyhetsutsändning som den om att Doris Lessing fått nobelpriset i litteratur.

Doris Lessing är en kvinna med mycket mod; ett mod som förhoppningsvis inte bara blir ställföreträdande; utan hellre ett mod som fortplantar sig, förgrenar sig…

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>