Maria Schottenius – apropå Myggor och tigrar

Om jag tolkade debatten på Axess-tv rätt så var det väl så att den kretsade just kring det faktum att författarinnan till boken Myggor och tigrar -lämnat ut en del vänstrande manliga kollegor – och därmed också deras fruar.

Nåja, inget tycks vara nytt under solen.

Maria Schottenius som alltså inte skulle ha gett ut Maja Lundgrens bok – om hon fått bestämma – gjorde själv en del reflektioner kring manligt och kvinnligt i ”Dokumentet”.

Så här skrev hon.

Jag citerar:

” Efter några månader på tidningen började ”uppvaktningarna”.

Det är klart, det var ju inga riktiga uppvaktningar. Inga man kunde känna sig särskilt glad eller stolt över. Nej, här var det medelålders män som hade läst Playboy och tyckte att de skulle föryngra sig en kväll med en osäker vikarie.

Eller småbarnspappor som lämnat bebisen och den toleranta hustrun för en glad afton med grabbarna. Och som avrundning på det hela kunde tänka sig en påsättning. Så stod de där wiskydoftande och ostadiga inne på centralredaktionen och tjatade medan man i knattret av teleprintrar och tjutet av telefonsamtal från den vanligtvis berusade läsekretsen, försökte slutföra tre artiklar.

Ett slag var jag övertygad om att journalistkåren dominerades av sexualgalningar. Att abnorm sexualdrift tillhörde de journalistiska egenskaperna….

Frampå höstsidan fick jag genom någon välment själ reda på att det gick skitsnack om mig. Att det pratades om att jag hade legat mig till utrymme i tidningen, eller jobben, eller vad det nu var jag hade legat mig till.

Jag blev oerhört ledsen. Oproportionerligt ledsen och vägrade skriva annat än rena rutintexter på flera månader.

Var jag så dålig att folk inte trodde att jag kunde göra bra jobb på samma villkor som andra? Som killarna?

Eller var det avundsjuka? Eller verkade jag vara ”sån”?

Jag kände mig lurad, blev misstänksam och förlorade arbetslusten…..”

Detta skrev Maria Schottenius som nu sågar Maja Lundgrens bok - och dessutom hävdar att Maja Lundgren är paranoid.

Kommentar (1) »

  • Leif skriver:

    DN’s kulturchef Maria Schottenius börjar kanske känna sig till åren kommen och att hennes lyskraft börjar falna?

    Myggor och tigrar kommer definitivt importeras hit till ön med nästa postbåt.

Lämna en kommentar

XHTML– Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>