Myggor och tigrar

Jag kan knappt bärga mej till dess att jag får läsa boken ”Myggor och tigrar” av Maja Lundgren.

Det intressanta i den här debatten är att många av mediernas kulturgiganter plötsligt fått även psykiatrisk kompetens och ger den ena kliniska diagnosen efter den andra på bokens författarinna.

En mycket intressant debatt hölls i helgen i tv-kanalen Axess tv; under ledning av den riktigt duktige programledaren – ja, vad heter han nu.

Han ställer alltid följdfrågorna som man vill höra; han stannar inte halvvägs och lämnar en massa halva svar i luften.

En som deltog i debatten var DNs kulturchef; tydligen en kulturchef med djup psykiatrisk kompetens; eftersom hon entydigt klargjorde att författarinnan till boken Myggor och tigrar är paranoid.

Tänka sig!!

Och den duktige programledaren ställde mycket riktigt frågan om det inte kan ligga något i det hon tar upp i boken; utifrån det feministiska perspektivet så att säga.

Tja, där fick han inget jakande svar av kulturchefen.

Svaret blev närmast en nekande ruskning.

Däremot påminde Maria Schottenius om att hon en gång i tiden tillhörde de som tog fram ”Dokumentet”.

En bok som Aftonbladets kvinnliga journalister gav ut 1979 - som en reaktion mot just sexismen på Aftonbladets redaktion.

Men, som en annan modig kulturdebattör i programmet sa när han kommenterade Maria Schottenius förnekande av att det kan ligga någon – feministisk –  sanning i boken.

Hon är ju chef…!!!!

Jag som en gång hade Dokumentet som tröstbok under en tid när jag var närmast ensam som kvinnlig reporter på en redaktion genomsyrad av chauvinism.

Nu tvingades jag se att en av de som säger sig ha varit med och utformat Dokumentet - tycks ha blivit någon annan under sin egen karriärresa.

En som - om hon fått bestämma - inte ens skulle ha tillåtit den här boken att publiceras.

När programledaren – är det Lennart Persson han heter? - påminner om att politiker börjat diskutera om vi har för vida gränser för vår yttrande/tryckfrihet då säger DN.s kulturchef något med följande ungefärliga innebörd.

Att det är just därför bör vi tänka på vad vi skriver.

 Så kulturchefen tycker alltså att vi för att undvika inskränkningar i våra grundlagar – bör börja idka självcensur.

Så talar en sann företrädare för kulturlivet???!!

Eller har backlashen möjligen fått ännu ett ansikte???!!

  

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>